Πρόληψη οικολογικού εγκλήματος: Το αίσχος των εκκολαπτόμενων σύγχρονων στάβλων του Αυγείου

άρθρο του Γ. Σιαμπή, συνταξιούχου, τέως καθηγητή πανεπιστημίων (UCBERKELEY, MIT, CARNEGY-MELLON, SANJOSESTATE), Διευθυντή Ερευνών (NRL, ONR, Dept of ENERGY, SAIC, Lockheed, Litton,Telegen), Τεχνικού Σύμβούλου (Carr&Ferrell, LLP, Palo Alto, CA, Johnson & Johnson Co. ECPP, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πρόληψης Οικολογικών Εγκλημάτων, Νεάπολη, Ιταλία, 1996-2007), Μέλους & Αξιωματούχου (Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, AmericanHellenicInstitute, Wash DC).



Η απόπειρα για εγκατάσταση σύγχρονου στάβλου του Αυγείου στην κοιλάδα της Ασέας / Άνω Αλφειού από την εταιρεία ΤΕΡNA, με την ενθουσιώδη υποστήριξη του περιφερειάρχη της Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη (και των εργολαβικών συμφερόντων της οικογένειάς του) έχει ως πρωταρχικό κίνητρο το δόλιο και εύκολο εμπλουτισμό της ΤΕPΝΑ και των συνεργατών της, εις βάρος των κατοίκων των δήμων της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου γενικοτερα, και όχι την ουσιαστική και οικολογικά σωστή λύση του προβλήματος των απορριμμάτων τους. όπως οι άνω ιθύνοντες συνοδοιπόροι ισχυρίζονται.

Η ΤΕΡΝΑ προτείνει χωματερή ενταφιασμού απορριμμάτων, τώρα αμέσως, και εργοστάσιο  διαχειρίσεως απορριμμάτων για το απώτερο μέλλον δίπλα στον ιερό ποταμό Αλφειό και κοντά στις βορειοανατολικές πηγές του Ευρώτα στα νότια κράσπεδα της κοιλάδας Ασέας / Άνω Αλφειού και καταμεσής ενός αιωνόβιου πεδινού δάσους Βασιλικής Δρυός, συνεχώς και αυτοφυώς αναπαραγομένου, μεταξύ Παλιόχουνης και Κερασταρίου, παρά τις εκάστοτε πυρκαγιές, εκχερσώσεις για καλλιέργεια και βοσκοτόπους και εμπορική εκμετάλλευση ξυλείας.  Το δάσος αυτό της Βασιλικής Δρυός είναι ίσως το μόνο επιζών πεδινό δάσος Βασιλικής Δρυός στην Αρκαδία από την εποχή του  Πανός και των Νυμφών της Αρκαδίας.

Μέρος αυτού του ιερού πεδινού δάσους έχει επιχειρήσει η ΤΕΡΝΑ, πολλές φορές, να αγοράσει από τους κατοίκους της παραπάνω περιοχής, που έχουν ανάγκη να επιζήσουν στον τόπο τους, χρησιμοποιώντας δόλο, ότι τάχα ήθελαν να φτιάξουν εκεί φωτοβολταϊκή εγκατάσταση, εκμεταλλευόμενοι τις δεινές οικονομικές καταστάσεις των κατοίκων προς εξαγορά της γης τους. Και όλα αυτά προτού δημοσιεύσουν τη μελέτη τους για την τεράστια χωματερή στην κοιλάδα Άσεας / Άνω Αλφειού. 

Η μελέτη αυτή, ύποπτου μεγέθους 2.200 σελίδων, προφανώς δεν έχει σκοπό να πληροφορήσει και να πείσει επιστημονικά, οικολογικά, κοινωνικά και τεχνικά, αλλά να θολώσει τα νερά και να καταστήσει δαπανηρή και επίπονη την αντιμετώπισή της σε συμβούλια κρίσεως και δικαστήρια. Αυτό σε αντίθεση με την σύντομη και σαφή μελέτη του Δρ Τάσου Τζιούμη, διακεκριμένου ερευνητού Αστροφυσικής εν Αυστραλία, καταγόμενου από το χωριό  Κεραστάρι και βαθύ γνώστη της επίμαχης περιοχής.

Η ΤΕΡΝΑ ισχυρίζεται, χωρίς μετρήσεις ή άλλα αδιάσειστα δεδομένα, ότι η χωματερή  που προτείνει να εγκαταστήσει στον ιερό αυτό τόπο, δεν θα δηλητηριάσει και δεν θα καταστήσει τοξικό τον  υδροφόρο ορίζοντα,  και τα επίγεια νερά της περιοχής της κοιλάδας. Οι συνθήκες που επικρατούν στον επίμαχο χώρο μας βεβαιώνουν για το αντίθετο, σύμφωνα με την μελέτη του Δρ Τζιούμη. Κατά συνέπεια ο Αλφειός θα μεταφέρει δηλητήρια και τοξικά στους πρόποδες του ιερού όρους Λύκαιου, Καρύταινα, Ολύμπια, Ηλεία και Ιόνιο Θάλασσα. Πιθανόν να δηλητηριασθεί και ο Ευρώτας, από τις βορειοανατολικές του πηγές και να γίνει τοξικός. 

Μεγάλη και ζοφερή η θυσία στον βρώμικο βωμό του εύκολου και αθέμιτου πλουτισμού της ΤΕΡΝΑ και των συνοδοιπόρων υποστηρικτών της. Ο Αλφειός, ο Ευρώτας και ο αρχαιότατος επιζών πεδινός δρυμός Βασιλικής Δρυός είναι  μερικά απο τα όπλα που θα χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι της περιοχής για να σταματήσουν τους σύγχρονους κόπρους των στάβλων του Αυγείου, όπως έκανε ο προγονός μας Ηρακλής.

Ο τόπος και οι κάτοικοι της κοιλάδας της Ασέας / Άνω Αλφειού αξίζουν καλύτερο μέλλον και θα το αποχτήσουν με την παραδοσιακή ανάπτυξη της κοιλάδας, με το κύμα τουρισμού που θα την ανακαλύψει και τα παραδοσιακά προϊόντα της που θα συνεχίσουν να κατακτούν τις ελληνικές και ξένες αγορές.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων θα παραμείνει μετά την παταγώδη αποτυχία των μεγαλειωδών, απερίσκεπτων και δαπανηρών σχεδίων  της ΤΕΡΝΑ και των ενθουσιωδών υποστηρικτών της…

Σε προηγμένες χώρες, σαν την Βορειο Καλιφόρνια, ΗΠΑ, που ασχολούνται από πολλά χρόνια επιμελώς για την διαχείριση των απορριμμάτων, το μυστικό επιτυχίας περιγράφεται πολύ σύντομα αλλά πολύ σαφώς στις δυο κατώθι ιστοσελίδες:
1)    www.sbrecycling.net
2)    www.rethinkwaste.org

Το κύριο μυστικό είναι ο διαχωρισμός  των απορριμμάτων στην πηγή τους (σπίτι, διαμέρισμα, επαγγελματικός τόπος) σε τρεις κατηγορίες, που συλλέγονται σε  πλαστικούς κάδους χωριστά από τρία διαφορετικά αντίστοιχα φορτηγά, με διαφορετικές κατευθύνσεις επεξεργασίας.

1) Ο πρώτος κάδος περιέχει απορρίμματα για ενταφιασμό σε χωματερή.
2) Ο δεύτερος κάδος περιέχει απορρίμματα προς διαχείριση, δηλαδή διαχώριση, επεξεργασία και ανακύκλωση, π.χ. χαρτιά, μέταλλα, γυαλιά, πλαστικά, ξύλα κλπ.
3) Ο τρίτος κάδος περιέχει φύλλα, κλαριά φυτών, φυτά, υπολείμματα φαγητών και προπαρασκευής φαγητών κλπ για κόμποστ, σε κατάλληλη διαφορετική περιοχή, όπου πρώτα υφίστανται μια μικρή προεργασία  για να επιταχυνθεί η κομποστοποίηση…

Η πρώτη και η τρίτη κατηγορία απορριμμάτων δεν χρειάζεται εργοστάσιο διαχειρίσεως τους. Αρκει ένας άγονος, άνυδρος φθηνός τόπος, αφανής από  εθνικές οδούς και οικισμούς και σχετικά πλησίον του τόπου της παραγωγής των απορριμμάτων.

Η δεύτερη κατηγορία χρειάζεται ένα εργοστάσιο απλής τεχνολογίας που συνήθως εγκαθίσταται στην βιομηχανική ζώνη της πόλεως από όπου προέρχονται τα απορρίμματα. Εκεί υπάρχουν τα εργατικά χέρια και οι υποδομές υποστηρίξεως του, καθώς και η διάθεση των προϊόντων του.

Βελτιώσεις στην βασική μέθοδο έχουν εισαχθεί στην Σουηδία όπου χρησιμοποιούν βασικά την ελεγχόμενη καύση των απορριμμάτων στην πρώτη χωματερή προς παραγωγή ενέργειας, η οποία δεν συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Οι Σουηδικές βελτιώσεις έχουν περιορίσει στο 4% το τελικό ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγουν στην χωματερή ενταφίαση. Λεπτομέρειες των Σουηδικών βελτιώσεων βρίσκονται στις κατωθι δυο ιστοσελίδες:

1) greenconduct.com/news/2013/08/01/Sweden-is-a-model-of-sustainable-waste-management

2) www.avfallsverige.se/in-english

Αυτός είναι ο βασικός και πετυχημενος κύκλος διαχειρίσεως των απορριμμάτων. Το τερατούργημα που προτείνει η ΤΕΡΝΑ και υποστηρίζει ο κ. Π. Τατούλης είναι εκτός πραγματικότητας για το παρον και το μελλον και μας γυριζει στην εποχή του Αυγείου. Τον πρωταρχικό σκοπό που εξυπηρετούν είναι ο αθέμιτος πλουτισμός τους εις βάρος των κατοίκων  με το υπερβολικό οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος  της πρότασής τους.

Εν Ελλάδι, ο σωστός τρόπος διαχειρίσεως των απορριμμάτων ακολουθείται λίαν επιτυχώς από χρόνια στον ιδιωτικό οικισμό Λιγονέρι, Σπετσών. Όπου συγχρόνως λειτουργεί και βιολογικός καθαρισμός των υπόνομων, με τα καθαρισμένα ύδατα σε δικό τους δίκτυο να ποτίζουν τους κήπους του οικισμού.

Σε περίπτωση που η ΤΕΡΝΑ και ο κος Τατούλης επιμένουν στο εξωφρενικό σχέδιο τους για την κοιλάδα Ασεας / Άνω Αλφειού, τότε είναι καιρός να επέμβει αυτεπάγγελτα ο αρμόδιος Εισαγγελέας  για τα περαιτέρω. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στην πελατειακή διαχείριση των χρημάτων του Δημοσίου, ιδιαίτερα για κοινωφελή έργα, σαν την διαχείριση των απορριμμάτων που απαιτούν την καθημερινή συνεργασσία και σύμπραξη ολων των κατοίκων.

Προσφέρομαι να δεχτώ εδώ στην Βόρεια Καλιφορνία, στο Silicon Valley κοντά στο Πανεπιστήμιο Stanford, και να οργανώσω και συνοδεύσω την επίσκεψη αρμόδιων αντιπροσώπων στις τοπικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα απορρίμματά μας. Το ίδιο ισχύει και για το Λιγονέρι Σπετσών.

Προηγούμενο άρθροΠαράσταση διαμαρτυρίας από αγρότες της Αρκαδίας στη ΔΟΥ Τρίπολης (vid, ph)
Επόμενο άρθροΠροστασία παράκτιας ζώνης στο Κάστρο Κορώνης
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5