Προβλήματα των Δημοτικών ΜΜΕ συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ αντιπροσωπεία της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 02:11

Το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα δημοτικά ΜΜΕ, η στενότερη συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος καθώς και οι προτάσεις  της  Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών δημοτικών μέσων για την ανάπτυξη ενός δικτύου πανελλαδικής εμβέλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου Δημοτικών ΜΜΕ.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της Ένωσης Μ. Κυριακίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη σχετικά με το αίτημα που έχουν καταθέσει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ.Όπως υπογράμμισε για τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ που δεν λειτουργούν ως Δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού μπορεί να προστεθεί ειδική διάταξη που θα προβλέπει ότι μπορούν να μετατραπούν σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού εφόσον βρίσκονται σε λειτουργία την 1.1.2018.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπία ενημέρωσε το Γ. Πατούλη για την πρόταση και τη τεχνική έκθεση που κατέθεσε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για τη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή.

Στην πρόταση ζητούν την εξαίρεσή τους από τη διαγωνιστική διαδικασία όπως η ΕΡΤ, καθώς τα δημοτικά ΜΜΕ έχουν κοινωφελή χαρακτήρα. Επιπλέον πρότειναν την ανάπτυξη ενός ψηφιακού συστήματος που θα λειτουργεί ως ενιαίος δίαυλος επικοινωνίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και την προοπτική στενότερης συνεργασίας με την ανάπτυξης μιας μόνιμης επιτροπής η οποία θα ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τα δημοτικά ΜΜΕ και με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων που θα έχουν αποφασιστεί από κοινού και εκ των προτέρων.

Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι ένα χρηστικό εργαλείο για τους Δήμους και εστίασε στον ενημερωτικό και στον εκπαιδευτικό ρόλο τους, για τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών. Επιπρόσθετα υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης τους, μέσα από δημοτικές συμπράξεις, αλλά και την εγκαθίδρυση κανόνων που διασφαλίζουν την υγιή λειτουργία τους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

Η ΚΕΔΕ είναι στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου από κοινού να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ. Η ορθή λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων δεν είναι πολυτέλεια. Πρόκειται για μέσα που αν αξιοποιηθούν  σωστά μπορούν  να συμβάλλουν  ουσιαστικά στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης  Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδος Μιχάλης Κυριακίδης, η Αντιπρόεδρος Μαίρη Αρώνη, το μέλος του Δ.Σ. Στέλιος Μπρατσόλης και ο  Πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά Τάκης Αβραμίδης.