Προβολές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, προβάλλει αξιόλογα ντοκιμαντέρ της διοργάνωσης, από την Τετάρτη 23 έως και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ένα πανόραμα βραβευμένων ελληνικών και διεθνών ντοκιμαντέρ της πρόσφατης κινηματογραφικής παραγωγής για το γενικό κοινό ενώ θα γίνουν και πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατόπιν συνεννόησης.



Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών για το γενικό κοινό έχει ως εξής:

 

Τετάρτη 23/01

  • 18:00 – Ζωγραφίζοντας… (Ελλάδα, 2017 – 25’)

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Νεοφύτου, Δημήτρης Σταμάτης

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά, ηλικίας 10-13 ετών, ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, αυτή που τους φιλοξενεί και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

 

 

  • 18:30 – Ένα δένδρο θυμάται… (Ελλάδα, 2018 – 88’)

Σκηνοθεσία: Κώστας Φόλλας

Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

 

  • 20:15 – Stealing Rodin (ΧιλήΓαλλία, 2017 – 80’)

Σκηνοθεσία: Cristóbal Valenzuela

Όταν ένα δημοφιλές γλυπτό του Rodin για λίγο εξαφανίστηκε από μία έκθεση στο Santiago της Χιλής, ένας φοιτητής Καλών Τεχνών ανέλαβε την ευθύνη, λέγοντας πως η κλοπή ήταν μια περφόρμανς που έκανε για να αποδείξει πως η τέχνη μπορεί να είναι περισσότερο παρούσα διά της απουσίας της.

 

 

Πέμπτη 24/01

  • 18:00 Σκιές ονείρων (Ελλάδα, 2018 – 80’)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γεράρδης

Η ταινία πραγματεύεται διαφορετικές αντιλήψεις του βιωμένου χρόνου. Οι ήρωές της συμπορεύονται ή πολεμούν τον χρόνο. Μετά από χρόνια, όμως, βρήκαν έναν τρόπο να ζουν με τα όρια που τους επιβάλλει. Πως αντιλαμβάνεται το χρόνο ο Seppo Leinonen τρέχοντας στο Σπάρταθλον για 36 ώρες; Ο 29 χρόνια φαροφύλακας Κουλουλίας Πρόδρομος, στο ακρωτήρι Πάπας, στην Ικαρία; Ως η πιο άυλη και άμορφη διάσταση, ο χρόνος εξακολουθεί να αποτελεί το κοινό ερωτηματικό αντίληψης της ζωής, τόσο σε ειδικά επιστημονικό επίπεδο όσο και σε καθολικά ανθρώπινο επίπεδο.

 

  • 19:30 The Panguna syndrome (Γαλλία, 2017 – 60’)

Σκηνοθεσία: Olivier Pollet, Alexandre Berman

Στο νησί του Μπουγκαινβίλ, μια αυτόνομη περιοχή της Παπούα Νέας Γουινέας η επανάσταση συνεχίζεται. Η κρίση της Μπουγκαινβίλ, ένας πόλεμος, ο οποίος άρχισε από τις αποικιακές δυνάμεις με σκοπό να συντρίψουν την αυτόχθονη αντίσταση και να προστατέψουν τα συμφέροντά τους στο ορυχείο της Πανγκούνα, μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 

Παρασκευή 25/01

  • 18:00 – Punishment Island (Ιταλία, 2017 – 55’)

Σκηνοθεσία: Laura Cini

«Το Νησί της Τιμωρίας» είναι ένα ντοκιμαντέρ για ένα μικροσκοπικό νησί στην απομακρυσμένη Ουγκάντα, όπου οι γυναίκες εγκαταλείπονταν επειδή έμειναν έγκυες πριν παντρευτούν.

  • 19:00 – The last guardians (Ηνωμένο Βασίλειο, 2017 – 45’)

Σκηνοθεσία: Joe Tucker, Adam Punzano

Δύο φυλές στον Εκουαδοριανό Αμαζόνιο μάχονται να διατηρήσουν την κουλτούρα τους και το τρόπο ζωής τους ενάντια στην καταπάτηση των πετρελαιοβιομηχανιών. Μία μοναδική οπτική στο τρόπο με τον οποίο οι αυτόχθονες ζουν και βλέπουν το κόσμο, και επίσης μία προειδοποίηση για το τι θα χάσει ο κόσμος αν τα δικαιώματά τους και οι πεποιθήσεις τους δεν γίνουν σεβαστές.

 

  • 20:00 – Ευρώπη το όνειρο (Ελλάδα, 2017 – 80’)

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου

Τρεις έφηβοι, ένας Έλληνας, ένας Σύρος, και ένας Αφγανός, ονειρεύονται
μία ελεύθερη και άνετη ζωή σε μια «τέλεια» Ευρώπη. Μέσα από τις
αγωνιώδεις προσωπικές τους διαδρομές, που τους φέρνουν πιο κοντά στο
όνειρό τους, διαπιστώνουν πως τέλεια Ευρώπη δεν υπάρχει και πως τα
όνειρά τους μπορούν να ακυρωθούν μέσα από σκληρές πρακτικές και
εφιαλτικές καταστάσεις.

Παρουσία των σκηνοθετών Άγγελου Κοβότσου και Αννέτας Παπαθανασίου

 

Σάββατο 26/01

  • 18:00 Νίκος Μαμαγκάκης – Λόγος τελευταίος (Ελλάδα, 2018 – 63’)

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Ο Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται για τελευταία φορά. Οικείος και άγνωστος, διεθνής και εντόπιος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από την τελευταία συναυλία και τις πρόβες, σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, πλαισιώνουν 84 χρόνια βίου μουσικού, παρακαταθήκης πάθους για τον άνθρωπο, την τέχνη, τη ζωή.

 

  • 19:15 The road to Sparta (Ηνωμένο Βασίλειο, 2016 – 60’)

Σκηνοθεσία: Barney Spender, Roddy Gibson

Τέσσερις δρομείς, τέσσερις ιστορίες, ένα ελληνικό δράμα. Ο δρόμος προς τη Σπάρτη ακολουθεί τη ζωή τεσσάρων δρομέων, καθώς προσπαθούν να ακολουθήσουν στα βήματα του Φειδιππίδη και να ολοκληρώσουν τα εξουθενωτικό Σπάρταθλον μέσα σε 36 ώρες. Χρησιμοποιώντας ειδικά γραμμένη ποίηση και μουσική ο «Δρόμος για τη Σπάρτη» ενώνει την αρχαία ιστορία με το μοντέρνο αγώνα δρόμου και ανακαλύπτει ένα δρόμο στρωμένο με αίμα και φουσκάλες, πόνο και δόξα.

Παρουσία του σκηνοθέτη Barney Spender

 

  • 20:30 Lunadigas (Ιταλία, 2016 – 78’)

Σκηνοθεσία: Nicoletta Nesler, Marilisa Piga

Η λέξη lunàdigas προερχόμενη από τη Σαρδηνία, χρησιμοποιείται για τα πρόβατα που δεν αναπαράγονται. Το φιλμ αφορά τις γυναίκες που έχουν επιλέξει να μην κάνουν παιδιά: ένα μεγάλο ταμπού στην Ιταλία, ακόμα και στις μέρες μας. Η ταινία αναδεικνύει μοναδικές προσωπικές εμπειρίες, ενώ απρόβλεπτα συναισθήματα ξεδιπλώνονται καθώς οι γυναίκες επεξηγούν τους διαφορετικούς λόγους για τους οποίους δεν έκαναν παιδιά.

 

Κυριακή 27/01

  • 18:00 So help me god (Γαλλία-Βέλγιο, 2017 – 99’)

Σκηνοθεσία: Yves Hinant, Jean Libon

Σε αυτό το αμεταμέλητο και πολιτικά μη ορθό πορτρέτο, μια ξεχωριστή και εκκεντρική Βελγίδα δικαστής παίρνει τους θεατές πίσω από τη σκηνή σε σκηνές από πραγματικές αστυνομικές έρευνες.

 

  • 19:45 Εγώ και ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου (Ελλάδα, 2017- 100’)

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αριστείδου, Ιωάννης Γρηγορόπουλος

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315  (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

 

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00, Σπάρτη

Τ.: 27310 89315  |  www.piop.gr

piopnews

 

 

Προηγούμενο άρθροΠροβολές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Επόμενο άρθροΠράσινο Κίνημα | Η Ελλάδα δεν υπέβαλλε σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα