Πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα…

Παρασκευή, 29 Ιούλιος 2011 18:13

KΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

Από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εστάλη επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς και στους αναπληρωτές Υπουργούς, με θέμα: Kαταστροφικές συνέπειες στην αγορά από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας”.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Εν μέσω κρίσης, τα εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και οι συνεχείς φοροεισπρακτικές πολιτικές έχουν οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε αδιέξοδο. Από την ύφεση έχει επηρεαστεί και ο κλάδος της οικοδομικής δραστηριότητας, ο οποίος είναι αλληλένδετος με το εμπόριο.

Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε “καθίζηση”, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρήσεις. Στην Περιφέρειά μας ο κλάδος της οικοδομής αποτελεί “ατμομηχανή” για την οικονομία. Δυστυχώς παρατηρήθηκε μέσα σε διάστημα 7 ετών δραματική πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο τον Ιανουάριο του 2004 είχαν εκδοθεί 404 οικοδομικές άδειες ενώ τον Ιανουάριο του 2011 μόλις 139. Παρατηρείται δηλαδή πτώση της τάξης του 66%. Στην Δυτική Ελλάδα από τις 322 άδειες τον Ιανουάριο του 2004 φτάνουμε στις 108 άδειες τον αντίστοιχο μήνα του 2011,σημειώνοντας πτώση 66%. Τέλος στα Ιόνια νησιά από τις 174 τον Ιανουάριο του 2004, έχουμε 52 τον αντίστοιχο μήνα του 2011, πτώση της τάξης του 70%.

Τα στοιχεία αυτά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα την σοβαρότητα του προβλήματος και γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι η τεράστια πτώση του κλάδου της οικοδομής έχει οδηγήσει δεκάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από αυτήν στον αφανισμό και χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας δανειοδότησης εκ μέρους των Τραπεζών είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους ‘παγώματος’ της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς παλαιότερα το 80% των οικοδομών ολοκληρωνόταν με δάνειο. Θα τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι η τακτική αυτή των Τραπεζών παρότι ενισχύθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις είναι λανθασμένη και διογκώνει το πρόβλημα.

Το γενικότερο πάγωμα της αγοράς , η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και ο φόβος και η αβεβαιότητα για το αύριο, οδηγούν την οικοδομική δραστηριότητα σε ακόμα πιο φθίνουσα πορεία.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, αναγνωρίζει την δυσκολία των καταστάσεων και επιμένει:

– Στην προώθηση ενός ουσιαστικού προγράμματος για την Περιφέρεια μας, το οποίο να έχει στόχο την ανάπτυξη. Παράλληλα με τις συζητήσεις για το δημόσιο χρέος, πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα και οι ενέργειες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

– Στην αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε να είναι δίκαιο, σταθερό, απαλλαγμένο από πολιτικές που έχουν στόχο και μόνο την είσπραξη φόρων από αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι φορτωμένη με δυσβάστακτους φόρους που λειτουργούν άκρως κατασταλτικά στην ανάπτυξη της. Δεν μπορεί να νεκρώνουν τόσα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από αυτήν την δραστηριότητα, μόνο και μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς.

– Τέλος, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας, εμμένει στο πολύ ουσιαστικό ζήτημα της πραγματικής οικονομίας εκ μέρους των Τραπεζών. Καλούμε την Κυβέρνηση να προβεί σε πειθαναγκαστικές   ενέργειες για την συνέχιση της δανειοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί η πλήρης “καθίζηση” της αγοράς και το στέγνωμα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

 

Εκ της Ομοσπονδίας