Ρωσία – Ουκρανία | Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, ο καταιγισμός μηνυμάτων για βοήθεια και οι σφοδροί βομβαρδισμοί

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης..

14:51 Σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας



Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και αναμεταδίδει το Reuters.

Ο σύμβουλος, ο Ολεκσίι Αρέστοβιτς, έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Ukraine-24 TV, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα”, διαμηνύει το Κίεβο

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά όχι και να δεχτούμε ρωσικά τελεσίγραφα, διεμήνυσε σήμερα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τονίζοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα διεξαχθούν περισσότερες συνομιλίες με τη Ρωσία και ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι οι ίδιες με εκείνες που διατύπωνε ο Πούτιν πριν από τον πόλεμο.

Οπως είπε ο ουκρανός υπουργός, η Λευκορωσία θα αντιμετωπίσει τις ίδιες κυρώσεις με τη Ρωσία αν οι δυνάμεις της εισέλθουν στην Ουκρανία, ενώ είπε ότι σήμερα συζήτησε για νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας.

Συζητήσαμε για τις “συντονισμένες νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, για την βάρβαρη επιθετικότητά της εναντίον της Ουκρανίας καθώς και για τα βήματα για να κλείσουν τυχόν ‘παραθυράκια’ και να μην μείνει καμία δυνατότητα στη Ρωσία να παρακάμψει τις σημερινές και τις μελλοντικές κυρώσεις”, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.


14:07 Επικοινωνία ΠτΔ με τον Ουκρανό πρέσβη: H αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί βαθύτατα τους Έλληνες

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο (Sergii Shutenko), ο οποίος την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου. Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρθηκε στη δοκιμασία των Ελλήνων της Μαριούπολης και την επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πλήρη και απερίφραστη στήριξη της Ελλάδας στη δοκιμαζόμενη χώρα του.

Η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην Ουκρανία και τον ηρωικό αγώνα της για την ελευθερία της, την ευρωπαϊκή πορεία της και τις δημοκρατικές και οικουμενικές αξίες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η αντίσταση των Ουκρανών συγκινεί βαθύτατα τους Έλληνες και συσπειρώνει την ανθρωπότητα απέναντι στη ρωσική επίθεση και τη βίαιη αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους.

Τέλος, ο πρέσβης της Ουκρανίας ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για τη φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά και ανέφερε στην κ. Σακελλαροπούλου ότι ήδη λαμβάνεται μέριμνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικοινωνία της ΠτΔ με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φρ. Κωστελλένο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος συνοδεύει ομάδα Ελλήνων που αποχώρησαν σήμερα το πρωί από την Μαριούπολη, με στόχο να αφιχθούν σε ασφαλή περιοχή και να επαναπατρισθούν στην Ελλάδα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε στον κ. Κωστελλένο καλή επιτυχία σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και εξέφρασε την ελπίδα η αποστολή να φτάσει στον προορισμό της το συντομότερο δυνατόν.


13:50 Έκκληση Β. Σαμπλούκ στους Έλληνες να προσφέρουν σπίτια και δωμάτια στους πρόσφυγες

Έκκληση προς τους Έλληνες να βοηθήσουν τις οικογένειες των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας ελεύθερα σπίτια ή δωμάτια για να διαμείνουν, απευθύνει ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk).

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσοι θα είναι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, διότι φεύγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Φεύγουν προς την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ελλάδα. Φεύγουν σε πολλές χώρες και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον ακριβή αριθμό. Μπορώ, όμως, να πω ότι ο αριθμός των προσφύγων θα είναι μεγάλος και για τον λόγο αυτό ζητούμε από όποιον μπορεί να βοηθήσει, από τους Έλληνες πολίτες, που μπορούν να διαθέσουν ιδιωτικές τους κατοικίες ή δωμάτια να το κάνουν», είπε ο κ.Σαμπλούκ σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Ο κ.Σαμπλούκ χαρακτήρισε το πρωινό της έβδομης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία «πολύ δύσκολο», συμπληρώνοντας πως «κάθε μέρα τα πράγματα είναι και χειρότερα», καθώς «η ρωσική επιθετικότητα αυξάνει κι επιτίθενται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο» και «πάρα πολλοί από τους Ουκρανούς πολίτες φεύγουν από τα σπίτια τους», αφού (οι ρωσικές δυνάμεις) «επιτίθενται σε ειρηνικούς πληθυσμούς, σε σπίτια».

Παράλληλα, ο Πρόξενος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη συνεργασία τόσο με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και με τον δήμο Θεσσαλονίκης για τη συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα 24ωρα θα αναχωρήσει η πρώτη παρτίδα με ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για την Ουκρανία, όσο και για τη διαχείριση των προσφύγων.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει με τους πρόσφυγες. Πού θα στεγαστούν όσοι έρθουν και όσοι έφτασαν. Ήδη πολλά λεωφορεία φτάνουν στη Θεσσαλονίκη και είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μας έδωσε την πλήρη στήριξη του και στήθηκε ένα κέντρο “ειδικής ομάδας” προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις», προσέθεσε ο κ.Σαμπλούκ.

*Τη συνέντευξη πήραν Α.Καρυπίδου – Σ.Κυριακίδης


13:14 Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχωρεί το ρούβλι

Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το ρούβλι σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,3% στα 108,60 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα το πρωί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110,0. Το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του έναντι του δολαρίου από τις αρχές τους έτους. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 7,1% στα 120,50.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, το ρούβλι κινούνταν στο επίπεδο των 115 έναντι του δολαρίου αν και απέχει από το ιστορικό χαμηλό των 120 στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα.

Η εξασθένιση του ρωσικού νομίσματος θα πλήξει το επίπεδο διαβίωσης στη Ρωσία και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κυρώσεις της Δύσης αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις βασικών προϊόντων αλλά και προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών, όπως στις αεροπορικές πτήσεις.


12:46 Λαβρόφ: Ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πυρηνικός και ολέθριος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως, αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, θα εμπλακούν σε αυτόν πυρηνικές δυνάμεις και θα είναι καταστρεπτικός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν “πραγματικό κίνδυνο”, αν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS το οποίο επικαλείται το Reuters, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία εισέβαλε την περασμένη εβδομάδα στην Ουκρανία σε μια ειδική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί, με σκοπό να αποστρατιωτικοποιήσει και να “αποναζιστικοποιήσει” τη χώρα, δικαιολογία την οποία χαρακτήρισαν προπαγάνδα το Κίεβο και η Δύση.


12:21 Η Μαριούπολη παραμένει σε ουκρανικά χέρια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές – Σφοδροί βομβαρδισμοί

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτή η νότια ουκρανική πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, όμως διεξάγονται μάχες με ρωσικά στρατεύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε γνωστό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ρώσοι επιτιθέμενοι βομβαρδίζουν με πυροβολικό τοποθεσίες, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών και κοιτώνων για ανθρώπους που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.


12:01 ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας για τη στήριξη στη ρωσική εισβολή

Διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας για τη στήριξή της στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters.

Δεύτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των νέων κυρώσεων εναντίον του Μινσκ είναι να εμποδίσουν τις εξαγωγές και άλλων λευκορωσικών προϊόντων στην ΕΕ, πέραν αυτών στα οποία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν επίσης ολιγάρχες, την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας και θα αποκόψουν τις λευκορωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.


11:12 Καταιγισμό αιτημάτων για βοήθεια δέχονται οι ουκρανικές κοινότητες στην Ελλάδα

Στα γραφεία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών το τηλέφωνο χτυπάει καθημερινά, ανά πέντε λεπτά, από Ουκρανούς πολίτες που εκείνοι ή οι οικογένειές τους έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Μερικά από τα κύρια ερωτήματα, στα οποία ψάχνουν αγωνιωδώς απαντήσεις, είναι πώς μπορεί κάποιος Ουκρανός να πάρει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά και πού μπορούν να βρουν κατάλυμα και φαγητό οι πρόσφυγες που είτε ήρθαν εδώ τις τελευταίες ημέρες είτε ήρθαν για διακοπές πριν από τη ρωσική εισβολή και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Ακόμα και Ουκρανοί που έχουν βρει προσωρινή στέγη σε συγγενείς τους, αγωνιούν για την επόμενη μέρα, για το πού θα μείνουν και πώς θα επιβιώσουν εδώ σε περίπτωση που ο πόλεμος κρατήσει για καιρό. Συχνά είναι και τα τηλεφωνήματα προσφύγων και μεταναστών άλλων εθνικοτήτων που, έχοντας ζήσει «στο πετσί τους» τον ξεριζωμό, θέλουν να βοηθήσουν με εθελοντική εργασία ή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ένα δίκτυο περίπου 40 μεταναστευτικών οργανώσεων, επιχειρεί αυτές τις ημέρες χαρτογράφηση των αιτημάτων που λαμβάνουν εκείνο και οι ουκρανικές κοινότητες-μέλη του καθημερινά. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Φόρουμ, Άντλα Σασάτη, από αυτήν τη χαρτογράφηση προκύπτει πως σε πρώτη φάση «υπάρχει ανάγκη η Ελλάδα να παρέχει ασφαλές πέρασμα σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία για να προστατευτούν από τη φρίκη του πολέμου». Επίσης, το Φόρουμ διαπιστώνει την ανάγκη να υπάρξει απαλλαγή από το καθεστώς βίζας για τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη χώρα πέραν των 90 ημερών και το ελληνικό κράτος να διευκολύνει επιπλέον τόσο την ανανέωση των αδειών διαμονής όσων βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος όσο και τη διαδικασία των αιτήσεων για οικογενειακή επανένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στα οποία παραπέμπει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, οι Ουκρανοί με άδεια διαμονής σε ισχύ στην Ελλάδα ανέρχονταν τον Ιανουάριο του 2022 σε 21.390. Η κ. Σασάτη εκφράζει την ανησυχία ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χαρτιά, καθώς λήγει η περίοδος των 90 ημερών ελεύθερης κυκλοφορίας ή η άδεια διαμονής τους. Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ζητάει την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας Περί Προσωρινής Προστασίας, καθώς υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προστασία των Ουκρανών προσφύγων.

Η πρόεδρος του Ukrainian Women’s Club, Άννα Όλινιτς, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία στην Ελλάδα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς που ήρθαν ως πρόσφυγες και έχουν συγγενείς εδώ, αυτούς που ήρθαν για διακοπές στη χώρα και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και αυτοί που ήρθαν χωρίς να έχουν κανέναν δικό τους εδώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων που ήρθαν αυτές τις ημέρες έχουν συγγενείς εδώ, αν και η κ. Όλινιτς εκτιμά ότι σε επόμενη φάση θα αυξηθούν κατά πολύ οι αφίξεις των προσφύγων που δεν έχουν συγγενικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας που εδρεύει στην Πάτρα, Μιχάλης Ροδόπουλος, και τονίζει πως θα πρέπει οι κοινότητες να προετοιμαστούν για να τους βοηθήσουν να βρουν σπίτι.

Εκτός από τη στέγαση, σίτιση και βοήθεια στο αίτημα ασύλου, η πρόεδρος του Ukrainian Women’s Club σημειώνει ότι συχνά όσοι καλούν στον σύλλογο ζητούν ψυχολογική υποστήριξη. «Δεν είναι μόνο όσοι έρχονται τώρα στην Ελλάδα, αλλά και όσοι Ουκρανοί ζουν ήδη εδώ που χρειάζονται υποστήριξη», αναφέρει και περιγράφει τη δική της ψυχολογική κατάσταση ως παράδειγμα: «Ζω ήδη 16 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά με πονάει αυτό που συμβαίνει. Κοιμάμαι δύο-τρεις ώρες κάθε βράδυ γιατί περιμένω μηνύματα τα ξημερώματα από τους συγγενείς μου στην Ουκρανία για το αν είναι ζωντανοί. Την ώρα που βγαίνουν από τα καταφύγια και επικοινωνούν μαζί μου, μόνο τότε μπορώ να κοιμηθώ».

Ουκρανικές κοινότητες στην Ελλάδα προχώρησαν στη δημιουργία της Ένωσης Ουκρανικής Διασποράς, στην Ελλάδα, προκειμένου να διαχειριστούν όλα τα αιτήματα που δέχονται και να συντονίσουν τις δράσειςτους. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ουκρανοελληνική Σκέψη, Γκαλίνα Μασλιούκ, εξηγεί ότι όλες οι οργανώσεις των Ουκρανών που ζουν στην Ελλάδα δέχονται πάρα πολλά τηλεφωνήματα από συμπατριώτες τους, οι οποίοι ζητούν υποστήριξη, «γι’ αυτό έπρεπε να φτιάξουμε ένα λειτουργικό σύστημα, ώστε να συντονίζουμε τις δράσεις μας, να συγκεντρώνουμε βοήθεια και η βοήθεια να πηγαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη».

Οι κοινότητες δημοσιοποίησαν στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook και Instagram: @helpukraine.gr) μία λίστα με αναγκαία είδη (είδη πρώτων βοηθειών, τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα) που θα αποστέλλονται στην Ουκρανία και τις διευθύνσεις όπου αυτά συγκεντρώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


10:51 Η ECA ανέστειλε την ιδιότητα των μελών της από την Ρωσία

Οι αντιδράσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου, για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνεχίζονται. Ακολουθώντας το παράδειγμα της UEFA, που απέκλεισε όλους τους ρωσικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις της, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων (ECA), αποφάσισε να αποκλείσει από τις «τάξεις» της, όλα τα μέλη της που προέρχονται από την Ρωσία και μάλιστα, με άμεση ισχύ. Υπό την προεδρία του διοικητικού ηγέτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, η ECA, ενέκρινε παράλληλα, κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2022, που διεξήχθη στο Λονδίνο, την λήξη της εμπορικής συνεργασίας της με την Gazprom.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ECA, δεσμεύθηκε να συνεχίσει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους ουκρανικούς συλλόγους και τους παίκτες τους, κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και όλα τα άλλα, που δεν σχετίζονται με αυτήν την δραματική εξέλιξη, θα συζητηθούν στην επόμενη γενική συνέλευση της Ενωσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Μαρτίου στην Βιέννη.


10:38 Ζελένσκι: Η Ρωσία έχει στόχο να εξαλείψει την Ουκρανία και τον λαό της

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι 6.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί κατά τις πρώτες έξι ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ότι το Κρεμλίνο δεν θα καταφέρει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικά πλήγματα.

Αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του μνημείου του Μπάμπι Γιαρ–ενός σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή–ο Ζελένσκι είπε: “Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο”.

“Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους”, είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.


10:26 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα, έπειτα από δύο ημέρες ομιλιών των μελών της, ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.

Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη στη διάρκεια μιας σπάνιας «έκτακτης συνεδρίασης» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και ζητούν «τον τερματισμό των μαχών».

Η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα, η οποία έχει βασιστεί σε ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας, «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», περιλαμβανομένων «των χωρικών της υδάτων».

Το κείμενο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την προσφυγή σε βία εναντίον της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.

Παράλληλα «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές της δυνάμεις», μια αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής συντάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της ΕΕ και κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή.

«Όλοι Ουκρανοί»

Η Κολομβία απέρριψε «κάθε επιστροφή προς τα πίσω», προς τις «μεγάλες αυτοκρατορίες». «Είμαστε όλοι Ουκρανοί, είμαστε όλοι η Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά της η Τζαμάικα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός φαινόμενου ντόμινο, αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση «ποιος θα είναι ο επόμενος;», διερωτήθηκε η Αλβανία.

Ο αραβικός κόσμος τήρησε διακριτική στάση, με εξαίρεση το Κουβέιτ, στόχο μιας εισβολής του Ιράκ το 1990.

Η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία κατήγγειλαν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ινδία παρέμεινε επιφυλακτική, ενώ η Κίνα υπογράμμισε ότι ο κόσμος «δεν έχει τίποτα να κερδίσει» από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Συρία, η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα οι οποίες επέκριναν τους Δυτικούς που, όπως δήλωσε η Πιόνγκγιανγκ, «κατέστρεψαν τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Το 2014 αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία –η οποία έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, αντίθετα με την τωρινή εισβολή-είχε συγκεντρώσει 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν καν.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, το οποίο το έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Οι αποφάσεις της δεν είναι νομικά δεσμεύτηκες, όπως αυτές του Συμβουλίου, όμως έχουν πολιτική αξία ανάλογη με τον αριθμό των χωρών που θα τις ψηφίσουν.


10:01 Εκκένωση του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης από μέρος του προσωπικού του και Ελλήνων πολιτών

Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, ανέφεραν χθες Τρίτη διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη σήμερα στις 11:00. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση θα γίνει με ίδια μέσα.

ΟΙ Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ, επισημαίνουν.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή.

Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.


09:25 Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα και επιτίθενται στο Χάρκοβο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές σήμερα στη Χαρκίβ (Χάρκοβο) (ανατολικά), ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, κάνοντας λόγο για μάχες σε εξέλιξη. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στη Χαρκίβ (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, εκδηλώθηκε εξάλλου πυρκαγιά στον χώρο σχολής πολιτών στη Χαρκίβ έπειτα από αεροπορικό πλήγμα. «Πρακτικά δεν απομένει πλέον καμία» περιοχή της Χαρκίβ που δεν έχει υποστεί «πλήγμα από οβίδα» του ρωσικού πυροβολικού, ανέφερε.

Η έφοδος ρωσικών στρατευμάτων καταγράφηκε την έβδομη ημέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου και κλιμακώθηκε χθες. Η Χαρκίβ, πόλη 1,4 εκατ. κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, υπέστη χθες επανειλημμένα βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα -το τελευταίο στην περιοχή που παραμένει στα χέρια του Κιέβου- πάνω από εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από τα ρωσικά πυρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, που επικαλέστηκαν ουκρανικά ΜΜΕ.

Στη Χερσώνα, οι είσοδοι της οποίας ήδη ελέγχονταν από ρωσικά στρατεύματα, αποσπάστηκε ο έλεγχος του σιδηροδρομικού σταθμού και του λιμανιού, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιγκόρ Κολιχάγιεφ.

Στην Μποροντιάνκα, 50 χιλιόμετρα από το Κίεβο, αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν δύο πολυκατοικίες χθες, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Εμινέ Τζαπάροβα, η οποία μοιράστηκε βίντεο που εικονίζει ακίνητα που έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και διαμερίσματα στις φλόγες.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία.

«Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook.

Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα.

Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 112 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χαρκίβ (Χάρκοβο) της ανατολικής Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Οι αρχές της Χαρκίβ έχουν επισημάνει ότι ο στρατός της Ρωσίας εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις που έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών και το κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Πάνω από εκατό κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. «Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύονται 128 άνθρωποι. Οι γιατροί μας δεν πάνε πλέον καν σπίτι τους», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αιρετός δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές και είναι το τελευταίο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Ζιτόμιρ

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ (βορειοδυτικά) από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, ανέφερε μέσω Telegram ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και «μέχρι στιγμής» έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι «τεσσάρων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου «ενός παιδιού».

Η Μόσχα προειδοποίησε νωρίτερα χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν, ενώ εξαπέλυσε πλήγματα με ρουκέτες εναντίον της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης, της Χαρκίβ, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, καθώς η τακτική των ρώσων διοικητών μοιάζει να μεταβάλλεται και να μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο αστικά κέντρα.

Παράλληλα, ο ουκρανός υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν παιδίατρο αναισθησιολόγο ανοίγοντας πυρ εναντίον του αυτοκινήτου της καθώς μετέφερε τραυματισμένο ανιψιό της σε νοσοκομείο από το χωριό Κουχάρι, στην περιφέρεια του Κιέβου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, συνολικά 16 κατευθυνόμενοι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προχθές Δευτέρα από τις 19:07 ως τις 19:51 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας) εναντίον συνοικιών της Χαρκίβ από ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό το οποίο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας.

Πάντα κατά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, καταστράφηκαν «πολυκατοικίες, σχολεία, νηπιαγωγεία και άλλες υποδομές» και «δεκάδες κάτοικοι της Χαρκίβ, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν».

«Δυστυχώς, με την τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο η αεροπορία να καλύπτει τον εναέριο χώρο σε αυτή την περιοχή, διότι μέρος του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας καταστράφηκε από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους Κρουζ», πρόσθεσε το υπουργείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανένα από τα συμβάντα αυτά.

Ιαπωνία και Βέλγιο κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν σήμερα και αργά χθες βράδυ αντιστοίχως πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο μέχρι νεοτέρας λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι λειτουργεί γραφείο εκπροσώπησης των ιαπωνικών συμφερόντων στην πόλη Λβιβ (δυτικά), κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία, και ότι οι ιάπωνες πολίτες μπορούν να ζητούν προξενική συνδρομή και υποστήριξη σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων όσων προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Από την πλευρά του, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο την επιδείνωση της κατάστασης, ενημέρωσε ότι η πρεσβεία είναι πλέον κλειστή, το προσωπικό έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και ότι θα παρέχεται προξενική συνδρομή στα σύνορα της Ουκρανίας με άλλες χώρες. Προ ημερών, η βελγική πρεσβεία είχε μεταφερθεί σε αυτή τη Γαλλίας.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους στο Κίεβο.

Περισσότεροι από 450.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής

Περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στην Πολωνία από την Ουκρανία από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Πάβελ Ζεφερνάκερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εισήλθε στην Πολωνία μειώθηκε ελαφρά χθες Τρίτη στους 98.000, από περισσότερους από 100.000 τη Δευτέρα.


09:10 Μπάιντεν: Ο «δικτάτορας» Πούτιν είναι «πιο απομονωμένος παρά ποτέ»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «δικτάτορας», «πιο απομονωμένος παρά ποτέ», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα κλείσουν τον εναέριο χώρο τους «σε όλες τις ρωσικές πτήσεις», κατά τη διάρκεια της πρώτης του «ομιλίας για την κατάσταση της ένωσης» αφού ανέλαβε το αξίωμα.

Ο αρχηγός του κράτους απείλησε εξάλλου τους ρώσους «ολιγάρχες» ότι η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί της θα κατασχέσουν «τις θαλαμηγούς, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη» τους, που απέκτησαν κατ’ αυτόν διαπράττοντας «εγκλήματα» που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχηματίζει ειδική επιχειρησιακή ομάδα για να «καταδιώξει», όπως είπε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να σηκωθούν όρθια για να δείξουν ότι βρίσκονται «στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», ενώ η ρωσική εισβολή εισήλθε στην έβδομη ημέρα της.

«Το γεγονός ότι ο ρώσος δικτάτορας εισέβαλε σε ξένη χώρα έχει κόστος για όλο τον πλανήτη», ανέφερε ο 79χρονος Δημοκρατικός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία, παρότι η άγραφη πολιτική παράδοση τη θέλει αφιερωμένη σε εθνικά ζητήματα, αυτή τη φορά κατά μεγάλο μέρος της αφορούσε την ουκρανική κρίση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είχε άδικο, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν ενωμένοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εξαίροντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Ο ρώσος πρόεδρος «νόμιζε ότι η Δύση και το NATO δεν θα αντιδρούσαν. Νόμιζε ότι θα μας δίχαζε στο εσωτερικό», όμως σε αυτή που ο κ. Μπάιντεν περιγράφει ως μάχη «των δημοκρατιών» εναντίον των «αυταρχικών καθεστώτων», «οι δημοκρατίες φάνηκαν πιστές στο ραντεβού» κι ο κόσμος «επέλεξε καθαρά την πλευρά της ειρήνης και της ασφάλειας», ωστόσο, πρόσθεσε, ο αγώνας αυτός θα «πάρει καιρό».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανόν πίστευε πως «θα έκανε περίπατο στην Ουκρανία» και «ο κόσμος θα έπεφτε τ’ ανάσκελα», αλλά «αντί γι’ αυτό, συνάντησε έναν τοίχο δύναμης που δεν τον φανταζόταν. Συνάντησε τον ουκρανικό λαό. Από τον πρόεδρο (της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι ως τον κάθε ουκρανό, το θάρρος και η αποφασιστικότητά τους εμπνέουν τον κόσμο», είπε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, «αν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για τις επιθέσεις τους, προκαλούν ακόμη περισσότερο χάος».

«Ο Πούτιν μπορεί να περικυκλώσει το Κίεβο με άρματα μάχης, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει την καρδιά, την ψυχή του ουκρανικού λαού», δεν θα «σβήσει ποτέ την αγάπη του για την ελευθερία», έκρινε ακόμη.

Η πρεσβεύτρια της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, η Οξάνα Μαρκάροβα, βρισκόταν στο πλευρό της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν, η οποία την προσκάλεσε στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο. Αρκετά μέλη του Κογκρέσου, κυρίως γυναίκες, διάλεξαν ενδυμασίες μπλε και κίτρινες, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, ενώ αρκετοί κοινοβουλευτικοί ανέμιζαν το ουκρανικό εθνικό σύμβολο μέσα στην αίθουσα.

«Όταν γραφτεί η ιστορία αυτής της περιόδου», το συμπέρασμα θα είναι ότι «ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία άφησε τη Ρωσία πιο αδύναμη και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ισχυρό», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ιδέα τι έρχεται», διεμήνυσε ο κ. Μπάιντεν.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σκοπό να στραγγαλίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογικά μέσα, να υπονομεύσει την οικονομική της ισχύ και να εξασθενίσει τον στρατό της τα επόμενα χρόνια, συνέχισε. Ο κ. Πούτιν μπορεί να σημειώσει κέρδη στα πεδία των μαχών αλλά θα το πληρώσει ακριβά «μακροπρόθεσμα», απείλησε, καθώς η διμερής ένταση έχει φθάσει σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από το τέλος του ψυχρού πολέμου.

Με την ομιλία του, ο Τζο Μπάιντεν ήθελε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα ενότητας στις ΗΠΑ, κάτι που προσπαθεί – μάταια – να καταφέρει από την εκλογή του.

Στρεφόμενος σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των Αμερικανών, είπε ότι το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός είναι «κορυφαία προτεραιότητα» της κυβέρνησής του, ενώ ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να διαθέσουν ακόμη 30 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα στρατηγικά τους αποθέματα, «εάν είναι απαραίτητο» για να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Μίλησε περί «επιλογής»: «Ένας τρόπος να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός είναι να μειωθούν οι μισθοί και να φτωχύνουν οι Αμερικανοί. Έχω καλύτερο σχέδιο. Αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, ας παράγουμε στις ΗΠΑ», σημείωσε δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην αύξηση της παραγωγής αμερικανικών επιχειρήσεων.

Το ζητούμενο είναι «περισσότερες δουλειές που μπορούν να δώσουν καλό μισθό» και «αντί να είμαστε εξαρτημένοι από αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό να φτιάχνουμε ό,τι χρειαζόμαστε στην Αμερική (…). Το σχέδιο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μειώσει τα κόστη και θα μικρύνει το έλλειμμα».

Επανήλθε ακόμη στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τις υποδομές, υποσχόμενος ότι «θα έχουμε μια δεκαετία ολόκληρη αφιερωμένη στις υποδομές», ότι «θα δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», θα «εκσυγχρονιστούν δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια» κ.λπ., κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο προκειμένου η χώρα να «αντέξει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Αναφερόμενος στην πανδημία του νέου κορονοϊού, είπε ότι η υγειονομική κρίση «δεν χρειάζεται πια να διαφεντεύει τις ζωές μας», καθώς η χρήση χειρουργικής μάσκας είναι πλέον προαιρετική στις περισσότερες περιοχές της χώρας – όπως ήταν επίσης χθες στο Καπιτώλιο, στην ομιλία του αμερικανού προέδρου.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον του ιού αυτού, όπως κάνουμε και με τις άλλες ασθένειες», είπε ο αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε» για τις νέες παραλλαγές και την εξάπλωση του SARS-CoV-2 καθώς όπως παραδέχθηκε «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ πως δεν θα έρθει κάποια νέα παραλλαγή».

«Θα εγκαινιάσουμε το πρόγραμμα ‘Test to Treat’ (‘Κάντε διαγνωστική εξέταση και λάβετε αγωγή’, σε ελεύθερη απόδοση), στο πλαίσιο του οποίο ο κόσμος θα μπορεί να κάνει τεστ στο φαρμακείο και εάν είναι θετικός να παίρνει χάπια απευθείας, χωρίς κανένα κόστος», πρόσθεσε. «Απόψε μπορώ να σας πω ότι προχωράμε μπροστά με ασφάλεια και επιστρέφουμε σε πιο ομαλή καθημερινότητα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την προσπάθεια να εμβολιαστούν περισσότεροι Αμερικανοί».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αργότερα σήμερα αναλυτικά το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία.

Κατά πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο αμερικανός πρόεδρος, που πασχίζει να πείσει την κοινή γνώμη ότι η χώρα βρίσκεται σε καλά χέρια, συνεχίζει να βλέπει τη δημοτικότητά του βυθισμένη κάτω από το 40%, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τη χαμηλή ανεργία, παρά το ότι ο κλοιός της πανδημίας μοιάζει να χαλαρώνει.

Τίποτε από όλα αυτά δεν ωφελεί μέχρι τώρα τον αρχηγό του κράτους και τους Δημοκρατικούς, που φοβούνται ότι τον Νοέμβριο θα απολέσουν την οριακή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ηλεκτρίζει τους οπαδούς του και το πολιτικό κλίμα παραμένει τεταμένο, καθώς οι διενέξεις για κοινωνικά ζητήματα, από την άμβλωση στην οπλοκατοχή, από τον αγώνα κατά του ρατσισμού ως τις σεξουαλικές διακρίσεις, δίνουν και παίρνουν.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε στήσει προστατευτικές μπαριέρες γύρω από το κτίριο, στο οποίο επιτέθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΆδ. Γεωργιάδης: Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, ψωμί και άλλα προϊόντα
Επόμενο άρθροΚραυγή αγωνίας για το εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτήριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου της Σπάρτης