Συνάντηση ενημέρωσης για το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ στην Τρίπολη (video – pics)

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 22:35

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 13/12/2019 στην Τρίπολη, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πάρνωνα», της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενημέρωση των δημάρχων της Ανατολικής Πελοποννήσου σχετικά με την εξέλιξη στο προσφυγικό- μεταναστευτικό.

Στη συνάντηση στο παλαιό δημαρχείο της Τρίπολης συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έγινε μια ενημέρωση των Δήμων Ανατολικής Πελοποννήσου σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος Estia, τις πηγές χρηματοδότησης του και της μετάβασης του προγράμματος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Υπουργείο από το 2021.
Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Κολινιώτης υπεύθυνος του προγράμματος «ESTIA» στην Τρίπολη, υπήρξε ενδιαφέρον από τους δημάρχους σχετικά με τις εξελίξεις που έρχονται, την πορεία του προγράμματος Estia στην Τρίπολη και την επιτυχία του, ενώ είπε πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι πολλοί δήμαρχοι δεν γνωρίζουν τι προγράμματα υπάρχουν για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμα Estia είπε ο κ. Κολινιώτης γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης ανάλογα με τις υποδομές και τις δυνατότητες κάθε δήμου.


Ο Aντιδήμαρχος Τρίπολης κ. Λαγός ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά του προγράμματος Estia. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μέσα από μια τέτοια δομή δεν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, αλλά συζητήθηκαν και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος στην Τρίπολη όπως επίσης και η δυνατότητα για περαιτέρω οικονομικές διεκδικήσεις.

Όπως είπε ο κ. Λαγός πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι η φιλοξενία προσφύγων με τέτοιες δομές δεν δημιουργεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ενώ για τα προβλήματα που υπάρχουν προσπαθούν να τα λύσουν κοινωνικοί λειτουργοί.

Ο κ. Λαγός δήλωσε ότι έχει σημασία το πώς θα γίνει η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών ιδίως αν λήξουν τα προγράμματα, γιατί τώρα αυτό που υπάρχει είναι μόνο φιλοξενία. Όπως είπε ο κ. Αντιδήμαρχος δεν υπάρχει σχέδιο για χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν εργασία σε αυτούς τους ανθρώπους και έτσι να καταλάβουμε και εμείς ότι μπορούν να ενσωματωθούν. «Μόνο το να τους φιλοξενούμε και να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο δεν λέει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγός και κατέληξε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι να πάμε από το θέμα της φιλοξενίας στην μόνιμη εγκατάσταση και ενσωμάτωση αν θελήσουν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν εδώ.