Συνέντευξη τύπου Κ. Κατσαφάνα…

ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΓΙΑ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ

Για τις προκηρύξεις που έχει εκδώσει ο δήμος Τρίπολης σχετικά με το χώρο απόθεσης των στερεών και υγρών αποβλήτων και το οικόπεδο που θα διατεθεί ως χώρος στάθμευσης, μίλησε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο αντιδήμαρχος Κ. Κατσαφάνας.



Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο αντιδήμαρχος είπε ότι έχει εκδοθεί σχετική προκήρυξη από την 5.3.2012 ισχύος 20 ημερών (λήγει στις 24 Μαρτίου), η οποία είναι στα πλαίσια και με τις προδιαγραφές του ΠΕΣΔΑ και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του δήμου να έρθει σε αντιπαλότητα και αντιπαράθεση με κανέναν. «Πάμε μόνο να κάνουμε διαχωρισμό σε ρεύματα προϊόντων με διαδικασία κομπόστ», είπε ο κ. Κατσαφάνας, προσθέτοντας ότι ο δήμος, ήδη προτείνει θέσεις και στην προκήρυξη έχει θέσει ως όρο την εξεύρεση οικοπέδου έκτασης 50 στρεμμάτων (μίνιμουμ), ενώ ευελπιστεί ότι θα βρεθεί κάτι για να εκτονωθεί η κατάσταση, σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει κάποιες απόψεις σε κάποια πράγματα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Εκτίμησε δε ότι θα απαιτηθούν 5-6 χρόνια για να πάει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ολοκληρωμένη διαχείριση και ο δήμος πρέπει να προσανατολιστεί στο πώς μπορεί να λυθεί καλύτερα το πρόβλημα, καθώς διέβλεψε ότι τους θερινούς μήνες θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τα σωρευμένα σκουπίδια και πολύ περισσότερο ενόψει Πάσχα που η πόλη θα πρέπει να είναι καθαρή.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει χρήση του υπάρχοντος δεματοποιητή, με ομογενή και όχι με σύμμικτα υλικά, η όλη κατάσταση θα εκτιμηθεί από το δήμο για το συνολικό κόστος. «Ένα τεχνολογικό πάρκο μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Κατσαφάνας και υπογράμμισε ότι οι προτάσεις που θα έρθουν θα αξιολογηθούν (25.3.2012) και θα ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις από το δήμο, ο οποίος θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση.

Για τη θέση στάθμευσης των οχημάτων, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η σχετική προκήρυξη εκδόθηκε την 1.3.2012, έχει ισχύ 20 μέρες (μέχρι τις 19 Μαρτίου) και αφορά την αναζήτηση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε ακτίνα 250 μέτρων από την πλατεία Αγίου Βασιλείου και από την πλατεία Άρεως. Κατά τον κ. Κατσαφάνα, πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση του κέντρου και η όλη κατάσταση να εκτονωθεί, το τίμημα θα είναι μικρό και ο δήμος δεν προσδοκά οφέλη. Εξήγησε ότι, ο λόγος που εκδόθηκε νέα προκήρυξη είναι ότι η πρώτη αφορούσε οικόπεδα που δεν διέθεταν ικανό αριθμό θέσεων στάθμευσης που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του δήμου, ενώ χώρισε τη διαδικασία σε δύο φάσεις: α) Στην αξιολόγηση των οικοπέδων και β) σε πρόχειρο-φανερό διαγωνισμό αξιολόγησης. Έκρινε ως ικανοποιητικές τις προτάσεις που έρχονται στο δήμο και θεώρησε καλή αυτή τη λύση, με φτηνό κοστολόγιο, η οποία θα εξυπηρετεί περίπου 500 θέσεις την ημέρα.

Αναφερόμενος σε κάποια άλλα θέματα, ποικίλου ενδιαφέροντος, ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε ότι είναι στις προθέσεις του δήμου να γίνει επέκταση του Σχεδίου Πόλεως και ότι υπάρχει πρόταση δωρεάς (από ιδιώτη) οικοπέδου 15 στρεμμάτων (κοντά στον περιφερειακό) για την ανέγερση νέου Δημαρχείου και ενδεχομένως να ανακοινωθεί εντός των επόμενων 20-30 ημερών, χωρίς όμως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, το θέμα όμως έμεινε στάσιμο λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς ήδη έχουν προηγηθεί συζητήσεις με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Εν τω μεταξύ και σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Αρκαδίας, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, έχει γίνει πρόταση και υπάρχει σκέψη για Δημοτική Συγκοινωνία, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, ενώ γενικότερα εξετάζονται διάφορες σκέψεις και προτάσεις, ανάλογα όμως με το πώς (και πού) κινούνται τα οικονομικά του δήμου Τρίπολης.

Τέλος, στο θέμα των χωριών και της ερήμωσης που έχουν υποστεί μετά τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, τον «Καλλικράτη», ο κ. Κατσαφάνας όντας ιδιαίτερα καυστικός, είπε ότι η περιβόητη ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη «έχει πάει περίπατο», καθώς πάρα πολύ λίγα χρήματα διατίθενται στην περιφέρεια και λόγω της γενικότερης πολιτικής, οι υποδομές συρρικνώνονται μέρα με τη μέρα. Τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διενεργεί συσκέψεις για το πώς θα γίνει ανατροπή της άσχημης κατάστασης, π.χ. με δράσεις που θα βοηθήσουν τη γεωργία, με τη δημιουργία ομάδων αγροτών για φύτευση ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα, πολλές φορές και με ίδια έξοδα του δήμου, με βασικό στόχο να εξασφαλίσει ο δήμος την κατανάλωση του παραγόμενου προϊόντος. Και κατέληξε: «Πρέπει να ενεργούμε μεθοδικά, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Αργύρης Καρδαράς

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα Μ. Εικοσιδέκα για συμμετοχή…
Επόμενο άρθροΠήρε το βραβείο του MVP ο Περόνε…