Σοβαρή μεταβολή του καιρού…

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 17:38

ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ-ΤΕΤΑΡΤΗ 20-21/9/2011

Επιτέλους η αλλαγή θα αποτελέσει γεγονός για τη χώρα μας μετά από πολύ καιρό και έτσι θα έχουμε τη πρώτη σοβαρή οργανωμένη διαταραχή για το φετινό Φθινόπωρο.Όπως είχαμε πει και σε προηγούμενο άρθρο την περασμένη εδβομάδα φαινόταν αυτή η μεταβολή του καιρού που τελικά επικυρώθηκε και από τα μοντέλα και έτσι οδεύουμε για την αλλαγή του καιρικού σκηνικού στην χώρα μας.Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Δευτέρα αργά τη νύχτα και κυρίως την Τρίτη και από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του βόρειου Ιονίου ,την Ήπειρο,τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και θα συνοδεύονται από χαλάζι ή ριπαίους ανέμους ενώ και οι ραγδαιότητες θα είναι υψηλές. Σταδικά μέσα στην Τρίτη τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα προς τη δυτική&κεντρική Μακεδονία,τη βορειοδυτική Θεσσαλία καθώς και τη βορειοδυτική Στερεά. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχει και η δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησος.

 

Τρίτη 20/9/2011:

Ο καιρός θα ξεκινήσει πολύ άστατος τις πρωινές ώρες στην δυτική Ελλάδα και πρώτα στα νησιά του Ιονίου-Επτάνησα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα γι’αυτό χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.Γρήγορα ο καιρός θα κινηθεί προς την Ήπειρο,τη δυτική Στερεά όπου και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες με αρκετά υψηλές ραγδαιότητες.Μέσα στο μεσημέρι-απόγευμα θα έχουμε γενίκευση των φαινομένων σε όλη την δυτική Ελλάδα(Ήπειρος,δυτική Μακεδονία,βορειοδυτική Θεσσαλία,Δυτική βορειοδυτική Στερεά (Ευρυτανία,Αιτωλοακαρνανία) καθώς και στην δυτική και βόρεια Πελοπόννησο(νομός Άχαϊας,Ηλείας,Μεσσηνίας).Λίγο αργότερα τα φαινόμενα με την κάθοδο του ψυχρού μετώπου θα κινηθούν ανατολικότερα προς την υπόλοιπη Θεσσαλία,κεντρική Μακεδονία,κεντρική Στερεά καθώς και κεντρική Πελοπόννησο(νομός Αρκαδίας).Το βράδυ αργά και μετά την αλλαγή της ημέρας τα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά την υπόλοιπη ανατολική Πελοπόννησο καθώς και το κομμάτι της ανατολικής Μαγνησίας(ίσως και νωρίτερα).

Νύχτα Τρίτης-πρωινό Τετάρτης:

Μέσα στη νύχτα(νωρίς το ξημέρωμα) θα έχουμε αυτήν την ανατολική επέκταση των φαινομένων όπως αναφέραμε στα ανατολικότερα και κεντρικά της χώρα μας.Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα έχουμε  και το πρωί σε κεντρική και δυτική Μακεδονία(νομός Θεσ/νίκης και γενικότερα η Χαλκιδική),βορειοδυτική Θεσσαλία και Σποράδες.

Τετάρτη 21/9/2011:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν την Τετάρτη στην βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία,στην Θράκη καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη δυτική χώρα ο καιρός θα είναι σπασμένος αλλά τοπικά αστατος με μπόρες,όμβρους ή t-showers το μεσημέρι από την Ήπειρο,τη δυτική Στερεά μέχρι και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο(και γενικότερα στα ανοιχτά του Ιονίου-Επτάνησα).Το απόγευμα θα έχουμε εκ νέου βροχές και τοπικές καταιγίδες στην δυτική και κεντρική χώρα συμπεριλαμβανομένης και της θεσσαλίας ενώ πιο άστατος θα είναι ο καιρός στην κεντρική και ανατολική Στερεά με μπόρες τοπικού χαρακτήρα. Βροχές θα έχουμε και στις Σποράδες  και στην ανατολική Θεσσαλία ,από το βράδυ της Τετάρτης και κυρίως την Πέμπτη μέχρι το ύψος της ανατολικής Στερεάς (Αττική-Βοιωτία)-Εύβοια.

Βροχές και καταιγίδες θα έχουμε την Τετάρτη και στα νησιά του ανατολικού και Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη κυρίως αυτές θα εντοπίζονται στα πιο δυτικά τμήματα της Κρήτης ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι του νησιού προς το απόγευμα ο καιρός και εκεί θα καταστεί και εκεί πιο άστατος.

Ιδιαίτερη προσοχή ,τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα στις περιοχές όπου αναφέραμε παραπάνω…

Τονίζεται ακόμα οτι τα φαινόμενα μπορεί αν έχουν μια μικρή καθυστέρηση όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα ή πιθανώς να έρθουν και νωρίτερα.

Επιμέλεια:Καραβίας Ιάσων(Jason)

Πηγή: http://www.meteoclub.gr