Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας και υφαλμύρωσης στο δ.Μονεμβασιάς

Επιστολή δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη για το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο δήμος. Ο κ. Τριχείλης ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος λειψυδρίας και υφαλμύρωσης.
Διαβάστε την επιστολή του κ. Τριχείλη

Ο Δήμος Μονεμβασίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και υφαλμύρωσης.
Έχουμε χρέος να πάρουμε δραστικά μέτρα, ώστε να εξοικονομήσουμε και να καθυστερήσουμε τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.
Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους, ότι το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε μεγάλη ανεπάρκεια και χρειάζεται διαφορετική αντίληψη και κουλτούρα ως προς τη χρήση του.
Η χρήση του νερού γίνεται κυρίως για άρδευση και ύδρευση. Στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Λακωνίας, οι υδρευτικές γεωτρήσεις αντλούν από τα ίδια υδροφόρα στρώματα με τις αρδευτικές. Το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση, ξεπερνά το 85% και αποτελεί το συντριπτικό ποσοστό της συνολικής ποσότητας.   Είναι προφανές λοιπόν ότι πρέπει να κατευθυνθεί προς τα εκεί, η προσπάθεια περιορισμού της κατανάλωσης και μαζί να ελαφρυνθούν οι αγρότες, για τους οποίους οποιαδήποτε εξοικονόμηση χρημάτων αποτελεί σημαντική βοήθεια.
Ο Δήμος Μονεμβασίας ζητά να χρηματοδοτηθούν σαν περιβαλλοντικά έργα άμεσης προτεραιότητας, η αλλαγή του τρόπου άρδευσης των καλλιεργειών σε στάγδην άρδευση (σταλλάκτες) και η εγκατάσταση συστήματος υγρασιομέτρων σε όλη την κτηματική περιφέρεια, έτσι ώστε να δίνονται προειδοποιήσεις για το πότε και με τι ποσότητα νερού θα ποτίζουν οι αγρότες, ανάλογα με την καλλιέργεια και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν δράσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης των αγροτών για το ίδιο θέμα.
Τα έργα αυτά θα προσφέρουν εξοικονόμηση νερού πάνω από 40%, δίνοντας τη δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο και να σχεδιάσουμε αναδιάρθρωση καλλιεργειών με λιγότερα υδρόφιλα φυτά και άλλες ενέργειες, που να βοηθήσουν τη διατήρηση τουλάχιστον της σημερινής ισορροπίας του υδατικού δυναμικού.
Το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πρέπει να εντάξει τα έργα αυτά στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, κατά προτεραιότητα, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
 
 



Προηγούμενο άρθροΗ τηλεφωνική δημοσκόπηση για το δήμο Τρίπολης
Επόμενο άρθροΕκδήλωση ΓΕΩΤΕΕ Πελ/σου για την νέα προγραμματική περίοδο και τον πρωτογενή τομέα