Στεμνίτσα | Επετειακές εκδηλώσεις για την Σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας (vid,ph)

Οι επετειακές εκδηλώσεις και οι ομιλίες σε αυτές, έχουν νόημα, όταν υπηρετούν την καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας, όταν δηλαδή μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που θέλουμε να τιμήσουμε, σημείωσε ο ιστορικός του Ιόνιου Πανεπιστημίου Γ. Κόκκωνας και συμπλήρωσε πως δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η Ελληνική Επανάσταση γιατί δεν έχει μελετηθεί, κάτι που πρέπει να συμβεί, αφού σε τρία χρόνια συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία

Εκδηλώσεις για την 197η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 10 Ιουνίου στην Στεμνίτσα.



Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε τέλεση Δοξολογίας στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής,  από τον ιερέα της Στεμνίτσας πατέρα Νικόλαο και εκφώνηση του Πανηγυρικού από τον ιστορικό του Ιόνιου Πανεπιστημίου Ιωάννη Κόκκωνα, ο οποίος επεσήμανε πως δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρόλο που συμπληρώνονται σε τρία μόλις χρόνια, δύο αιώνες από την Εθνική Παλιγγενεσία, δεν έχει κατανοηθεί πλήρως η Επανάσταση των Ελλήνων. Τόνισε επίσης πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτό που φανταζόμαστε, πως πολλά τεκμήρια έχουν χαθεί και πως όσα μαθαίνουμε από απομνημονεύματα και πηγές έχουν περάσει από ποικίλα φίλτρα εκείνης της εποχής. Και τέλος σημείωσε πως η Πελοποννησιακή Γερουσία αντιμετωπίζεται με αμφιθυμία.

Στη συνέχεια στην πλατεία της Στεμνίτσας πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλο, τον Βουλευτή Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού και τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας Γιάννης Κατσίρης, ως εκπρόσωπος του Δήμου Τρίπολης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος , η πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κα.Μαρίνα Διαμαντοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γορτυνίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από την Λαογραφική Εστία Τρίπολης

Το ιστορικό της Σύστασης της Πελοποννησιακής Γερουσίας

Η σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας και η Στεμνίτσα που ορίσθηκε προσωρινή έδρα της Πελοποννησιακή Γερουσία ονομάστηκε ο οργανισμός διοίκησης που συγκροτήθηκε από τους επαναστατημένους Έλληνες της Πελοποννήσου τον Μάιο του 1821, αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 και λειτούργησε μέχρι την κατάργησή της από την Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, τον Απρίλιο του 1823. Πρόεδρος της Γερουσίας ήταν ο επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος και αντιπρόεδρος ο Ασημάκης Φωτήλας ο οποίος μετά τον Φεβρουάριο 1822 εκτελούσε καθήκοντα προέδρου.

Η Γερουσία αυτή καθιερώθηκε με την έννοια νομοθετικού σώματος και όχι με την έννοια του δεύτερου νομοθετικού σώματος όπως εξελίχθηκε αργότερα. Στις 25 Μαρτίου του 1821 συγκροτήθηκε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα η πρώτη τοπική συνέλευση – Γερουσία η οποία και ήταν εκείνη που πρώτη διακήρυξε την ανεξαρτησία της Ελλάδος και η οποία ψήφισε τη σύσταση της “Μεσσηνιακής Γερουσίας” από τοπικούς προκρίτους υπό τον Πέτρο Μαυρομιχάλη.

Το γεγονός αυτό τόσο ενθουσίασε τους Έλληνες που τον ίδιο χρόνο πολιτικοί, εκκλησιαστικοί και στρατιωτικοί πρόκριτοι απ΄ όλη την Πελοπόννησο ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Π. Μαυρομιχάλη συνήλθαν στη Μονή των Καλτεζών, στα σύνορα των σημερινών Νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, στα τέλη Μαΐου του 1821 όπου και ψήφισαν τη σύσταση της πρώτης μεγάλης γερουσίας πέραν του τοπικού χαρακτήρα που είχε η προηγούμενη και κλήθηκε «Γερουσία όλου του Δήμου των επαρχιών της Πελοποννήσου» ή γνωστότερα ως «Γερουσία των Καλτετζών», ή ακριβέστερα «Πελοποννησιακή Γερουσία» (από το περίγραμμο όνομα της σφραγίδας της) με πρόεδρο τον Π. Μαυρομιχάλη και γραμματέα τον Ρήγα Παλαμήδη.

Αυτή η πράξη εκδόθηκε στις 26 Μαΐου του 1821. Η Πελοποννησιακή Γερουσία που έμελλε ν΄ ασκήσει τα καθήκοντά της μέχρι την πτώση της Τριπολιτσάς (το Σεπτέμβριο του 1821), την επόμενη ημέρα στις 27 Μαΐου του 1821 μετακινήθηκε στη Μονή Χρυσοπηγής στη Στεμνίτσα.

Πράγματι η προσφορά των υπηρεσιών της προς το αγωνιζόμενο τότε ελληνικό έθνος υπήρξε μεγάλη, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή απετέλεσε και την πρώτη Πολιτειακή διοίκηση στη δύσκολη περίοδο του ξεσηκωμού και την οργάνωση της Επανάστασης έστω και αν αντέδρασαν τα μέλη της, τότε, στα σχέδια του Δημήτριου Υψηλάντη στις αρχές του Ιουνίου, όταν έφθασε στην Πελοπόννησο και που οδήγησαν σε ρήξη που απείλησε την ενότητα των οπλαρχηγών.

Δείτε  φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα.

Εκδηλώσεις στη Στεμνίτσα για την Πελοποννησιακή Γερουσία

Προηγούμενο άρθροΣε ναυάγιο κατέληξε η σύνοδος κορυφής της G7, με ένα τweet του Τραμπ από το Air Force One
Επόμενο άρθροΚύπρος: Πορεία Ειρήνης με αίτημα την απομάκρυνση των Βρετανικών βάσεων