Με στίχους από την Ιλιάδα, κήρυξε την έναρξη της «6ης Νεμεάδας», ο ΠτΔ, Πρ. Παυλόπουλος (vid, ph)

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016 17:24

«Κηρύσσω την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας, σύγχρονης αναβίωσης των αρχαίων Νεμέων αγώνων. Πάντοτε εμπνεόμενοι  από τις αρχές του αθάνατου αρχαίου Ελληνικού πνεύματος. Κυρίως δε, τις αρχές  του ευ αγωνίζεσθαι και του αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων», με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε την έναρξη της Έκτης Νεμεάδας, μπροστά από το ιερό του Νεμείου Διός.

Εκατοντάδες πολίτες από όλη την Πελοπόννησο, την Αττική, αλλά και το εξωτερικό, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου πλημύρισαν το Ναό του Νεμείου Διός, στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, για να παρακολουθήσουν, μια λιτή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Νέμεων αγώνων, με το άναμμα του βωμού και την εκκίνηση μεταφοράς της ιερής φλόγας, από την Νεμέα και την Εκεχειρία, στο Αρχαίο Στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες, κατά το αρχαιοελληνικό τυπικό αυτών.    Να υπογραμμίσουμε ότι η τελετή έναρξης των αγώνων είχε και Αρκαδικό χρώμα, με την υψίφωνο Γελένα Γιοβάνοβιτς – Μπακοπούλου, που μάγεψε το κοινό, αποδίδοντας από το μέσο του Ναού, την ωδή στη Νεμέα, σε στίχους και μελωδία του Γιώργου Κωστούρου και σε διασκευή του Χρήστου Ζορμπά.

Την τελετή παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων διακρίναμε, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, τους βουλευτές Κορίνθιας, Μαρία Θελερίτη, Γιώργο Ψυχογιό, Γιώργο Τσόγκα και Χρήστο Δήμα, τον δήμαρχο Νεμέας Κώστα Καλαντζή, αυτοδιοικητικούς από την Κορινθία και την Πελοπόννησο, πρώην βουλευτές, και αρχαιολόγους.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:Ρεπορτάζ: Δ.Μ

Κάμερα-Μοντάζ-φωτο: Α.Κ