Στην έναρξη του Δικτύου EUROPE DIRECT ο Παπαφωτίου

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 06:26

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στην έναρξη της 3ήμερης Ενημερωτικής Συνάντησης των στελεχών και των φορέων υποδοχής του νέου Δικτύου των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «EUROPE DIRECT», το οποίο πραγματοποιείται από τις 20/2/2013 έως 22/3/2013 στην Αθήνα, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Επίσης μετέχουν ο κος Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο κος Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα., οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα. Άννυ Ποδηματά, κος Γιώργος Παπαστάμκος. Επίσης στην 3ήμερη Ενημερωτική Συνάντηση παρευρίσκεται η κα. Άννα Μαντά-Τσούρνου υπεύθυνη του προγράμματος, εκ μέρους της περιφέρειας Πελοποννήσου.  

Τα κέντρα Ευρωπαϊκής πληροφόρησης πού μετέχουν στη συνάντηση είναι τα εξής:

Αθήνα:  Δήμος Αθηναίων, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ),

  Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ΕΡΤ

– Θεσσαλονίκη:  Δήμος Θεσσαλονίκης, Αμερικανική Γεωργική Σχολή

– Ηράκλειο Κρήτης: Περιφέρεια Κρήτης

– Ιωάννινα: Επιμελητήριο Ιωαννίνων

– Καλαμάτα: Πολιτιστικός Οργανισμός «ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»

– Καρδίτσα: Αναπτυξιακή Καρδίτσας

– Κέρκυρα: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

– Κομοτηνή: Αναπτυξιακή Ροδόπης

– Λαμία: Δήμος Λαμιέων & Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Λάρισα: Περιφέρεια Θεσσαλίας

– Μυτιλήνη: Πανεπιστήμιο Αιγαίου

– Ναύπλιο: Περιφέρεια Πελοποννήσου

– Ξάνθη: Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

– Πάτρα: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

– Ρόδος: Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου

Ο κος Παπαφωτίου ανέπτυξε τις θέσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου για τις δράσεις αυτές. Προς τούτο συνεργάζεται τόσο με το δήμο Ναυπλιέων όσο και με το πολιτιστικό οργανισμό «οι Δρόμοι της Ελιάς».    

Τα νέα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct”, που επέλεξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ξεκίνησαν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου 2013, ημερομηνία σημαντική καθώς την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε επίσης και το «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών».

Τα Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης καλούνται καθημερινά να είναι κοντά στους Έλληνες πολίτες και να απαντούν άμεσα σε ερωτήματα σχετικά με την ΕΕ και τις πολιτικές της. Τα Κέντρα είναι η ”πρώτη πόρτα” που μπορεί να ”χτυπήσει” κάθε πολίτης προκειμένου να βρει πληροφορίες για την ΕΕ. Τα στελέχη τους παρέχουν πληροφόρηση για τα δικαιώματα των πολιτών, τις προτεραιότητες της Ένωσης, τη νομοθεσία και τις πολιτικές της, τα προγράμματα και ευκαιρίες χρηματοδότησης, ενώ δια μέσου ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο, ενισχύουν τον διάλογο για τα ευρωπαϊκά θέματα μεταξύ των πολιτών. Στην Ελλάδα λειτουργούν ήδη και θα λειτουργήσουν 19 Κέντρα για την περίοδο 2013-2017, καλύπτοντας έτσι σχεδόν το σύνολο των ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών στην ελληνική επικράτεια. Στην Ευρώπη λειτουργούν 500 τέτοιου είδους κέντρα.

Βασικός σκοπός της συνάντησης είναι η γνωριμία των υπευθύνων των Κέντρων με τα στελέχη της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αλλά και η ενημέρωσή τους σχετικά με τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Σκοπός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η μετεξέλιξη της σε μια πραγματική «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια». Με τον όρο Ευρωπαϊκή Περιφέρεια υπονοείται μια νέα δομή που διαθέτει οργανωσιακή κουλτούρα εμφορούμενη από τις αξίες και τις αρχές των Ευρωπαϊκών Πολιτικών και των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Για αυτό και η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει και είναι καθήκον της να βρίσκεται κοντά στις δράσεις αυτές, οι οποίες στηρίζουν, ενημερώνουν, πληροφορούν σε καθημερινή βάση τους πολίτες της Ελλάδας.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ