Στην Τρίπολη εκπρόσωποι του συλλόγου “ΕΛΠΙΔΑ” της Μ. Βαρδινογιάννη – “Δώσε ελπίδα, δώσε ζωή!” (ph/vid)

Σάββατο, 4 Μαΐου 2019 18:31

Στην ερώτηση γιατί να γίνω εθελοντής δότης μυελού των οστών η απάντηση είναι λακωνική και περικλείει όλη την ουσία… Γιατί μπορεί να είσαι ο μοναδικός που έχει τη δύναμη να σώσει έναν άνθρωπο!

Στην Τρίπολη βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου εκπρόσωποι του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” της Μαριάννας Βαρδινογιάννη – στο πλαίσιο της εθελοντικής αιμοδοσία που διοργάνωσε ο σύλλογος ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ –  προκειμένου να κινητοποιήσουν τους πολίτες, για να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.Λίγα λόγια για την όλη διαδικασία…

Τα βήματα για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι απλά:

  • Πρέπει να είναι μεταξύ 18 – 45 ετών, υγιής
  • Να συμπληρώσει μια αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό
  • Να δώσει δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιου)

Η διαδικασία – για όποιον δότη βρεθεί συμβατός – είναι ασφαλής και ανώδυνη. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής του αιμοποιητικού μοσχεύματος είναι όμοιος με την αιμοδοσία, γίνεται με την βοήθεια μηχανήματος κυτταραφαιρεσης και διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Επιπλέον υπάρχει ακόμα μια σύντομη και απλή διαδικασία που γίνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης και δεν έχει καμία σχέση με τον νωτιαίο μυελό που βρίσκεται στην σπονδυλική στήλη. Στην δεύτερη μέθοδο ο δότης παραμένει στο νοσοκομείο για μία ημέρα.

Μια πληροφορία την οποία μας γνωστοποίησε η κα.Βλάμη Έφη στέλεχος του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ” και η οποία αποτυπώνει την πραγματικότητα σε αριθμούς, είναι πως από τους 87.000 εγγεγραμένους εθελοντές δότες στην “τράπεζα” του συλλόγου, μόλις οι 51 έχουν δώσει μόσχευμα.

Έχεις μέσα σου την δύναμη να σώσεις έναν άνθρωπο! Από εσένα εξαρτάται, αν θα πάρεις την απόφαση να το κάνεις!

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα του συλλόγου ΕΔΩ

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι δήλωσε στην κάμερα της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης η κα. Βλάμη Έφη, στέλεχος του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”