Στο Άστρος γιόρτασαν την εθνική επέτειο οι βουλευτές Κώστας Βλάσης και Γιώργος Παπαηλιού (ph)

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 11:18

Στο Άστρος, έδρα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Κώστας Βλάσης και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιώργος Παπαηλιού.

Αρχικά στον καθεδρικό ναό της κομώπολης παρέστησαν στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε και στην συνέχεια μετά την κατάθεση στεφάνων, παρακολούθησαν την μαθητική παρέλαση, μαζί με τον δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Γιώργο Καμπύλη και πλήθος κόσμου.Σε δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Κώστας Βλάσης, για την επέτειο του ΟΧΙ αναφέρει: «Σαν σήμερα οι Έλληνες είπαν το Μεγάλο «ΟΧΙ» και δίδαξαν σ´ ολόκληρη την υφήλιο τι πάει να πει ανδρεία κι αυταπάρνηση. Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ως ήρωες για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν.

Οι Έλληνες δεν υποκύπτουμε και δεν υποχωρούμε! Οι Έλληνες στεκόμαστε δυνατοί μπροστά στις προκλήσεις των καιρών! Το Μεγάλο, τότε, πανεθνικό και αδιαπραγμάτευτο ΟΧΙ ας είναι οδηγός μας. Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1940».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου σημειώνει: «Μέσω της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή του Έπους 1940-1941 στον αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, διατηρείται ζωντανή η μνήμη των αγωνιστών του και ενισχύεται τη συλλογική αυτογνωσία και το εθνικό φρόνημα όλων μας.

Το Έπος 1940-1941 και η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 που ακολούθησε αποτυπώνουν το διαχρονικό πνεύμα αντίστασης, το οποίο διαπερνά την ιστορία του λαού μας. Αυτό που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει όσους κατά καιρούς επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη δημοκρατία – στην προκειμένη περίπτωση το φασισμό.

Ο σεβασμός προς τη μνήμη της γενιάς του ΟΧΙ και η ευθύνη για το μέλλον, επιβάλλουν τη μεταλαμπάδευση του πνεύματος αντίστασης στις νεότερες γενιές».

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργος Καμπύλης, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο υπογραμμίζει: “Η επέτειος του «ΟΧΙ», η Εθνική μας εορτή, το όχι των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό είναι σημείο αναφοράς του Έθνους μας. Οι πρόγονοί μας, ενωμένοι, με υψηλό φρόνημα, με αίσθημα αλληλεγγύης και με εθνική ενότητα πολέμησαν ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας.

Ας διδαχθούμε από την ιστορία μας την ενότητα, την ομοψυχία και την πίστη στις δυνάμεις του Έθνους μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα”