Σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην Περιφέρεια Πελ/σου για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών (vid)

Σε ισχύ έχει τεθεί και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σχέδιο αντιμετώπισης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών. Για την ασθένεια και τα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και για το αν υπάρχει καταρροϊκός πυρετός στην Περιφέρεια μίλησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Στρατηγάκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Να αναφέρουμε πως η νόσος πλήττει αποκλειστικά και μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ενώ ξεκίνησε από τον Έβρο και υπάρχουν και κρούσματα στη Χαλκιδική.  Η ασθένεια πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.  Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας (έχουν εκτιμηθεί άμεσες απώλειες παραγωγής σε ποσοστό 40-60%). Δεν έχει ακόμη διασαφηνισθεί η μεταδοτικότητα του ιού στην άγρια πανίδα.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.
Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.
Ο κ. Στρατηγάκος κάλεσε τους πολίτες που εκτρέφουν βοοειδή να απευθύνονται στις κατά τόπους περιφερειακές ενότητες για περισσότερα στοιχεία ενώ μιλώντας για τον καταρροϊκό πυρετό σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και επεσήμανε την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας την περσινή χρονιά που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Στρατηγάκου στο βίντεο.
Ε.Τ.



Προηγούμενο άρθροΝ.Αγγέλου: Δεν μπορούμε να είμαστε με μεγαλοαγρότες-Τα τρακτέρ στις 14 Νοέμβρη στον Ισθμό (vid)
Επόμενο άρθροΝέα βραβεία για τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας στο Μόναχο