Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021 10:31
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

 

Εισηγητής στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στην Πάτρα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. ΝίκαςΣτο 9ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης / Regional Growth Conference 2021, που ξεκίνησε την Πέμπτη 3 Ιουνίου, στην Πάτρα μίλησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Στο εν λόγω συνέδριο, που διοργανώνουν το τριήμερο 3 με 5 Ιουνίου στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η εφημερίδα “Πελοπόννησος” και διεξάγεται στο ιστορικό οινοποιείο Achaia Clauss, μετέχουν 200 ομιλητές σε συνολικά 34 συνεδρίες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται “22 υπουργοί και υφυπουργοί, δύο Επίτροποι από την Κομισιόν, Ευρωβουλευτές, αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διεθνείς οργανισμούς, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και οικονομικής κοινότητας”.

Οι θεματικοί άξονες του συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι, α) Οικονομία και Ανάπτυξη, β) Περιβάλλον, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη, γ) Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, δ) Υποδομές Πολιτισμός και Εκπαίδευση και ε) Υγεία.

Διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ στην Π.Ε. Αρκαδίας


Με την Π.Ε. Αρκαδίας συνεχίστηκε την Πέμπτη 3 Ιουνίου, η διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το νέο ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων φορέων της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε και πάλι στη στενότητα των πιστώσεων του ΠΕΠ Πελοποννήσου για να επισημάνει, για μία ακόμα φορά, ότι απαιτείται να γίνει ορθή διαχείριση των πόρων μέσω ιεράρχησης των αναγκών. Σημείωσε ακόμα πως χρειάζεται συνέργεια μεταξύ των προγραμμάτων, όπως το ΠΔΕ και τα τομεακά των υπουργείων, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης,

Οπως τόνισε ο Π. Νίκας, η περιοχή της Αρκαδίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, τόσο όσον αφορά στο οδικό δίκτυο -ιδιαίτερα στην ανατολική περιοχή της-, όσο και στην ανάπτυξη της ορεινής της περιοχής, ενώ χρειάζεται συνδρομή και η περιοχή της Τρίπολης ώστε να σταματήσει να φθίνει πληθυσμιακά, όπως τόνισε.

Παρατήρησε, παράλληλα, ότι απαιτείται η στήριξη του μνημειακού πλούτου της Αρκαδίας, ιδιαίτερα των βυζαντινών μοναστηριακών μνημείων και των αρχαιολογικών της χώρων.

Ως μείζον ζήτημα χαρακτήριζε ο περιφερειάρχης την στήριξη της Μεγαλόπολης, η περιοχή της οποίας -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- “πρέπει να έχει διακριτή μεταχείριση μέσω ιδιαίτερα αυξημένου ποσοστού επιδότησης όσον αφορά τις επενδύσεις που θα γίνουν εκεί”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα κινηθεί κυρίως για την στήριξη της υπαίθρου και γι’ αυτό τον λόγο προκρίνονται συνολικά 10 ΟΧΕ, από δύο ανά Περιφερειακή Ενότητα, υπό την αρμοδιότητα της Διαχειριστικής Αρχής.

Η διαβούλευση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με την δήμαρχο Οιχαλίας

Θέματα που αφορούν στον Δήμο Οιχαλίας συζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη τηνΠέμπτη 3 Ιουνίου, με την δήμαρχο Παναγιώτα Γεωργακοπούλου.

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η ένταξη του έργου ολοκλήρωσης της ανάπλασης του κέντρου του Μελιγαλά, ενώ υπέγραψε και την πράξη που αφορά στο ψηφιακό τηλεφωνικό κέντρο του Δημαρχείου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον αναδασμό στην περιοχή Μελιγαλά, ενώ αρχίζουν ή ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης του δρόμου Μελιγαλάς – Διαβολίτσι και από εκεί μέχρι τον Επικούριο Απόλλωνα, στο πλαίσιο των δύο σχετικών εργολαβιών, παράλληλα δε προχωρεί η αποκατάσταση του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού.

Τέλος, ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε στη δήμαρχο ότι άμεσα, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που υπέγραψε το βράδυ χθες Τετάρτη, στην Καλαμάτα, ξεκινά η πλήρης ανακατασκευή του δρόμου από Τσακώνα μέχρι την Κυπαρισσία, σημαντικό τμήμα του οποίου διέρχεται από τον Δήμο Οιχαλίας.

Ενημέρωση για τον αλιευτικό τουρισμό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην Κορινθία

Ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα τον αλιευτικό τουρισμό θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου στην Κορινθία -στο Κιάτο το Σάββατο 5 και στο Ξυλόκαστρο την Κυριακή 6 Ιουνίου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και αυτή του Σαββάτου, στο Κιάτο, θα γίνει στο Barrio Nuevo Arte Café (Καλογεροπούλου 32), με ώρα έναρξης στις 7 το απόγευμα.

Στη μεθαυριανή εκδήλωση, ο Γώργος Λουρδής συνιδρυτής και συνεργάτης του Fishing Trips θα μιλήσει με θέμα “Η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, από την Πελοπόννησο σε όλη την Ελλάδα”, ενώ θα χαιρετίσουν οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Τάσος Γκιολής και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Σικυωνίων.

Ενταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου πράξεων ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας στο Γ.Ν. Μεσσηνίας

Δύο πράξεις σχετικές με την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 259.251,57 ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου 2014 – 2020 με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Οι πράξεις, με δικαιούχο το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, αφορούν, α) ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον, με δαπάνη 149.719,24 ευρώ και β) ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, μέσω της ενίσχυσης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, με δαπάνη 109.532,33 ευρώ.

Τις σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η Βιομηχανική περιοχή Μεγαλόπολης στο επίκεντρο της συνάντησης Νίκα με στελέχη της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Με 20 ασθενοφόρα ενισχύονται τα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου