Τα νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 08:00
ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Διαβάστε παρακάτω όλα τα νέα που αφορούν στην δράση της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου:

Συναντήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με Θ. Λιβάνιο και Μ. Βορίδη Σημαντικές συναντήσεις θα έχει σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου, στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο και στη συνέχεια, στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Μάκη Βορίδη.

Προγραμματισμός εκδηλώσεων διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ο προγραμματισμός εκδηλώσεων διαλόγου με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που έγινε την Τετάρτη 9 Ιουνίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στην οποία την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Στην παρέμβασή του, ο Χρ. Λαμπρόπουλος τόνισε ιδιαίτερα τα θέματα της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής, καθώς και της δίκαιης μετάβασης.

Προγραμματικές συμβάσεις για Νότια Κυνουρία και Ξυλόκαστρο προετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δύο προγραμματικές συμβάσεις προετοιμάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με σχετική εντολή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Η πρώτη, μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και των πολιτιστικών και αθλητικών φορέων “Αρχείον Τσακωνιάς” και “Climb in Leonidio”, έχει ως στόχο να στηριχθεί, αφ’ ενός το Αρχείον Τσακωνιάς μέσα από δράσεις όπως η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του αρχείου του καθώς και με τη συνδρομή της Περιφέρειας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει, και αφ’ ετέρου το αθλητικό σωματείο που λειτουργεί εξαιρετικά αναδεικνύοντας το πάρκο των αναρριχήσεων.

Η δεύτερη προγραμματική, μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, θα έχει αντικείμενο την βελτίωση της μαρίνας του Ξυλοκάστρου και γενικά των αθλητικών χώρων της περιοχής.

Οπως αναμένεται, οι δύο εν λόγω προγραμματικές συμβάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου δύο εβδομάδες.

Πρόσκληση του ΠΕΠ Πελοποννήσου για μουσεία και χώρους πολιτισμού υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Δημοσιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δικαιούχο το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς του, πρόσκληση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας για την υποβολή προτάσεων στο ΠΕΠ με αντικείμενο την ενίσχυση της ελκυστικότητας χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ και οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/) από την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουνίου στις 8 το πρωί μέχρι και την Παρασκευή 16 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι.

Στη χρηματοδότηση της νέας αυτής πρόσκλησης αναμένεται να ενταχθούν το Μουσείο Χώρας στη Μεσσηνία καθώς και το αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα, στην Αρκαδία.

Η παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται αφορούν στη λειτουργική αναβάθμιση (ολοκλήρωση μόνιμων εκθέσεων) μουσειακών υποδομών, στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του εξοπλισμού μουσείων και πολιτιστικών κτηρίων, καθώς και στη βελτίωση του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών στους εν λόγω χώρους.

Επίσης, αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας που κατά προτεραιότητα εντοπίζονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων και εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή λειτουργικότητά τους.

Τέλος, υποστηρίζονται δράσεις δικτύωσης και σύνδεσής τους με τον τουρισμό, δράσεις προβολής των πόρων συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης ΤΠΕ (τεχνολογία της πληροφορίας), δράσεις δικτύωσης πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο ενιαίας προβολής του πολιτιστικού πλούτου, κ.α.

Το νέο ΕΣΠΑ αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Επιμελητηρίων

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σύμμαχος των επιχειρήσεων στον στόχο να φθάσει το φυσικό αέριο σε Αργος, Ναύπλιο, Σπάρτη και Καλαμάτα” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ που είχε την Πέμπτη 10 Ιουνίου, με τα Επιμελητήρια των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η έχει αποδυθεί σε αγώνα να φθάσει το φυσικό αέριο και στις πιο πάνω πόλεις, όπως και στα υπόλοιπα αστικά της Περιφέρειας, καθώς αυτό αποτελεί εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο Π. Νίκας, “η Περιφέρεια έχει διασφαλίσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά για την κατασκευή δικτύου. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου πρέπει να το διαθέτουν και τα 4 αυτά αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου” υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο περιφερειάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρξει συνεργασία της Περιφέρειας με τα Επιμελητήρια για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο εμπορικό περίπτερό της, στην φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με οικονομική στήριξη που θα διαθέσει προς αυτές η Περιφέρεια.

Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι από την πλευρά της Πελοποννήσου θα πρέπει να προβληθούν στην ΔΕΘ εξαγώγιμα προϊόντα, όπως κρασί, λάδι, καθώς και βιομηχανικά προϊόντα.

Διαβούλευση της Περιφέρειας για την κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτέλεσε αντικείμενο της διαβούλευσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που έγινε με τηλεδιάσκεψη χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στη διαδικασία μετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων ατόμων με αναπηρία, οργανώσεων απεξάρτησης από ουσίες, φορέων των ρομά, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οπως επισήμανε ο περιφερειάρχης, οι πιστώσεις που θα διατεθούν για την κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ θα είναι σημαντικές, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των δράσεων που θα υποστηριχθούν, καθώς -όπως χαρακτηριστικά τόνισε-υπολείπονται σημαντικά οι επιδόσεις μέχρι τώρα στον συγκεκριμένο τομέα της αντιμετώπισης των κοινωνικών θεμάτων.

Η πληροφορική διασύνδεση κρίσιμη για την άσκηση ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής σημειώνει ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Στην άσκηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ουσιαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής θα συμβάλει η διασύνδεση με το Ειδικό Γεωπληροφοριακό Σύστημα που τηρείται απο την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. του ΟΠΣ-ΥΤΚΕ (Oλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης της Ταυτοποίησης των Ωφελούμενων και Διαχείρισης / Παρακολούθησης της Κοινωνικής Ενταξης σε ατομικό / οικογενειακό επίπεδο), το οποίο υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια στο πλαίσιο του ΠΕΠ .

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε σχετικές επιστολές του προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

“Θεωρούμε κρίσιμη την διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του υπό υλοποίησης πληροφοριακού συστήματος με το Ειδικό Γεωπληροφοριακό Σύστημα που τηρείται από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για την άντληση στοιχείων που θα επιτρέψουν την συντονισμένη λειτουργία των δύο συστημάτων αλλά και την ανταλλαγή δεδομένων που θα ενισχύσουν την άσκηση τεκμηριωμένης πολιτικής βάσει στοιχείων” τονίζει ο Π. Νίκας.