Τα σκουπίδια έρχονται στο Βαλτέτσι και τη Δόριζα

Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018 12:35

Δόριζα 30 / 1 / 2018

Με την υπογραφή της σύμβασης για τη διαμόρφωση του χώρου που έγινε χθες από το Δήμο Τρίπολης, αρχίζουν οι εργασίες για την εγκατάσταση της μονάδας υποδοχής και επεξεργασίας των σκουπιδιών της Τρίπολης στα όρια των χωριών Δόριζας και Βαλτετσίου.Η κατάληξη αυτή ήταν αναμενόμενη συνέπεια μιας πορείας περιβαλλοντικής υποβάθμισης του χωριού που άρχισε προ ετών με τα λατομεία και συνεχίστηκε με τις ανεμογεννήτριες και το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο επί των κορυφών των βουνών που περιβάλλουν τη Δόριζα. Να σημειωθεί ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα που αναπτύχθηκαν στην περιοχή ΔΕΝ προκάλεσαν την παραμικρή ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια. Αντίθετα έγιναν δεκτά σιωπηλά και συχνά επικροτήθηκαν παρ’ όλο που δεν προσέφεραν συνολικά ανταλλάγματα παρά μόνο δύο(!) θέσεις εργασίας. Η ενημέρωση από τις τοπικές αρχές απουσίαζε επιδεικτικά.

Η αρχική ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης για τα σκουπίδια πριν από τρία χρόνια προκάλεσε μια διαμαρτυρία και ένα ψήφισμα που υπέγραψαν οι κάτοικοι της Δόριζας και του Βαλτετσίου. Έκτοτε έγιναν προσφυγές προς τη Δικαιοσύνη από πολίτες του Βαλτετσίου που διαθέτουν περιουσίες στη περιοχή όπου αναπτύσσεται η μονάδα διαχείρισης των σκουπιδιών, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί δασικές από το Δασαρχείο και παραχωρούνται για την εγκατάσταση της μονάδας.

Μερικές μαζικές παραστάσεις πολιτών σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίπολης και δηλώσεις των παρέδρων στα social media συνθέτουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων που κατοικούν στη Δόριζα, την Αθήνα ή στην αλλοδαπή, διαθέτουν περιουσίες και ΔΕΝ αντιλαμβάνονται ότι:

1) Οι περιουσίες τους – ιδιοκτησίες ακινήτων και γεωργικών εκτάσεων απέχουν, σήμερα, 35’ της ώρας και 20’ από το Διεθνές Αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

2) Το χωριό απέχει 10’ από την Τρίπολη και το Παναρκαδικό νοσοκομείο και 30’ από τη Σπάρτη.

3) Τα κλίμα του χωριού ενδείκνυται για διακοπές και το καλοκαίρι κι λόγω της γεωγραφικής του θέσης θεωρείται ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση.

4) Το κτηματολόγιο είναι προ των πυλών.