Τα τελευταία νέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (03/12)

ΦΩΤΟ: ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ.

Το καθιερωμένο καθημερινό δελτίο εξέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τα τελευταία νέα και δράσεις της περιφέρειας. Αναλυτικά το σημερινό δελτίο αναφέρει τα εξής:

 



Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

Τον προϋπολογισμό και τον πίνακα στοχοθεσίας οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022 ενέκρινε το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στη σημερινή του συνεδρίαση, εξ άλλου, το σώμα ενέκρινε τα σχέδια και τη σύναψη τριων προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, με α) τον Δήμο Γορτυνίας με αντικείμενο την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς νερού στην Τοπική Κοινότητα Δόξας, β) τον Δήμο Ερμιονίδας με αντικεμενο την υλοποίηση του έργου βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Π.Ε. Αργολίδας και γ) την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας με αντικείμενο την συμβουλευτική υποστήριξη για την ολοκλήρωση της παράκαμψης Χαρακοπιού στον δρόμο Καλαμάκι – Κορώνη.

 

Σύμβαση για δομημένη καλωδίωση στο κτήριο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας

Σύμβαση για την εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης στο κεντρικό κτήριο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, με την ανάδοχη του εν λόγω έργου, προϋπολογισμού 61.000 ευρώ.

Η δαπάνη της σχετικής εργολαβίας είναι 45.258 ευρώ και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες.

 

Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου -εγκρίθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2022

Αποφάσεις για σειρά σημαντικών ζητημάτων έλαβε στη συνεδρίασή της, σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ενέκρινε την κατάρτιση σχεδίου προϋπολογισμού και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2022.

Ενέκρινε, εξ άλλου, το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ερμιονίδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης με αντικείμενο την προμήθεια προκατασκευασμένων αποδυτηρίων για τα γήπεδα Φιχτύων, Διδύμων και Κοιλάδας, στο πλαίσιο του έργου βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων της Π.Ε. Αργολίδας.

Προέβη επίσης στην έγκριση του 1ου πρακτικού δημοπρασίας της επιτροπής διαγωνισμού και διεξαγωγή κλήρωσης για την ανάδειξη προσωρινού μειοδότη στο έργο αποκατάστασης της 19ης επαρχιακής οδού Γύθειο – Αρεόπολη – Γερολιμένας, στο τμήμα Γύθειο – Αρεόπολη.

Εγκρίθηκε ακόμα από την Επιτροπή η παράταση μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 της παραχώρησης ενός οικίσκου τύπου isobox στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης, στο πλαίσιο της ανάγκης αντιμετώπισης των κρουσμάτων του κορονοϊού covid-19.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εξ άλλου, η Οικονομική Επιτροπή προέβη στην έγκριση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την ανάθεση του με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ έργου αποκατάστασης ζημιών στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου, στο τμήμα Τουμπίτσι – Λειβαδάκι – όρια νομού Αρκαδίας.

Ακόμα, ενέκρινε παρόμοια διαδικασία για την ανάθεση επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων σε οδούς πρόσβασης και καθαρισμούς ρεμάτων στις πυρόπληκτες το περασμένο καλοκαίρι περιοχές του Δήμου Γορτυνίας Νιοχώρι, Χώρα, Ράχες, Ελαία, Χρυσοχώρι, Λιοδώρα, Πυρρή, Αγιος Ιωάννης, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και αλλού, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Τέλος, η Επιτροπή προέβη σήμερα και στην έγκριση οικονομικής ενίσχυσης προς προνοιακά ιδρύματα των μητροπόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς οργανισμούς.

 

Τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να παραμείνουν τα πορτοκάλια σε καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης και στης νέα ΚΑΠ 2021 – 2027

Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 – 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στην νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης -σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου- στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, ειδικότερα, οι αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας, Ανδρέας Πουλάς και Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος και Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης μαζί με εκπροσώπους χυμοποιών και παραγωγών – συνεταιριστών από τις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες.

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα -“πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση” τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων-, τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Γ. Μαλτέζο, όσο και από τον ομόλογό του της Λακωνίας Θ. Βερούτη, αλλά και τους υπόλοιπους συμμετασχόντες, ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών, μεταξύ των οποίων και η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία και η Aρτα.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, “αφορά κυρίως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το 70% της παραγωγής εσπεριδοειδών, το 70% των συσκευαστηρίων και το 100% των χυμοποιείων”. Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι στην Π.Ε. Αργολίδας βρίσκονται τα 5 από τα 7 χυμοποιεία της χώρας, καθώς επίσης  και 30 συσκευαστήρια, περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Εγινε, παράλληλα, αναφορά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη συνάντηση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και των αντιπεριφερειαρχών Αργολίδας και Λακωνίας με εκπροσώπους χυμοποιών από τους  δύο νομούς, αλλά και σε ανάλογη πρωτοβουλία και κινητοποίηση από βουλευτές, καθώς και στην σχετική με τη συνδεδεμένη ενίσχυση επιστολή που ο Π. Νίκας απέστειλε τον περασμένο μήνα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 – 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Το εν λόγω έγγραφο, μπορείτε να το δείτε εδώ:
Συνδεδεμένη ενίσχυση πορτοκαλιών

 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου

Με την αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , σήμερα 3 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

“«Ακριβώς επειδή ένας άνθρωπος στερείται τη χρήση των ματιών του, δεν σημαίνει ότι στερείται οράματος» Stevie Wonder

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑμεΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 και με την Ελλάδα να την επικυρώνει το 2012.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού (γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι) πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μειονότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Στην Ελλάδα αποτελούν το 9,3% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος προβλημάτων που εντείνουν ακόμα περισσότερο την αντικειμενικά δυσκολότερη θέση στην οποία βρίσκονται. Τα εμπόδια στο φυσικό περιβάλλον και η έλλειψη προσβασιμότητας καθιστούν την ομαλή κυκλοφορία και συμμετοχή αυτών των ατόμων σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου από δύσκολη έως αδύνατη. Σ’ αυτήν την κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι διακρίσεις και η περιθωριοποίηση που υφίστανται.

Η παγκόσμια κρίση της covid-19 έχει οξύνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, καθώς και πριν την πανδημία τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την απασχόληση και να συμμετέχουν στην κοινωνικές εκδηλώσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) παρουσίασε έρευνα η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων G.P.O. σχετικά με τις «Στάσεις και τις Αντιλήψεις για την Αναπηρία στην Ελλάδα και τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και των Οικογενειών τους», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 σε δείγμα 1.203 νοικοκυριών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της σκιαγραφούν μια μάλλον μελανή εικόνα για την καθημερινότητα των πολιτών με αναπηρία, παρά τις καλές προθέσεις που διαφαίνονται εκ μέρους του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με τις απαντήσεις στην έρευνα.

Ακολουθούν κάποια στατιστικά στοιχεία σε κάποιες ερωτήσεις

«Πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην Ελλάδα»,

Προκατάληψη 45,4%,
Συμπόνια/οίκτος 39,6%,
Αδιαφορία 21,3%,
Αμηχανία 20,9%,
Απόρριψη 7,8%,
Μόνο το 6,3% απαντά «ισότιμα» και το 5% απαντά «με θαυμασμό».
Βασικότερα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία αναφέρονται η
Κίνηση στην πόλη 91,6%
Κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς 90,3%

με εξίσου απογοητευτικά ποσοστά για την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά ακόμα και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Πράγματι, τα άτομα με αναπηρία που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι η πρόσβασή τους δυσχεραίνεται κατά 88,2% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κατά 87,5% στην κίνηση στην πόλη, κατά 81,9% στην απασχόληση, κατά 75% στον πολιτισμό, κατά 74,3% στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και κατά 68,1% στην εκπαίδευση.

Προσβασιμότητα – Κινητικότητα – ένταξη στην αγορά εργασίας το κλειδί της επιτυχίας.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα research, σε δείγμα 600 ατόμων από όλη την Ελλάδα στις 28-29 Νοεμβρίου 2019, εξήχθησαν τα παρακάτω αποτελέσματα.

Εκτός από την προκατάληψη αρκετοί είναι και εκείνοι που θεωρούν ότι τα ΑμΕΑ αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία, ενώ η πλειονότητα θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ούτε βελτιώθηκε, αλλά ούτε χειροτέρεψε

Το 71% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, ενώ «όχι» απαντά ένα 21%. Υπέρ της λήψης μέτρων για την κοινωνική ένταξη των ΑμΕΑ τάσσεται το 87% των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Επίσης, στην ερώτηση για το αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, ήτοι το 58%, απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά”.

 

Rapid test και υγειονομικό υλικό στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας

Με την παράδοση rapid test και υγειονομικού υλικού στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η διάθεση των εν λόγω ειδών εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας προς τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Είχε προηγηθεί ανάλογη διανομή στα Κ.Υ. Πύλου, Μελιγαλά, Αγίου Νικολάου, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν στην περαιτέρω ενίσχυση και διευκόλυνση της λειτουργίας των πιο πάνω δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα υλικά, που προέρχονται από προμήθειες της Περιφέρειας, αφορούν προστατευτικό υλικό (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό), αναλώσιμο φαρμακευτικό υλικό και rapid test.

“Είμαστε από την αρχή της πανδημίας κοντά στις μονάδες υγείας, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους με δράσεις που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους”, σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης σχετικά.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟ 1/12/2021 ΕΩΣ 15/12/2021 ΣΤΗΝ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μπορείτε να δείτε το δελτίο εδώ:
6Κ027Λ1-Κ87-ΝΩΠΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΑ Β΄ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΣΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΝΩΠΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟ 1/12/2021 ΕΩΣ 15/12/2021 Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Μπορείτε να δείτε το δελτίο εδώ:
6ΠΧΡ7Λ1-0ΤΤ -ΝΩΠΑ ΚΡΕΑΤΑ Β΄ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

 

Προηγούμενο άρθροΕσπερινός μνήμης Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΠ. Ζούνης: Μήπως πρέπει να μάθουμε το όνομα του “μπάρμπα” από την “Κορώνη”;