Τα θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Αρκετά θέματα τέθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο Νίκος Τσιαμούλος υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους τοπικούς ευεργέτες. Να το έχουμε στον προγραμματισμό μας το Σεπτέμβριο διότι έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια. Επίσης, τονίστηκε ότι την προσεχή Δευτέρα θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.



Κατόπιν, είπε ότι στην Παλαιόχουνη γίνεται διαχείριση απορριμμάτων για την Πελοπόννησο.
Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι δήμοι πηγαίνουν παρανόμως ραδιενεργά απορρίμματα. Δεχτήκαμε πολλά και φάγαμε ξύλο σαν δήμος. Δεν θα έχουμε να έρθει ο κάθε Δήμαρχος οποιουδήποτε δήμου και να ασελγήσει με τα απορρίμματα του στην Παλαιόχουνη και μάλιστα αυτοί που οφείλουν οικονομικά. Να βγει την Δευτέρα ένα αυστηρό υπόμνημα προς την Περιφέρεια για τη διαδικασία των ελέγχων. Δεν μου αρκούν οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη.»

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης απάντησε ότι «η διαδικασία ελέγχου είναι συγκεκριμένη και εφαρμόζεται από την πρώτη μέρα. Υπάρχει σκάνερ που ανιχνεύει αν υπάρχει ραδιενεργό υπόλειμμα. Άρα, δεν υπάρχει μπήκε μέσα και δεν το είδε κανείς. Το σταματούν στην πόρτα. Το απορριμματοφόρο αυτό γυρίζει στον Δήμο. Εδώ υπάρχει μία διαφορά για το τι προβλέπει η σύμβαση και τι προβλέπει ο Νόμος. Δεν είναι απαραίτητο ότι πρόκειται για απόβλητα από εργαστήρια. Το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι ασθενείς που παίρνουν ραδιενεργό ιώδιο για θυρεοειδή το πέταξε στα σκουπίδια. Στην Τρίπολη δεν έχουμε εργαστήριο με ραδιενεργά».

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός, αλλά και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρξει ενημέρωση ώστε τα συγκεκριμένα απόβλητα να πηγαίνουν εκεί που πρέπει για διαχείριση.

Ο Δημήτρης Βόσνος αναφέρθηκε στην έλλειψη εξέδρας από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Στάδιο Τεγέας, υπογραμμίζοντας την ενόχλησή του.

Στη συνέχεια, ο κ. Βόσνος είπε ότι η αγροτική οδοποιία πρέπει να γίνεται, αλλά δεν είναι έργο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, είπε ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει πλάνο στήριξης του αγροτικού τομέα. «Ο Δήμος Σικυωνίων ενέταξε έργα 12.000.000 ευρώ, εμείς ποια είναι τα έργα υποδομής για τα αρδευτικά δίκτυα;». Όσο για το αρδευτικό έργο Τάκας είπε ότι «έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, όμως αδικαιολογήτως δόθηκε νέα παράταση για τη δημοπράτησή του ως το 2023. Να καταγγείλουμε όλους αυτούς που μας κοροϊδεύουν. Θα έχουμε αλλάξει τρεις κυβερνήσεις. Δεν χρεώνω εσάς κύριε Δήμαρχε, αλλά σας βάζω μπροστά.»

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζιούμης είπε για τα θέμα της Τάκας, ότι έχουν γίνει επανειλημμένα επισκέψεις στο υπουργείο. Την Δευτέρα που θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής να καταγγείλουμε όποιους θέλετε. Συμφωνώ μαζί σας.»

Στη συνέχεια, είπε ότι θα γίνουν φράγματα και παρεμβάσεις για να ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Τα ρέματα και τα ποτάμια η αρμοδιότητα είναι στην περιφέρεια.

Για την παρέλαση, δεν υπήρξε απαξίωση της Τεγέας. Υπήρξε πολύς κόσμος με παραδοσιακούς χορούς.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Λαγός για την εξέδρα στην παρέλαση του Σταδίου Τεγέας είπε προς τον κ. Βόσνο (για τον οποίο είπε ότι ήταν επιτυχημένος Δήμαρχος στην Τεγέα) ότι δεν είχε συνεργασία και επικοινωνία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

«Κανείς από τους Αντιδημάρχους δεν είχε πάει τα προηγούμενα χρόνια στην Τεγέα; Εντάξει, έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης» είπε ο κ. Βόσνος.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος είπε ότι το έργο της Τάκας μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, ήδη έχουν μαζευτεί πολλές υπογραφές από παράγωγούς που πλήττονται άμεσα και είναι ευκαιρία μέσα από τον δήμο να προωθήσουμε το θέμα.

Ο Χαράλαμπος Σταμάτης ρώτησε για τις εκδηλώσεις στη δημοτική ενότητα Λεβιδίου, λέγοντας ότι έχει σταματήσει στεφάνι για την Εθνική Αντίσταση. «Είναι θέμα οικονομικό, είμαι θέμα απαξίωσης;». Στη συνέχεια, έκανε ένα σχόλιο για τις αναφορές περί έργων 1.000.000 ευρώ στο Λεβίδι, λέγοντας ότι είναι ανολοκλήρωτα. «Ποια είναι η βαρύτητα στα χωριά; Έχει γίνει κανένα έργο για τον πρωτογενή τομέα; Το έργο του Βιολογικού πάει για την επόμενη δημοτική περίοδο.»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι στεφάνια κατατίθεται όσα ζητούνται. «Εσείς αμφισβητείτε ότι έγινε η αναβάθμιση του σχολείου; Αμφισβητείτε ότι γίνεται το Ηρώο; Το γήπεδο δημοπρατήθηκε; Η παιδική χαρά δημοπρατήθηκε; Εσείς θα μου λέτε αριθμούς και νούμερα. Εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα. Το καλοκαίρι θα είναι όλα έτοιμα.»

«Εκτός από το έργο αναβάθμισης του σχολείου που είναι έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όλα τα άλλα έργα είναι στο θα. Καλοδεχούμενα να γίνουν. Αλλά είναι έργα βιτρίνας. Δεν έχετε συντηρήσει τους κεντρικούς δρόμους του κάμπου. Το έχω ζητήσει εκατό φορές».

Ο Δήμαρχος είπε ότι «εγώ θα πάω να εγκαινιάσω τα έργα. Εσύ πες ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει.»

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Οικονομόπουλος είπε ότι «πολλές φορές ακούω τον κ. Σταμάτη να μιλάει και αναρωτιέμαι αν ζούμε στην ίδια περιοχή. Εκμηδενίζει τα πάντα. Ζητά πράγματα που ως Πρόεδρος του ΤΟΕΒ και αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δεν μπορούσε να τα κάνει. Ο ΤΟΕΒ δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου. Αμφισβητεί ο κ. Σταμάτης ότι έχουν γίνει έργα διάνοιξης αγροτικών δρόμων, χαλικοστρώσεις;»

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι «εγώ έχω γεννηθεί και ζώ στο Λεβίδι. Όσον αφορά τους δρόμους, σας καλώ να έρθετε να δούμε ποιος λέει ψέματα και ποιος αλήθεια. Εσείς προσπαθείτε να μιμηθείτε εμένα που δεν έκανα κάποια πράγματα;»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «κύριε Σταμάτη, επειδή σας την έχω χαρίσει πολλές φορές, θα κληθείτε σύντομα να μας πείτε τι έχετε κάνει στον ΤΟΕΒ. Δεν συζητώ τι έχετε κάνει ως Αντιδήμαρχος.»

Ο κ. Σταμάτης είπε ότι «ο ΤΟΕΒ υλοποιεί έργο 1.100.000 ευρώ στον κάμπο. Είναι από τους πιο εύρωστους οργανισμός ανά την Ελλάδα. Και επικαλούμαι την μαρτυρία του Αντιδημάρχου κ. Μαρκόπουλου.»

Ο Δήμαρχος είπε ότι «τουλάχιστον αυτά τα 4 χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα για τους δρόμους. Να μας πει τι έχει συντηρήσει αυτά τα τέσσερα χρόνια. Απολύτως τίποτα.»

Ο κ. Οικονομόπουλος είπε ότι «εμείς δεν παραχωρήσαμε μόνο το μηχάνημα, βάλαμε και τον οδηγό. Σε όλα τα χωριά και ήσασταν εκεί και τα βλέπατε».

«Οι κεντρικοί δρόμοι του κάμπου δεν έχει περάσει μηχάνημα» είπε ο κ. Σταμάτης, με τον Δήμαρχο να του αναφέρει πως λέει ψέματα.

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «αφού είναι εύρωστος ο ΤΟΕΒ, ας καθαριστεί το κανάλι, κύριε Σταμάτη».

Ο Νίκος Γεωργανόπουλος μίλησε για την αποκομιδή σκουπιδιών και αναφέρθηκε σε γεωργικά φάρμακα που πετάγονται στα σκουπίδια με τον κ. Μαρκόπουλο να σημειώνει ότι σύντομα θα δοθεί οδηγία στους παραγωγούς για το πώς να διαχειριστούν αυτά τα φάρμακα.

Μία ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό της Τάκας ζήτησε ο Σωτήρης Παπαδημητρίου και επίσης ρώτησε αν υπάρχει κάποια μέριμνα για την αποκατάσταση των παλιών χωματερών.

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «το πρόβλημα της αποκατάστασης των χωματερών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει η Περιφέρεια τη μελέτη. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί να προχωρήσει τη μελέτη. Αυτό που έχει προχωρήσει είναι η αποκατάσταση του Πλατώματος. Έχει ενταχθεί στο Τρίτσης.

Όσο για το ιδιοκτησιακό της Τάκας, ο Δήμαρχος είπε ότι αυτό που ζητούσαν οι παραγωγοί δεν πέρασε από τη Βουλή. Δεν εισακούστηκε η πρόταση των παράγωγών.

Ο Γιώργος Καρώνης ρώτησε για τον καθαρισμό στις δεξαμενές. «Διαπιστώνω ότι υπάρχουν δεξαμενές που δεν έχουν καθαριστεί ακόμα. Να μου απαντήσετε στο επόμενο συμβούλιο.»

Στη συνέχεια ρώτησε τα 3.700.000 για την αποχέτευση στο Λεβίδι, που βρίσκεται;

Ο Δήμαρχος είπε ότι δημοπρατήθηκε, έγινε ένσταση και ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και το θέμα πάει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Κοιτάξτε να τελειώσετε τίποτα κι αφήστε τις θεωρίες» είπε ο Γιάννης Σμυρνιώτης.

«Εσύ ενέταξες 12 εκ. μαζί με την Πετρινού κι εμείς έχουμε φτάσει τα 35 εκ.» απάντησε ο Δήμαρχος.

Ο Γιάννης Σαμπράκος είπε για το φωτισμό στην οδό Ντούμα, είπε ότι έπρεπε χρόνια είχε γίνει και ζήτησε να γίνουν και τα πεζοδρόμια.

Ο Ευάγγελος Νικήτας είπε ότι «μήπως θα πρέπει να έχουμε σε όλα τα σχολεία και στα δημοτικά κτίρια πιστοποιητικά πυρασφάλειας, αντισεισμικής προστασίας; Δεν το λέω αντιπολιτευτικά. Δεύτερον, πολλές φορές είναι οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις. Αλλά, να τις κάνουμε εκεί που αξίζουν. Το γνωρίζουμε καλά που βρίσκεται το θέμα της Τάκας; Αρχικά, είχε γίνει υδροβιότοπος. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα νερά ανήκουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η δε γη ανήκε στο Υπουργεί Γεωργίας. Και τα δύο Υπουργεία αυτά πρέπει να βρουν τρόπο να γίνει το έργο. Έχει προχωρήσει η μελέτη και έχει φτάσει τελικό στάδιο και τα τεύχη δημοπράτησης. Η περιφέρεια καταβάλει κάθε χρόνο 100.000 ευρώ για να μην πνίγονται τα κτήματα της Τάκας. Δεν μένουμε ανενεργοί.

Τέλος, η παιδική χαρά στη Σκοπή είναι σε άθλια κατάσταση, είναι επικίνδυνη. Το λέω φιλικά.»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «για τα σχολεία εκτελείται ένα έργο πυρασφάλειας. Για την αντισεισμική προστασία θα γίνει προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ και θα το κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο.»

Προηγούμενο άρθροΟ Αστέρας Τρίπολης, Sports Marketing Club of the year!
Επόμενο άρθροΤζιούμης: “Σημαντική ημέρα για τον Δήμο Τρίπολης, νέα δομή για τους ηλικιωμένους της περιοχής μας”