ΤΑΠΤοΚ | O Π.Μαντάς μιλά στην ΔΡΤ – Λύνεται το πρόβλημα ύδρευσης για δέκα χωριά της Γορτυνίας (ήχος)

Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020 10:04

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης μίλησε ο γενικός διευθυντής του ΤΑΠΤοΚ κ.Παναγιώτης Μαντάς…

Αρχικά ο κ.Μαντάς μας μίλησε για την έγκριση δημοπράτησης ενός πολύ σημαντικού έργου, που αφορά στην ύδρευση των χωριών της Γορτυνίας, μιας που το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, παρουσιάζει εδώ και χρόνια παθογένειες. “Εγκρίθηκε η δημοπράτηση από την εταιρεία μας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο ύδρευσης που αφορά δέκα χωριά της Γορτυνίας (Τρόπαια, Βιζίκι, Σταυροδρόμι, Δόξα, Φαναράκι, Καστράκι, Καλλιάνι, Σπάθαρι, Περδικονέρι καιΜπουλιάρι) με περίπου δυο χιλιάδες παροχές ύδρευσης. Είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν, πως αυτό το δίκτυο παρουσιάζει πολλές βλάβες και διαρροές, ενώ και μια σειρά ακόμα προβλημάτων το έχουν καταστήσει στην ουσία ανενεργό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι σε επίσκεψη μας στην περιοχή να μας λένε, πως είναι προτιμότερο να υδρεύονται από τις παραδοσιακές του πηγές και οχι από το προβληματικό αυτό δίκτυο”, ανέφερε μεταξύ άλλων.Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του δικτύου, κυρίως όμως κοντά στα Τρόπαια – στην αρχή του – όπου θα αντικατασταθούν φθαρμένα τμήματα, θα επισκευαστούν δυο μεγάλα κεντρικά αντλιοστάσια, ενώ θα εγκατασταθεί και ένα σύστημα τηλεδιαχείρισης, για να εντοπίζονται γρήγορα τυχόν βλάβες. Όπως μας δήλωσε ο κ.Μαντάς το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 336.000 ευρώ, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία με τον προβλεπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση του από την εγκατάσταση του εργολάβου και μετά να είναι οι δέκα μήνες. “Πιστεύουμε, πως θα ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα τρίμηνο- τετράμηνο”, τόνισε.

Αναφερόμενος στο τι άλλο σχεδιάζεται και έχει δρομολογηθεί, ανέφερε, πως ήδη με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΤΑΠΤοΚ προγραμματίζονται να εκτελεστούν ή έχουν φτάσει στο σημείο της υλοποίησης 15 έργα με σημαντικότερο έργο κοντά στην Τρίπολη το έργο της εξασφάλισης της επισκεψιμότητας στον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα. Για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ- ήδη έχει εγκατασταθεί εργολάβος εκεί – προβλέπεται να κατασκευαστούν υποδομές για την είσοδο και την κυκλοφορία προς και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, υποδομές πληροφόρησης και στέγασης – εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες

‘Ενα δεύτερο εμβληματικό – όπως το χαρακτήρισε ο κ.Μαντάς – έργο του ΤΑΠΤοΚ προϋπολογισμού 1.250.000 που αναμένεται, να εγκριθεί για χρηματοδότηση εντός του μήνα, είναι η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής του Λάδωνα, για να καταστεί η περιοχή πιο φιλόξενη και πιο ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες.

Πέραν των τεχνικών έργων το ΤΑΠΤοΚ έχει κάποιες ακόμα δραστηριότητες, για τις οποίες μας μίλησε ο κ.Μαντάς. Μεταξύ αυτών είναι και η έγκριση της χρηματοδότησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για ένα πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων για τις περιοχές του ΤΑΠΤοκ, το οποίο θα “τρέξει” άμεσα. “Το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα ξεκινήσει άμεσα την στήριξη 160 ανέργων με την παροχή ενημέρωσης – κατάρτισης και την προώθηση τους στην αγορά εργασίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή, θα δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα και πρόσκληση, που θα αφορά στην χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων στο τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών γενικότερα.

Τέλος ζητήσαμε από τον κ.Μαντά ένα σχόλιο, για το πως είδε ο ίδιος τα πράγματα στο ΤΑΠΤοκ, όταν ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή. “Τα έργα που σας περιέγραψα, είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση πριν από τα μέσα του 2019, αλλά υπήρξε ένας σημαντικός και κρίσιμος χρόνος για την υλοποίηση τους, που χάθηκε. Συγκεκριμένες επιλογές για τις υπηρεσίες που θα έπαιζαν τον ρόλο του φορέα υλοποίησης από την μια μεριά και από την άλλη ο χρόνος από την μετάβαση από την μια διοίκηση του ΤΑΠΤοκ στην άλλη, δημιούργησαν αυτά τα κενα. Κάναμε προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, για να δημοπρατήσουμε τα έργα και να μην χαθούν οι χρήσιμοι αυτοί πόροι για τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ, πως τα έχουμε καταφέρει”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

(Το ΤΑΠ – ΤοΚ είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Γορτυνίας)

Ακούστε την ολόκληρη την συνέντευξη