Τάσος Σιούλας: «Η αλλαγή φιλοσοφίας στις μικρές κατηγορίες και το παράδειγμα του εξωτερικού» (ηχητικό)

Με εμπειρίες από όλα τα… ποδοσφαιρικά μήκη και πλάτη της γης, ο Τάσος Σιούλας, μίλησε στη ΔΡΤ για τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών, την ανίχνευση ταλέντων, την υποβάθμιση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και της Β΄Εθνικής, καθώς επίσης και τις διαφορές που υπάρχουν με χώρες του εξωτερικού.

Το παράδειγμα της Φόλενταμ που ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος με παιδιά των ακαδημιών, οι βάσεις των ποδοσφαιριστών που πρωταγωνίστησαν στο Euro 2004, αλλά και η κακή ποιότητα της Β΄Εθνικής, πρωταγωνίστησαν στη συζήτησή μας, μαζί με το MLS της Αμερικής που είναι και η επόμενη πρόκληση.



Για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τη δυσκολία ανάδειξης παικτών: «Οδηγός μας πρέπει να είναι το Euro 2004. Οι ποδοσφαιριστές που κατάφεραν, το απίστευτο, την κατάκτηση δηλαδή ενός ευρωπαϊκού από την Ελλάδα, είχαν τις βάσεις τους από τα τοπικά πρωταθλήματα και τις ομάδες των περιοχών τους. Νικοπολίδης, Τσιάρτας, Καψής, Νικολαΐδης, Καραγκούνης, όλοι τους, έπαιξαν στις ομάδες του χωριού τους, πέρασαν το «γυμνάσιο» στις μικρές κατηγορίες και μετά έκαναν την σπουδαία καριέρα. Την τελευταία δεκαετία, οι «μεγάλες» ομάδες, οδηγήθηκαν σε ένα παιδομάζωμα μικρών ηλικιών που δεν έφερε αποτελέσματα. Στην ηλικία των 13 ένα παιδί δεν έχει να κερδίσει κάτι από ένα μεγάλο κλαμπ. Εχει περάσει η εποχή που μιλούσαμε για εγκαταστάσεις ή προπονητές. Τώρα σε κάθε χωριό υπάρχει ένα γήπεδο με χλοοτάπητα και ένας προπονητής που σε πολλές περιπτώσεις έχει τελειώσει γυμναστική ακαδημία. Εχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε έναν παίκτη από τοπικά πρωταθλήματα που θα μπορέσει να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Εδώ, στη Β΄Εθνική και κανείς, ή μετρημένοι στα δάχτυλα, παίρνουν μεταγραφή στη μεγάλη κατηγορία. Πρέπει να αποφασίσουμε γιατί υπάρχει τελικά η Β’ Εθνική. Μεγάλος αριθμός ξένων, ομάδες που τα παρατούν στα μέσα της σεζόν, άλλες που αποχωρούν από τους αγώνες, ομάδες Β’ που παίζουν τον ρόλο ρυθμιστή χωρίς στόχους. Δυστυχώς, μιλάμε για ένα πρωτάθλημα και έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ».

Το παράδειγμα του εξωτερικού που έζησε από κοντά με την Φόλενταμ: «Ως εξωτερικός συνεργάτης, έζησα από κοντά τον στόχο της ανόδου με παιδιά ακαδημιών μέσα σε τρία χρόνια. Κάτι που έγινε και με το παραπάνω, καθώς η ομάδα και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία του ολλανδικού πρωταθλήματος και κέρδισε την παραμονή της με το 70% του ρόστερ να είναι παίκτες από τις ακαδημίες, εξοικονομώντας τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί, όμως, υπήρξε σχέδιο και υπομονή. Στην Ελλάδα μας νοιάζει το σήμερα και τίποτα άλλο. Γι’ αυτό δεν βρίσκω ποιο σωματείο θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο».

Για την επόμενη πρόκληση του αμερικανικού ποδοσφαίρου: «Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβώ για συζητήσεις στην Αμερική. Το MLS κερδίζει συνεχώς πόντους στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχουμε τη χαρά να υπάρχουν Ελληνες παίκτες που έχουν κερδίσει τον σεβασμό, όπως ο Φούντας, ο Γιακουμάκης, ο Κούσιας και τα βλέμματα έχουν πέσει στη χώρα μας».

Μιας και αναφερόμαστε σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ακαδημιών, ας ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό του: «Ήμουν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρούσβελτ, ήμουν μέλος της ομοσπονδίας του Ιλινόις στο Σικάγο. Μετά την Καλαμάτα, ήμουν διευθυντής στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού και αρχισκάουτερ. Μετά πήγα στον Αστέρα Τρίπολης, που αγωνιζόταν στην 4η κατηγορία και ανέλαβα τη θέση του τεχνικού διευθυντή, όπου έμεινα 3 χρόνια. Το 2011 πήγα στην Ουγγρική Ντέμπρετσεν που ήταν πρωταθλήτρια και είχε προπονητή τον Τσέχο Σντένεκ Σκάσνι, ο οποίος είχε διατελέσει προπονητής σε ΟΦΗ, Παναθηναϊκό και Σπάρτα Πράγας. Το 2013 μου έγινε πρόταση και πήγα στην Ινδία, για να βοηθήσω ώστε να προχωρήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, καθώς η συγκεκριμένη χώρα διοργάνωσε το 2017 το παγκόσμιο πρωτάθλημα αγοριών Κ17 αγοριών. Εκεί έμεινα 3 χρόνια μέχρι το 2016, όπου μου έγινε πρόταση από την Αντερλεχτ να αναλάβω διευθυντής ακαδημιών σε όλη τη Μέση Ανατολή με έδρα το Κάϊρο. Εκεί είχα συνεργασία με τον πρώην παίκτη της βελγικής ομάδας Αχμέντ Χασάν, ήταν ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική Αιγύπτου με 184 συμμετοχές. Το 2019 και το 2020 συνεργάστηκα με τη Ολλανδική Φόλενταμ, που ξεκίνησε από τη Β’ εθνική με όλα τα παιδιά από την ακαδημία και με στόχο σε μία 3ετία να ανέβει στην Α’ εθνική. Αυτό το κατάφερε φέτος με μικρό μπάτζετ και με τα παιδιά από την ακαδημία. Τώρα έχω συνεργασία με κάποιες ομάδες του εξωτερικού, σε Ευρώπη και Αμερική, που είμαι σαν εξωτερικός συνεργάτης και έχω συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα σχετικά με το σκάουτινγκ και όχι μόνο».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί:

Προηγούμενο άρθροΔιήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τρίπολη για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 και συνοδούς τους (vid,ph)
Επόμενο άρθροΘερινή παιδική συναυλία Χορωδίας Τρίπολης (vid,ph)