Θεραπεία μετά…μουσικής…

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΤΑ…ΜΟΥΣΙΚΗΣ



 

Πολλά εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη, μια ύπουλη και <<διακριτική>> ασθένεια, αφού δύσκολα πιστεύουμε στα συμπτώματα της, μιας και θεωρείται ταμπού και δύσκολα τα παραδεχόμαστε.

Αισθήματα όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, λύπη, μελαγχολία, απελπισία, αϋπνίες, αποκοινωνικοποίηση, ενοχές ,οδηγούν στη κατάθλιψη και στη συνέχεια στην αυτοκτονία.

Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους από αυτή τη νόσο.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και συνεδρίες σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω εναλλακτικών θεραπειών και ένας από αυτούς είναι η μουσικοθεραπεία.

Η θεραπεία με τη βοήθεια της μουσικής χρησιμοποιείται από μουσικοθεραπευτές για να βοηθά μερικούς ασθενείς να καταπολεμούν την κατάθλιψη, να βελτιώνονται και να αποκαθιστούν τη διάθεση τους διατηρώντας έτσι μια καλή ψυχική και σωματική υγεία. Έρευνες δείχνουν πως η μουσική αποβάλλει το στρες , το άγχος, σκεφτόμαστε θετικά και λειτουργούμε πιο χαρούμενα και αυξάνεται η καλή διάθεση.

Είναι γνωστή η ευεργετική επίδραση της κλασσικής μουσικής σε ασθένειες όπως η επιληψία, η κατάθλιψη, οι αϋπνίες. Σύμφωνα με Έλληνες ερευνητές το μυστικό της μουσικής του Μότσαρτ είναι οι «antistress» σονάτες του γι’αυτό ασθενείς που βρίσκονται σε στάδιο μετά από εγχείρηση , ακούν κλασσική μουσική, έτσι ώστε να διατηρούνται χαμηλά οι παλμοί της καρδιάς.

Η μουσική εικάζεται πως βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και τον προσανατολισμό. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η anti-stress μουσική μπορεί ακόμη να ελαττώσει τον χρόνιο πόνο κατά 21%, την κατάθλιψη κατά 25%, ενώ υπόσχεται πολλά και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και θεμελιώδη θέση στη ζωή του ανθρώπου, καθώς από την δημιουργία του ανθρώπινου είδους, η μουσική συνοδεύει τις μέρες και τις νύχτες του καθώς και τον πολιτισμό του.

Ο ψυχικός και σωματικός κόσμος του ανθρώπου, συνδέεται άμεσα με την επίδραση της μουσικής, από την καρδιά του μέχρι το μυαλό του και τείνει να μπορεί σχεδόν να γιατρεύει ότι ψυχικά και σωματικά τον πονά.

Πένυ Σπήλιου Δεληγιάννη

psdeliyiannis@hotmail.com

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Παπασταματάκη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου…
Επόμενο άρθροΥπογραφή σύμβασης Περιφέρειας – Πανεπιστημίου…