Την Κυριακή στα Γορτυνιακά Όρη ο ΣΑΟΟ

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 17:33

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (ΣΑΟΟ) και ο ΕΟΣ Πύργου θα εξορμήσουν στα Γορτυνιακά Όρη, σ’ έναν τόπο κατάφορτο από μύθους, παραδόσεις και Ιστορία. Θα γίνουν δύο πορείες.

Α’ πορεία: Σέρβου («Σωρός της Γριάς») – Αρτοζήνος (1368 μ.) – Σέρβου. Κυκλική πορεία διάρκειας 3 ωρών, κατηγορίας Α.Β’ πορεία: Σέρβου («Σωρός της Γριάς») – Aρτοζήνος (1368 μ.) – Xαλασμένο Βουνό (1350 μ.) – Ζάτουνα. Διάσχιση των Γορτυνιακών Ορέων διάρκειας 5 ωρών, κατηγορίας Β.

Στις 11 Μαΐου 1826, στην τοποθεσία «Σωρός της Γριάς»,  έγινε μάχη μεταξύ των Ελλήνων, με επικεφαλής τους Δ. Πλαπούτα και Φ. Δάρα, και των ορδών του Ιμπραήμ, στην οποία ηττήθηκαν οι Τουρκοαιγύπτιοι. Ο Αρτοζήνος υπήρξε ακμάζων οικισμός, ο οποίος καταστράφηκε το 1750. Ήταν ο σιτοβολώνας της περιοχής, λόγω των  πολλών πηγών του.  Ο μύθος αναφέρει ότι οι Νύμφες έλουσαν τον νεογέννητο  Δία στα νερά του ποταμού που αργότερα ονομάστηκε Λούσιος, ενώ από βουνό Αρτοζήνος [ Άρτος + Ζηνός (Διός)] ο Ζευς προμηθευόταν την τροφή του. Στο Χαλασμένο Βουνό ο Πάνας έβοσκε τους τράγους του.

Στη Ζάτουνα θα επισκεφτούμε το Μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης». Ο μεγάλος συνθέτης μας έζησε εξόριστος στη Ζάτουνα από τις 21 Αυγούστου του 1968 έως το τέλος Οκτωβρίου του 1969. Εκεί συνέθεσε έναν κύκλο έντεκα τραγουδιών με τίτλο «Αρκαδίες», σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, Ανδρέα Κάλβου, Άγγελου Σικελιανού, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Κώστα Καλατζή και του ίδιου, καθώς και τη μουσική για την ταινία του Κώστα Γαβρά  ‘’Ζ‘’.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο εντευκτήριο του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλ.: 2710234980, email: saoo@otenet.gr, www.saoo.gr. Αναχώρηση λεωφορείου στις 8 το πρωί της Κυριακής, από την πλατεία Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης.