Το Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το μεγάλο αφιέρωμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει την θεματική “Διεκδικώντας την ελευθερία”. Tο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί από τις 5 – 14 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακά, και 7-16 Μαΐου 2021 ζωντανά.

Το φεστιβάλ από το ξεκίνημά του είχε ένα συγκεκριμένο σκοπό, να αγκαλιάσει την τοπική κοινωνία και να μεταφέρει την φλόγα των δημιουργών του και στην εκπαιδευτική κοινότητα καθιερώνοντας μια καινούργια σχέση ανάμεσα στις ταινίες ντοκιμαντέρ και το κοινό του έχοντας πετύχει  την επιστροφή του θεατή (που μέχρι πρότινος ήταν απαθής) στη σκοτεινή αίθουσα.   Παράλληλα μέσα από τις προβολές , τις συζητήσεις  και τα σεμινάρια το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως  τόπος συνάντησης και διαλόγου Ελλήνων και ξένων και δίνει την ευκαιρία σε μεγάλους και μικρούς για αναζήτηση ιδεών, εικόνων κι αισθημάτων. Για τους λόγους αυτούς επιλέξαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου  να μην γίνει ΜΟΝΟ διαδικτυακά.



 

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις

5 έως 14 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακά  ανανεώνοντας όπως κάθε χρόνο το χειμωνιάτικο ραντεβού μας,  προβάλλοντας μόνο το διεθνές πρόγραμμα

7 έως τις 16 Μαϊου 2021 με φυσική παρουσία  θα πραγματοποιηθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε όλο το δίκτυο των πόλεων που αγκαλιάζει το φεστιβάλ

Το ελληνικό πρόγραμμα θα προβληθεί μόνο στο φεστιβάλ του Μαΐου μιας και υπάρχει το Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που έχει υιοθετήσει ο Δήμος Σπάρτης. 

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ περιλαμβάνει 60 διεθνή και 20 ελληνικά ντοκιμαντέρ, και 22 ντοκιμαντέρ για την εκπαιδευτική ζώνη.

 

Επίσημη προσκεκλημένη της 7ης διοργάνωσης είναι η Αυστριακή σκηνοθέτις, Ναταλί Χάλα (Natalie Halla), της οποίας θα προβληθούν 5 ταινίες κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η ίδια θα συμμετέχει, επίσης, στην τριμελή επιτροπή για τα Βραβεία Ισότητας.

 

Το φεστιβάλ εμπλουτίζεται και φέτος με εργαστήρια, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης , τηλεδιασκέψεις , εκθέσεις.

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος εκτός των ταινιών, έχουν οργανωθεί ειδικές παράλληλες δράσεις , Διεθνή έκθεση κόμικς σε συνεργασία με την ομάδα του φεστιβάλ της Βαβέλ, συνεργασίες με άλλα φεστιβάλ και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

 

5 βραβεία θα απονεμηθούν στην επίσημη   λήξη του φεστιβάλ τον Μάιο 2021

  1. Βραβειο κοινού καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ
  2. Βραβείο κοινού καλύτερου ελληνικού ντοκιμαντέρ
  3. Βραβείο κριτικής επιτροπής για το καλύτερο ντοκιμαντέρ ισότητας
  4. Φέτος θεσπίζεται το “Βραβείο Σπάρτης”, που υιοθετήθηκε από τον Δήμο ΣπάρτηςΠρόκειται  για ένα ακόμη βραβείο που έρχεται να προστεθεί σε εκείνα της κριτικής επιτροπής και θα αφορά στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Η επιτροπή και εδώ θα είναι τριμελής
  5. Βραβείο φοιτητών του πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος «Διεκδικώντας την ελευθερία» στο οποίο συμμετέχουν 20 ταινίες

 

Ολες οι προβολές , σεμινάρια και παράλληλες δράσεις είναι ελεύθερα στο κοινό

Προηγούμενο άρθροΑντίθετο το ΔΣ Γορτυνίας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε Λούσιο και Ερύμανθο ποταμό
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 543 νέα κρούσματα, 248 διασωληνωμένοι, 33 νεκροί – 3 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας