Τρίπολη | Όλες οι λεπτομέρειες για την σύλληψη του 27χρονου φερόμενου ως μέλος του ISIS – Γιατί είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία (vid)

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2020 20:00

Η είδηση για την σύλληψη 27χρονου από το Τατζικιστάν σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης (ερυθρά αγγελία), που είχε εκδοθεί από τη χώρα του με την κατηγορία, ότι ήταν μέλος του ISIS, αναστάτωσε την τοπική κοινωνία της Τρίπολης…

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης επικοινωνήσαμε με τον κ.Μαρίνο Μπερέτσο, γενικό διευθυντή της αναπτυξιακής  Πάρνωνα ΑΕ, η οποία “τρέχει” το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων στην πόλη μας, προκειμένου, να μας πληροφορήσει για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τον 27χρονο άντρα.Όπως λοιπόν μας γνωστοποίησε ο 27χρονος άντρας με την οικογένεια του – την σύζυγο και τα παιδιά του – είναι ωφελούμενος του προγράμματος και ζει στην Τρίπολη τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Ερωτηθείς για την ζωή του 27χρονου που φιλοξενείτο τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ο άντρας αυτός ήταν μια τυπική περίπτωση ωφελούμενου, είχε όμως απασχολήσει μια – δυο φορές την αστυνομία, λόγω προστριβών του με γειτονική οικογένεια προσφύγων. Τότε είχαμε διαπιστώσει, πως οι διαφορές τους ήταν θρησκευτικού περιεχομένου. Αυτό μας είχε δώσει κάποιες υποψίες περί φανατικού ανθρώπου σε σχέση με το θρήσκευμα, αλλά δεν είχε δείξει άλλα στοιχεία παραβατικότητας”.

Ο ίδιος ο κ.Μπερέτσος μάλιστα είχε επισκεφθεί το σπίτι, όπου διέμενε ο 27χρονος άντρας (κοντά στο Παναρκαδικό νοσοκομείο) με την οικογένεια του – όταν υπήρξαν αυτές οι προστριβές – και μάλιστα άλλαξε σπίτι η άλλη οικογένεια, προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία.

Μιλώντας για το πως φτάσαμε στην σύλληψη του 27χρονου, ο κ.Μπερέτσος δήλωσε: “Ο 27χρονος ακολούθησε όλες τις διαδικασίες και πρόσφατα είχε πάρει άσυλο. Το επόμενο βήμα ήταν να πάρει άδεια παραμονής στην χώρα, πράγμα το οποίο και έγινε. Το τελευταίο στάδιο – πριν κάποιος αιτηθεί να φύγει για το εξωτερικό – είναι να αποκτήσει ταξιδιωτικά έγγραφα. Εκεί λοιπόν εμφανίστηκε επισήμως το πρόβλημα, καθώς τα μέλη της οικογένειας του πήραν τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ εκείνος δεν τα πήρε. Εκεί επιβεβαιώθηκαν κάποιες υποψίες μας και λόγω του φανατισμού του στο θέμα της θρησκείας, αλλά δεν είχε παραβατική συμπεριφορά. Ήρθε λοιπόν στο γραφείο και μας πίεζε, γιατί δεν πήρε τα ταξιδιωτικά έγγραφα, κάτι που δεν είναι δική μας δουλειά. Όταν πήγε στην Πάτρα του είπαν, πως τα στοιχεία του δεν έχουν ελεγχθεί, για να μπορέσει να τα πάρει”.

Όταν λοιπόν αυτό το καθεστώς για τα ταξιδιωτικά έγγραφα άλλαξε και ζητήθηκε να δίνονται από εδώ – για να μην χάνεται χρόνος με την Πάτρα – ο 27χρονος προσήλθε στην αστυνομία για να ζητήσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα και του είπαν, πως δεν μπορούν να του χορηγηθούν. Πήγε λοιπόν ξανά μόνος του χτες το βράδυ – σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ.Μπερέτσος –  στο αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθεί, γιατί επέμενε πως έχει πληρώσει παράβολο και δικαιούται, να πάρει τα ταξιδιωτικά έγγραφα. “Εκείνη την στιγμή που βρισκόταν εκεί για να διαμαρτυρηθεί, νομίζω ήρθε η ασφάλεια και προφανώς είχαν στοιχεία για το παρελθόν του και τον συνέλαβαν. Από το γεγονός αυτό φάνηκε, πως η αστυνομία κάνει καλά την δουλειά τους”, τόνισε ο γενικός διευθυντής της αναπτυξιακής του Πάρνωνα ΑΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως η οικογένεια του 27χρονου – έχει στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα έγγραφα – και μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ όπως μας είπε ο κ.Μπερέτσος για τον 27χρονο δεν γνωρίζει, ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί, καθώς είναι θέμα των αστυνομικών Αρχών.

Σε ερώτηση μας για το εάν υπάρχουν και άλλες προστριβές μεταξύ των προσφύγων, τόνισε πως υπάρχουν και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (με γυναίκες να φιλοξενούνται στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών) και άλλα θέματα, τα οποία όμως διαχειρίζονται οι κοινωνικοί επιστήμονες του προγράμματος για την φιλοξενία των προσφύγων.