Τσιρώνης: Όχι στη σφαγή ζώων με πρόσχημα θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

φωτο drt915 images

Μέσω επίκαιρης ερώτησης προς το ΥΠΑΑΤ σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, ο Γιάννης Τσιρώνης, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, αναδεικνύει το πρόβλημα ύπαρξης εκτός σφαγείου σφαγών ζώων. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε: «Η σφαγή ζώου εκτός σφαγείου είναι μαρτυρική για τα ζώα και δεν συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σε κανένα επίπεδο η Ελληνική θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση δεν επιτάσσει τέτοιες πρακτικές, οι οποίες επιπλέον δεν διασφαλίζουν την διατροφική ασφάλεια. Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες, σύμφωνα με το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά:



ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αγαπητή κυρία Υπουργέ, το θέμα δεν είναι καινούργιο, είναι παλιό. Είναι καθαρό, κατά την άποψή μας, ότι ο Κανονισμός δεν επιτρέπει πλέον τις σφαγές ζώων εκτός σφαγείου με κάποιες πολύ σπάνιες εξαιρέσεις σε κάποιες χώρες, όπως είναι οι ταυρομαχίες στην Ισπανία, που αποκαλούνται πολιτιστικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς ηθικά αποδεχόμαστε τέτοια παλιά έθιμα.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια έθιμα και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να σφάζονται ζώα εκτός σφαγείου. Έτσι, φιλοζωικές οργανώσεις το 2016 και το 2017 είχαν κάνει προσφυγές. Η ΔΑΟΚ, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας είχε αποφανθεί ότι δεν είναι λογικό να γίνονται σφαγές για θρησκευτικούς λόγους σε πανήγυρεις εκτός σφαγείου. Απαγορεύτηκε, έγιναν μηνυτήριες αναφορές και, δυστυχώς, φέτος το καλοκαίρι η Εισαγγελία, αυτό είναι το καινούργιο, έβαλε τις υποθέσεις στο αρχείο, επικαλούμενη -δεν ξέρω και εγώ- ποια νομοθεσία.

Ερωτάται, λοιπόν, το Υπουργείο που είναι επισπεύδον -και εμείς τουλάχιστον έχουμε αποφανθεί καθαρά ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται και δεν είναι παράδοση- τα εξής: Τελικά επιτρέπονται ή δεν επιτρέπονται οι σφαγές εκτός σφαγείου για οποιονδήποτε λόγο τέτοιας θρησκευτικής ή πολιτιστικής παράδοσης;

Και δεύτερον: Τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο προς τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης, ώστε να γίνει καθαρό ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, όπως και εσείς είπατε, το θέμα αυτό δεν είναι τωρινό. Στην περιφερειακή ενότητα της Λέσβου υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ένα έθιμο, το οποίο αναβιώνει στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Το 2016 και 2017, πράγματι, φιλοζωικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν ώστε να μην γίνεται δημόσια σφαγή στον αύλειο χώρο του μοναστηριού.

Υπήρξαν ερωτήματα -προς ενημέρωσή σας- προς τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Διεύθυνση της Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Η απάντηση που δόθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρη. Η χώρα εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 853/2004 για τους κανόνες υγιεινής στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτός ο Κανονισμός, λοιπόν, δεν προβλέπει καμμία εξαίρεση για τέτοιου τύπου σφαγές για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Να πούμε ότι αυτή η απάντηση δόθηκε μετά από ερώτημα που έκανε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για περαιτέρω διευκρινίσεις, για το αν υπάρχει η δυνατότητα αυτής της εξαίρεσης. Η απάντηση που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται στην παρασκευή τροφίμων για οικιακή χρήση και ότι το βοοειδές πρέπει να σφαγιαστεί στο εγκεκριμένο σφαγείο.

Επίσης, να σας πω ότι παρουσία των αρμοδίων υπαλλήλων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο συγκεκριμένο μοναστήρι διαπιστώθηκε ότι δίπλα είναι το σφαγείο και αυτό που προτάθηκε είναι να γίνεται νόμιμα η σφαγή στο σφαγείο.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά την τήρηση της νομιμότητας και νομίζω ότι αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα και τα συγκεκριμένα διευκρινιστικά υπηρεσιακά σημειώματα που λένε ότι αυτή η σφαγή δεν ακολουθεί τη νομιμότητα και πρέπει να γίνεται στο σφαγείο.

Να πω, επίσης, εδώ ότι κατά τη γνώμη μας -και αν θέλουμε να κάνουμε μια γενικότερη τοποθέτηση- η υποχρεωτική σφαγή στο σφαγείο δεν αλλοιώνει την ουσία και τον συμβολισμό του εθίμου που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νομίζω, λοιπόν, ότι η απαγόρευση του ταύρου στον αύλειο χώρο είναι κάτι που διέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ορίστε, κύριε Τσιρώνη, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Χαίρομαι για την απάντησή σας, κυρία Υπουργέ και πραγματικά έτσι ήταν και μάλιστα να υπενθυμίσω ότι ο εισαγγελέας -ένας άλλος εισαγγελέας- το 2015 απεφάνθη ότι ακριβώς αυτές οι σφαγές είναι παράνομες.

Χαίρομαι, επίσης, που αναφέρατε το θέμα της υγιεινής. Το κρέας από αυτές τις πανήγυρεις μοιράζεται σε πιστούς, μοιράζεται σε τουρίστες, μοιράζεται σε ανθρώπους. Μπαίνει, λοιπόν, ζωτικό θέμα υγιεινής. Δεν είναι κρέας το οποίο πάει για άλλο σκοπό.

Υπ’ αυτή την έννοια, δεν είναι επ’ ουδενί αντιληπτό τι στη δική μας θρησκεία εμποδίζει το ζώο να σφαγιαστεί εντός σφαγείου, τι είναι εκείνο που εμποδίζει τη θρησκευτική τελετή. Τίποτα δεν είναι εκείνο που την εμποδίζει.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν παραδόσεις, αλλά παραδόσεις υπήρχαν και παλιά, όπως να θυσιάζει ο Αγαμέμνονας την κόρη του. Δεν μπορούμε να έχουμε παραδόσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την εξέλιξη της ηθικής στον πολιτισμό μας. Στη δική μας ηθική, στην ηθική της Ελλάδας-γενέτειρας της ευρωπαϊκής ιδέας δεν συνάδει η κακοποίηση του ζώου, οιουδήποτε ζώου. Είναι ανήθικο, είναι απαράδεκτο, είναι επικίνδυνο. Δεν μπορεί να συνάδει, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει από μια παλιά συνήθεια.

Υπ’ αυτή την έννοια, δεν μπορώ να αντιληφθώ, εφ’ όσον είναι τόσο καθαρό για το επισπεύδον Υπουργείο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πώς είναι δυνατόν εισαγγελείς φέτος να έβαλαν αυτές τις υποθέσεις στο αρχείο και πώς είναι δυνατόν, ενώ είναι τόσο καθαρό, να συνεχίζεται αυτή τη στιγμή αυτή η δραστηριότητα.

Και δεν υπάρχει, δυστυχώς, το φαινόμενο μόνο στη Λέσβο, που είναι η αφορμή της ερώτησης, από όπου πήραμε το φθινόπωρο τη διαμαρτυρία από τις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά γίνεται, δυστυχώς, με άθλιο τρόπο σφαγή ζώων εκτός σφαγείου παραδοσιακά σε κάποια χοιροσφάγια στις Κυκλάδες, τα οποία βγαίνουν μάλιστα και καυχώνται. Είναι διαδεδομένο φαινόμενο και πραγματικά δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας.

Υπ’ αυτή την έννοια, θα ήθελα να επιμείνω σε ένα ερώτημα. Τι ενέργειες θα κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το επισπεύδον, ώστε να ξεκαθαρίσει στις εισαγγελικές αρχές, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με εγκυκλίους, με επιστολές, ότι δεν μπορεί οι εισαγγελείς να συνεχίσουν να υπερασπίζονται με τέτοιες πράξεις και αποκλίνουσες μία παράνομη δραστηριότητα; Ξαναλέω ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόλλημα από το να γίνει σφαγή και να μοιραστεί το κρέας στους πιστούς μέσα σε ένα σφαγείο.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός):

Παρακαλώ, κυρία Τελιγιορίδου, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, είναι ξεκάθαρο ότι ο εφαρμοστικός Κανονισμός 853 δεν επιτρέπει τη σφαγή εκτός σφαγείου.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ερώτημα σας, νομίζω πως αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να επιβάλει στη Δικαιοσύνη ποιες θα είναι οι αποφάσεις της. Αυτό το οποίο, λοιπόν, είναι στην δική μας αρμοδιότητα είναι να υπάρξουν τα σχετικά υπηρεσιακά σημειώματα και η σχετική εγκύκλιος που να προσδιορίζει με βάση ποιον κανονισμό γίνονται οι σφαγές ζώων στη χώρα. Καταλαβαίνετε ότι το άλλο είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, που δεν μπορεί να γίνει.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, με βάση αυτά που ισχύουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί την τήρηση της νομιμότητας.

Δ.Τ.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Τατούλη και συλλόγου εργαζομένων στην Π.Ε Μεσσηνίας
Επόμενο άρθροΞυλόκαστρο| Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή