Τζένη Δημητρακοπούλου: “Oι ειδικές δηλαδή κλιματολογικές συνθήκες, αλλάζουν….Τα αποτελέσματα όμως πάντα είναι τα ίδια”

Γράφει η
Τζένη Δημητρακοπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου
14η|2023
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Τα χρόνια και επαναλαμβανόμενα προβλήματα, στον εγκαταλελειμμένο πρωτογενή τομέα, είναι ζήτημα γνώριμο για το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στη παρούσα συνθήκη, το φαινόμενο που έπληξε την αγροτική καλλιέργεια ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανυδρία. Σε παλαιότερες συζητήσεις το φαινόμενο ήταν ο παγετός, το χαλάζι, οι πλημμύρες.
Τα φαινόμενα, οι ειδικές δηλαδή κλιματολογικές συνθήκες, αλλάζουν. Και θα συνεχίζουν να αλλάζουν μιας και η Κλιματική Κρίση, δεν θα έρθει, αλλά έχει ήδη έρθει και τα αποτελέσματά της τα βιώνουμε καθημερινά. Τα αποτελέσματα όμως πάντα είναι τα ίδια. Ακαρπία, εκτεταμένες ζημιές, εκτίναξη του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, κατακόρυφη μείωση της παραγωγής άρα και του εισοδήματος των αγροτών …κατ’ επέκταση και ακολούθως, συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας και εκτίναξη του ρυθμού εγκατάλειψης της υπαίθρου.
Το θέμα προφανώς, δεν είναι απλώς η καταγραφή των ζημιών στους διάφορους κλάδους. Οι αρμόδιες ΔΑΟΚ ανά Περιφερειακή Ενότητα, αναφέρουν 30% μείωση στην ελαιοπαραγωγή, 60% στην αμπελοκαλλιέργεια, πάνω από 20% στη συκοκαλλιέργεια, στην Αρκαδία τεράστιες ζημιές στα κεράσια, 50% η καταστροφή στα σιτηρά και ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος που διασώθηκε, στη Κορινθία οι παραγωγοί σταφίδας για ακόμη μια χρονιά σε απόγνωση.
Το θέμα είναι η λήψη μέτρων για τις εκτεταμένες ζημιές, στις αγροτικές καλλιέργειες της Περιφέρειάς μας, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις οποίες δεν καλύπτει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, για ακόμη μια φορά, καθώς προϋπόθεση αποζημίωσης είναι η ολοκλήρωση του σταδίου της ανθοφορίας και να υπάρχει καρπόδεση. Οι αποζημιώσεις, οριακά αγγίζουν το 1/3 της συνολικής ζημιάς στη παρούσα κατάσταση.
Καλούμαστε να σταθούμε δίπλα στους αγρότες μας. Πρέπει να είμαστε αρωγοί έτσι ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύνταξη φακέλων, με επιστημονική τεκμηρίωση της ζημιάς, έτσι ώστε να πετύχουμε παράλληλες αποζημιώσεις -όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις και στο παρελθόν- είτε από κρατικές ενισχύσεις, είτε από οποιοδήποτε άλλη πηγή, μέσω των δικτύων χρηματοδότησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Καλούμαστε να διεκδικήσουμε, αλλαγή του ασφαλιστικού πλαισίου άμεσα. Πρέπει τα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από τη κλιματική αλλαγή, να ληφθούν υπ’ όψη σοβαρά. Η τροποποίηση του Κανονισμού, το νέο Θεσμικό Πλαίσιο αποζημιώσεων -που όλο ακούμε και ποτέ δεν βλέπουμε- να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν και μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, τους αγρότες και τη τοπική κοινωνία. Να διεκδικήσουμε, μαζί με τους αγρότες, για τους αγρότες και τη κοινωνία, έναν κανονισμό που θα είναι και αυτός ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης Αγροτικής Πολιτικής. Έναν κανονισμό που θα καλύπτει κάθε ζημιά, από το πρώτο ευρώ, μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μιας και οι έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες έγιναν κανονικότητα. Να απαιτήσουμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς.
Όσον αφορά τη Περιφέρεια. Διεκδικούμε αρμοδιότητες και πόρους για τον Πρωτογενή Τομέα. Παράλληλα και γρήγορα, από τη πλευρά μας, να μεριμνήσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα σημαντικά εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε αυτά είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο ΕΣΠΑ. Η Στρατηγική διαχείριση υδατικών πόρων, δεν μπορεί να αποτελεί ακόμη μια υπόσχεση, ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι κλιματολογικές συνθήκες, η αυξανόμενη ζήτηση, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών ανάπτυξης και διαχείρισης του νερού, μέσω σχεδιασμού, υλοποίησης και βέλτιστης λειτουργίας των έργων υποδομής στη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, εφαρμογής νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, εφαρμογή πρακτικών «Έξυπνης γεωργία» και «Γεωργίας Ακριβείας» για όλους τους αγρότες φτηνά και εύκολα. Η Πελοπόννησος είναι «hot spot» και τα ακραία φυσικά και περιβαλλοντικά φαινόμενα θα είναι εντονότερα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Πρέπει να σχεδιάσουμε έγκαιρα και να δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη της πρόληψης.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Τζένη Δημητρακοπούλου Περιφερειακή Σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου"

Προηγούμενο άρθροΗ Φωτεινή Αλεβίζου υποψήφια με τον Πέτρο Τατούλη στην Π.Ε. Μεσσηνίας
Επόμενο άρθροΔήλωση ανεξαρτητοποίησης της Κατερίνας Μητσιοπούλου από την “Νέα Πελοπόννησο” του Π.Τατούλη