Β.Ψυχογιός στη ΔΡΤ: Είμαστε οριακά στο να “κοκκινήσουμε” – Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι στο Παναρκαδικό (ήχος)

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 17:56

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιατάκο μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας κ.
Βασίλης Ψυχογιός.

“Έχουμε μια συστηματική αύξηση των κρουσμάτων. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, δεν είναι δύσκολο τα πράγματα να ξεφύγουν”, ανέφερε αρχικά ο κ.Ψυχογιός, ενώ συμπλήρωσε: “Είναι κουτό να τα έχουμε πάει καλά σαν περιοχή στα δυο πρώτα επιθετικά κύματα της πανδημίας και τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος, να ρίχνουμε μια κλωτσιά και να χύνουμε την καρδάρα με το γάλα, που τόσο κόπο μαζέψαμε. Κατανοούμε όλοι και την κούραση από την επιβολή μέτρων και την ψυχολογική επιβάρυνση, αλλά είναι μονόδρομος. Ο κορωνοϊός όμως δεν κουράζεται. Είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε την μεταδοτικότητα του. Είμαστε οριακά στο να “κοκκινήσουμε” και να μπούμε σε αυστηρότερο lockdown”. Παράλληλα ο κ.Ψυχογιός ανέλυσε τις παραμέτρους που καθορίζουν το πότε μπαίνει μια περιοχή στο κόκκινο.Στην συνέχεια ανέφερε, πως μέσα σε μια μόλις εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων – που αυτή την στιγμή είναι 23 – στο Παναρκαδικό νοσοκομείο.

“Πρέπει τα μέτρα που υπάρχουν να τηρούνται ευλαβικά και σχολαστικά”, δήλωσε στην συνέχεια, ενώ αναφερόμενος στα κρούσματα των τελευταίων ημερών στην Αρκαδία, ανέφερε: “Υπάρχει επιχείρηση στην Γορτυνία, όπου 16 εργαζόμενοι είναι όλοι θετικοί. Στην Τρίπολη έχουμε πάνω από 45 ενεργά κρούσματα αυτή την ώρα. Οι κλίνες είναι λίγες στο Νομό και αν συνεχίσουμε έτσι κάποιοι που θα πρέπει να νοσηλευθούν, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές ακόμα και μακρινές”.

“Θεωρώ πως σε πρώτιστο βαθμό η επιβάρυνση που υπάρχει στην περιοχή μας είναι λόγω της μη αυστηρής τήρησης των μέτρων και της χαλαρότητας που υπάρχουν Επίσης τα παιδιά μεταδίδουν, για να σταματήσει αυτός ο μύθος. Πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά τα πράγματα, πριν κοκκινήσουμε”, τόνισε αμέσως μετά, ενώ αναφέρθηκε και στις συναθροίσεις που γίνονται σε σπίτια, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Το να μαζευτούν κάποιοι να φάνε σε ένα σπίτι, δεν μπορεί κανείς να το απαγορεύσει, αλλά αυτή την κρίσιμη περίοδο οι συναναστροφές μας πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες. Δεν είναι η ώρα να γιορτάσουμε την γιορτή μας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, πως πρέπει να στερηθούμε κάποια πράγματα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς”.

Αναφορικά με τα σχολεία, ξεκαθάρισε, πως σαν πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος είχαν προτείνει- να μείνουν κλειστά τα σχολεία, γιατί δεν έχει – όπως τόνισε – νόημα να τα κλείνουν μετά.

Για την χρήση διπλής μάσκας, δήλωσε: “Υπάρχουν οδηγίες για διπλή μάσκα απο τον αμερικανικο οργανισμό υγείας, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν, πως πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η σωστή χρήση”, ενώ ξεκαθάρισε, πως η διπλή μάσκα για εκείνον θα έχει νόημα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αναλύοντας μάλιστα το ποιες είναι αυτές.

Τέλος ο κ.Ψυχογιός επανέλαβε την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε πως η Αρκαδία στο κομμάτι των υγειονομικών, έχει πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: