Β.Ψυχογιός | Τι είπε για μετάλλαξη “Όμικρον”, εμβόλια, παρενέργειες και lockdown (vid)

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 15:49

Διανύουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, είμαστε στο Χειμώνα, έρχεται μία εορταστική περίοδος με την κοινωνικότητα μας να αυξάνεται. Όμως έχουμε την πανδημία που επισκιάζει όλα αυτά καθώς και μία νέα μετάλλαξη, την Όμικρον, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ανέφερε ο κ. Βασίλης Ψυχογιός, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα γραφεία του Συλλόγου, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε πως η Όμικρον σε λίγο θα είναι η επικρατούσα μετάλλαξη και στη χώρα μας, αν και όπως ανέφερε έχει ηπιότερη λοίμωξη αλλά δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού ο ιός παραμένει βαρύς, πολυσυστηματικό, πολυοργανικό νόσημα, ενώ υπάρχουν επαναμολύνσεις, που αφορούν πληθυσμιακές ομάδες άνω των 60.Ο κ. Ψυχογιός επεσήμανε πως η μετάλλαξη «Όμικρον» ξεφεύγει των εμβολίων σε ποσοστό 30%, δηλαδή πέφτει σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ χαρακτήρισε «χειροβομβίδα» την μετάλλαξη όμικρον και κάλεσε όλους να πάνε να εμβολιαστούν αλλά και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής κατά την περίοδο των εορτών , που ο συγχρωτισμός θα είναι μεγάλος και να γίνονται τέστ τόσο σε ανεμβολίαστους, όσο και σε εμβολιασμένους.

Ο κ. Ψυχογιός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις παρενέργειες των εμβολίων για τους δύσπιστους (θρομβώσεις, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα), επισημαίνοντας πως αυτές είναι σε πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με αυτές που παρουσιάζονται όταν κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό.

Δήλωσε επίσης πως τα εμβόλια δεν βγήκαν σε σύντομο χρόνο, αλλά ο χρόνος που χρειάστηκε ήταν επαρκής, αφού όλα έτρεξαν, ενώ υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που είχε νοσήσει και έτσι τα συμπεράσματα βγήκαν πολύ γρήγορα.

Ο κ. Ψυχογιός κατέληξε λέγοντας πως το ενδεχόμενο lockdown δεν πρέπει να το αποκλείουμε αν οι δείκτες αλλάξουν, ενώ ως εναλλακτική ανέφερε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Ψυχογιού στο βίντεο.