Βαγγέλης Λιόλιος στη ΔΡΤ: «Το One Man Show στην ΕΟΚ τελείωσε» (ηχητικό)

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 00:12

Γιατρός, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πατρών και Υποψήφιος Πρόεδρος της ΕΠΟ. Ο Βαγγέλη Λιόλιος, φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης, όπου μίλησε για τον τρόπο που τα συνδυάζει, μοιράστηκε το όραμά του για το μπάσκετ στην Ελλάδα, σχολίασε τις εκλογές που έρχονται, αναφέρθηκε στην «τρέλα» και την αγάπη που τον καθοδηγεί, ενώ δήλωσε έτοιμος να ενώσει όλες τις δυνάμεις που θέλουν να προσφέρουν για το καλό της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.

Οι δηλώσεις του στον Κώστα Μακαρούνη:-Είστε γιατρός, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ομάδας και σε όλα επιτυχημένος. Γιατί δεν κάθεστε να χαρείτε όσα έχετε καταφέρει και κυνηγάτε το κάτι παραπάνω;

«Είναι κάτι που έχω ρωτήσει και εγώ τον εαυτό μου και έχω βρεθεί και σε θέση να απαντήσω. Συνήθως με ρωτούν άνθρωποι που ασχολούνται και «τρέχουν» τις ομάδες από την «τρέλα» τους και τους ρωτώ το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει λογική απάντηση σε αυτό σε όσους ασχολούνται με ερασιτεχνικά σωματεία και όχι μόνο. Αυτή η «τρέλα» είναι που ξεχωρίζει τον Έλληνα παράγοντα ενός ερασιτεχνικού σωματείου, από τον αντίστοιχο, ίσως, Γερμανό. Ο δεύτερος δεν θα το έκανε αν δεν ήξερε πως θα έχει μια αμοιβή, ο πρώτος όμως έχει τη μεγαλύτερη αμοιβή. Είναι χαρούμενος για αυτό που κάνει.

Παίρνει αγάπη και δίνει αγάπη. Ετσι είναι στημένο το ελληνικό μπάσκετ και πρέπει να το συνεχίσουμε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περιουσία του ελληνικού μπάσκετ, οι «τρελοί» που πήραν αγάπη από το μπάσκετ και ξοδεύουν χρόνο και χρήμα επιστρέφοντας την πολλαπλάσια. Χωρίς να έχουν οικονομικό όφελος, παίρνουν κάτι παραπάνω, συναισθήματα. Αυτό δεν εξαγοράζεται, ούτε πουλιέται. Ολοι μας, γι’ αυτό ασχολούμαστε και αυτό με οδήγησε και εμένα να ασχοληθώ με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης».

-Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται η προσπάθειά σας;

«Αυτό που εκφράζω στα σωματεία είναι το μοντέλο λειτουργίας της Ομοσπονδίας, που θα είναι ο τρόπος λειτουργίας και των Ενώσεων και θα πρέπει να γίνει και των σωματείων. Τέσσερις είναι οι βασικοί πυλώνες. Πρώτος πυλώνας. Οποιος θέλει να ασχοληθεί στο ΔΣ δεν πληρώνεται, δεν έχει αμοιβή. Ο λόγος; Οσοι ασχολούνται με τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν πληρώνονται. Οπότε δεν γίνεται αυτό να συμβαίνει στη σάρκα από την σάρκα μας. Από τη στιγμή που δεν πληρώνομαι στον Προμηθέα, δεν γίνεται να πληρώνομαι στην ΕΟΚ. Αυτή είναι η άδολη αγάπη. Δεύτερος πυλώνας, δεν γίνεται αυτός που διοικεί να είναι και στο κομμάτι που θα υλοποιεί τις αποφάσεις. Είναι διάκριση των εξουσιών, η διοίκηση πρέπει να ελέγχει αυτούς που υλοποιούν, όχι να είναι και στα δύο κομμάτια.

Επόμενος πυλώνας τα οικονομικά. Διαφάνεια, όλα στο διαδίκτυο. Έσοδα και έξοδα. Τα χρήματα είναι των ομάδων, είναι δικά μας που τα δίνει η Πολιτεία και οι χορηγοί επειδή έχουμε ερασιτεχνικές ομάδες. Είναι τα χρήματα τα δικά μας που τα διαχειρίζεται η Ομοσπονδία. Οπότε πρέπει να φαίνονται με καθαρότητα. Και τέταρτο, η οργανωτική διαφάνεια. Ποιος δουλεύει και που, γιατί, με ποια κριτήρια και ποια προσόντα. Μιλάμε για έναν εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων».

-Τι πρέπει να αλλάξει στο ερασιτεχνικό μπάσκετ;

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στον αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν γίνεται ομάδες που έχουν τμήματα κορασίδων, νεανίδων, παίδων, εφήβων να πληρώνουν δελτία και συμμετοχές. Η ομοσπονδία βάζει πέναλτι σε αυτό. Μας τιμωρεί. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα και να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Ολοι κοιτούν το επαγγελματικό μπάσκετ που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πρέπει να καταλάβουν ότι νοσεί επειδή κάτω από το νερό βρίσκεται το 90% του παγόβουνου που είναι το ερασιτεχνικό μπάσκετ και δεν υπάρχει, πρέπει να το ξαναφτιάξουμε! Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην έκδοση δελτίων, ψηφιοποίηση αγώνων και πολλά άλλα, είμαστε στο 2021.

Παράλληλα να δώσουμε κίνητρα στις ομάδες για να είναι βιώσιμες. Υπάρχουν θέματα εγκαταστάσεων, θέματα προπονητικής κατεύθυνσης, ο καθένας κάνει ότι θέλει, παίζει ότι θέλει. Δεν έχουμε σύγχρονο playbook, τόσο τεχνικό όσο και αξιακό. Τα παιδιά τι μπάσκετ μαθαίνουν και ποιες αρχές διδάσκονται. Μαθαίνουν σεβασμό, ομαδικότητα, πειθαρχία; Τι βγάζουμε; Αθλητές και πρωταθλητές ή ανθρώπους στην κοινωνία; Αυτό είναι το μπάσκετ που μας έβγαλε στους δρόμους και το αγαπήσαμε.

Είναι η μνήμη μας στο πως λειτουργούσαμε και αυτό δεν συμβαίνει τα τελευταία 10-15 χρόνια. Όλα αυτά σε μια σύγχρονη μορφή που σημαίνει ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια και επιτέλους να γίνει ξανά δημοφιλές σπορ. Η κατεύθυνσή μου είναι και ποσοτική και ποιοτική. Το μέσο μας είναι ο ερασιτέχνης παράγοντας που κόντρα στις αντιξοότητες συνεχίζει να υπάρχει. Ενας από αυτούς είμαι και εγώ. Ετσι ξεκίνησα μέχρι να φτάσουμε στις επαγγελματικές κατηγορίες και ένα χρόνο τώρα δεν ασχολούμαι με την ομάδα και μάλιστα σε δύο ιστορικές στιγμές, στον τελικό του Κυπέλλου και στη νίκη επί του Παναθηναϊκού, όχι απλά δεν ήμουν κοντά, αλλά ούτε καν τους είδα γιατί εκείνη τη στιγμή μιλούσα με ομάδες για την επόμενη ημέρα του ελληνικού μπάσκετ. Ο Προμηθέας ήταν η ομάδα μου και το επόμενό μου σπίτι είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης».

-Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να αλλάξετε στην Ομοσπονδία;

«Το μοντέλο της Ομοσπονδίας προς τα σωματεία ήταν «σε διατάζω». Εγώ δεν το πιστεύω και είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να ενθουσιάζω ελεύθερους ανθρώπους. Να δημιουργώ «οπαδούς», να τους πάρω μαζί μου, να τους δώσω όραμα και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή νοοτροπίας που θα γίνει στην ομοσπονδία. Η σχέση με τους ανθρώπους που «τρέχουν» τα σωματεία πρέπει να είναι συνεργασίας και υποστήριξης, όχι διαταγής».

-Σας αγχώνει η περίπτωση να εκλεγείτε Πρόεδρος και η πλειοψηφία του ΔΣ να μην «ανήκει» στην παράταξή σας;

«Δεν με αγχώνει και θα σας πω κάτι που πρόκειται να κάνω σε περίπτωση που βγω Πρόεδρος. Θα έχω μαζί μου και τους δύο συνυποψήφιους για την Προεδρία και τους υποψήφιους για το ΔΣ που είναι κάπου στους 50 και θα εκλεγούν οι 18. Δεν πρόκειται να «πετάξουμε» όσους δεν εκλεγούν. Είναι πολυτέλεια που τόσοι άνθρωποι θέλουν να προσφέρουν. Εγώ θα τους πάρω μαζί μου και θα υπηρετήσουν σε διάφορες θέσεις. Θα δείτε πως θα γίνει απλόχερα, αλλά ανιδιοτελώς. Ετσι θα λειτουργήσω. Με κοινό στόχο θα δουλέψουμε για το μπάσκετ. Δεν έχουμε αντιμαχόμενες παρατάξεις, τα σωματεία θα επιλέξουν αυτόν που μπορεί να υλοποιήσει ένα πλάνο και όχι απλά να το αναγγείλει».

-Υπάρχει πλάνο για τις Εθνικές ομάδες, όπως για τον προπονητή της Εθνικής Ανδρών;

«Η απόφαση για τις Εθνικές ομάδες και τον Ομοσπονδιακό προπονητή θα γίνει εν συνόλω. Το «one man show», τελείωσε. Θα είναι συλλογική απόφαση. Θα λειτουργούμε συλλογικά και όχι ατομικά. Θα ήταν «ηλιθιότητά» μου να πω πως θα είναι αυτός ή ο άλλος ο επόμενος προπονητής. Θα υπάρχουν εισηγήσεις, θα δούμε τα δεδομένα και στην πράξη θα πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για την Εθνική. Θέλουμε τους καλύτερους. Τους καλύτερους παίκτες, τους καλύτερους προπονητές, το καλύτερο staff, γιατί η Εθνική μας είναι Παγκόσμια και έτσι θα της φερθούμε».

Εχετε γνώση για την κατάσταση των σωματείων στο Νομό μας;

«Είστε ένας Νομός που ασχολείται εκτός από το Ανδρικό και με το Γυναικείο μπάσκετ και το κάνετε εξαιρετικά. Θα το αναβιώσουμε και σας δίνω συγχαρητήρια. Η Περιφέρεια θα έχει τον πρώτο λόγο στην επόμενη μέρα, να το θυμάστε».

Το βιογραφικό του Βαγγέλη Λιόλιου:

Ο Βαγγέλης Λιόλιος γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (ΜΒΑ) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει εξασκήσει την Παιδιατρική για 13 χρόνια και ως παιδίατρος έχει συγγράψει και παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Ιατρικής, με έμφαση στην Παιδοπνευμονολογία.

Το 1999 ιδρύει την εταιρία Coffee Island. Στα 21 αυτά χρόνια, η εταιρία ακολουθεί συνεχή αναπτυξιακή πορεία, όντας σήμερα η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης στην Ελλάδα και η 8η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με 427 καταστήματα συνολικά. Το 2019, η Coffee Island αναδεικνύεται για 3η φορά ως «Η καλύτερη αλυσίδα καφέ» στη Ν. Ευρώπη ενώ, οι Financial Times την κατατάσσουν στις 1000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες στην Ευρώπη.

Το 2004, ύστερα από μακρόχρονη ερασιτεχνική ενασχόληση με τον αθλητισμό, αναλαμβάνει πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ομάδα της οποίας υπήρξε και αθλητής (1987-1991). Από το 2012 (τοπικά πρωταθλήματα) μέχρι το 2016 καταγράφει κάθε χρόνο ανόδους στις εθνικές κατηγορίες, φτάνοντας σήμερα να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό μπάσκετ. Το 2018, ο Προμηθέας Πατρών γίνεται η 1η επαρχιακή ομάδα που συμμετέχει στους τελικούς της A1. Το 2019, καταγράφει υψηλότερες επιδόσεις έχοντας ήδη προκριθεί στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας, ενώ συμμετέχει και σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η συνέντευξή του στην αθλητική εκπομπή «Με μια μπάλα στο χέρι»