Βενετία Χαραλαμποπούλου: “Ένας χρόνος κοντά σας”

Ένα χρόνο λειτουργίας έκλεισε σήμερα το Φυσικοθεραπευτήριο της Βενετίας Χαραλαμποπούλου. Με αφορμή αυτό το γεγονός, μιλήσαμε μαζί της για την φυσικοθεραπεία αλλά και για την πορεία της στο χώρο.

Τί είναι φυσικοθεραπεία; 



Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά και αισθητικά προβλήματα όσο και με την πρόληψη τραυματισμών.

Σε ποιές παθήσεις εφαρμόζονται προγράμματα φυσικοθεραπεία; 

Τα προγράμματα φυσικοθεραπείας εφαρμόζονται στον αθλητισμό, σε μυοσκελετικές κακώσεις (όπως κατάγματα, θλάσεις, τενοντίτιδες), σε νευρολογικές διαταραχές (όπως εγκεφαλικά) και σε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

Ποιά διαδικασία ακολουθεί ο ασθενής;

Ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό πρωτού επισκεφθεί τον φυσικοθεραπευτή του. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ο φυδικοθεραπευτής οφείλει να τον παραπέμψει κατευθείαν στον κατάλληλο γιατρό ανάλογα με το πρόβλημα που τον απασχολεί.

Ποιές τεχνικές μεθόδους χρησιμοποιούν οι φυσικοθεραπευτές; 

Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις Τεχνικές Κλασικής Θεραπευτικής Μάλαξης, τις Τεχνικές Επιθετικής (cupping therapy),  τις Ειδικές Τεχνικές Κινητοποίησης αρθρώσεων και μαλακών μορίων και την Κινησιοθεραπεία.

Πού μπορούν οι ασθενείς να παρακολουθήσουν προγράμματα φυσικοθεραπείας;

Στα φυσικοθεραπευτήρια, στο σπίτι τους (κατ’ οίκον), στα νοσοκομεία και σε κέντρα αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτήριο έχει συνεργασία με την Εταιρεία Transfer 4 All η οποία διαθέτει όχημα με δυνατότητα προσαρμογής αναπηρικού αμαξιδίου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς.

Αποφοίτησα το 2011 από το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Δυτικής Ελλάδος με Έδρα το Αίγιο, το οποίο πρωταγωνιστεί στο χώρο της έρευνας για θέματα που σχετίζονται μέ τη φυσικοθεραπεία. Από τότε μέχρι και σήμερα ασκώ το επάγγελμα της φυσικοθεραπείας και τον τελευταίο χρόνο διατηρώ φυσικοθεραπευτήριο. Μάλιστα θέλω να πω ότι τώρα έχω επιστρέψει στα έδρανα του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αιγίου ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια το γνωστικό αντικείμενο του μεταπτυχιακού σας;

Πρόκειται για το διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών  “Επιστήμες Αποκατάστασης με δυνατότητα κατεύθυνσης στην Λογοθεραπεία, τη Νοσηλευτική και τη Φυσικοθεραπεία.”

Έχετε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα κάποια σεμινάρια πάνω στη Φυσικοθεραπεία;

Το ProFouND (2014) ενα πρόγραμμα ασκήσεων με στόχο την πρόληψη πτώσεων σε άτομα 3ης ηλικίας

Το ERGON Technique (2015) μια καινοτόμο τεχνική με ειδικό εξοπλισμό που έχει ως στόχο τη μυοπεριτονιακή απελευθέρωση

Το σεμινάριο Ίσχαιμης Περίδεσης Kinetic Flossinc (2017). Η τεχνική αυτή συνδυάζει κινητοποίηση και άσκηση υπό μέγιστης αντίστασης με τη χρήση ειδικού ελαστικού ιμάντα και ανοξείδωτων κλινικών εργαλείων.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το συν-συγγραφικό και ερευνητικό σας έργο;

Πριν αναφερθώ στις έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει θα ήθελα να αναφερθώ στο συν-συγγραφικό έργο στο βιβλίο “Εφαρμοσμένη Αθλητική Φυσικοθεραπεία” (2015) του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικοθεραπείας Φουσέκη Κωνσταντίνου, τον οποίο θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου έδωσε να γράψω κάποιες ενότητες. Στο ερευνητικό κομμάτι το 2014 πραγματοποιήσαμε με τους Φουσέκη Κωνσταντίνο και Μυλωνά Κωνσταντίνο μια μελέτη επιθετικών τεχνικών μάλαξης σε αθλητή μετά από θλάση των οπίσθιων μηριαίων. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε σε διεθνή βιβλιογραφία. Το 2017 πραγματοποιήσαμε μια πιλοτική μελέτη με θέμα “Κινηματικές προσαρμογές κεντρικού σημείου σώματος σε ασθενείς με οσφυαλγία” στο εργαστήριο ανθρώπινης αξιολόγησης και αποκατάστασης με τους Φουσέκη Κωνσταντίνο, Μπίλλη Βίκυ, Ματζάρογλου Χάρη, Κουτσογιάννη Κωνσταντίνο και Τσέπη Ηλία του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας Αιγίου.

Σήμερα κλείνετε ένα χρόνο στο φυσικοθεραπευτήριο και 6 χρόνια στο χώρο της Φυσικοθεραπείας. Τι συναισθήματα σας προκαλεί η μέχρι τώρα πορεία σας; 

Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ, ΦΟΥΣΕΚΗ ΚΩΣΤΑ, που ήταν ο πρώτος που με επιμονή με παρότρυνε και με έπεισε ότι πρέπει να κάνω το δικό μου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ. Θέλω Ιδιαίτερα να τον ευχαριστήσω για την επιστημονική και ψυχολογική υποστήριξη που μου παρέχει όλα αυτά τα χρόνια συντελώντας εξολοκλήρου στην επιστημονική μου κατάρτιση.Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω στους γονείς και στον αδελφό μου που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και έχω καταφέρει να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα.Θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΟΥ, ΦΟΥΣΕΚΗ ΚΩΣΤΑ, που ήταν ο πρώτος που με επιμονή με παρότρυνε και με έπεισε ότι πρέπει να κάνω το δικό μου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ. Θέλω Ιδιαίτερα να τον ευχαριστήσω για την επιστημονική και ψυχολογική υποστήριξη που μου παρέχει όλα αυτά τα χρόνια συντελώντας εξολοκλήρου στην επιστημονική μου κατάρτιση.Το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω στους γονείς και στον αδελφό μου που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και έχω καταφέρει να κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα.Ακόμα θα ήθελα να ευχαριστώ τους φίλους μου που με το χαμόγελο τους και την αισιοδοξία τους με στηρίζουν καθημερινά.Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω κάποιους από τους φυσικοθεραπευτές της περιοχής μου για την συμπαράσταση και την στήριξη τους καθώς και τους γιατρούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου.
Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που θα με χρειαστούν και θα συμμετάσχω κατά τα μέγιστα στην πλήρη λειτουργική τους αποκατάσταση.κόμα θα ήθελα να ευχαριστώ τους φίλους μου που με το χαμόγελο τους και την αισιοδοξία τους με στηρίζουν καθημερινά.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω κάποιους από τους φυσικοθεραπευτές της περιοχής μου για την συμπαράσταση και την στήριξη τους καθώς και τους γιατρούς για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου.
Δεσμεύομαι ότι θα είμαι πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που θα με χρειαστούν και θα συμμετάσχω κατά τα μέγιστα στην πλήρη λειτουργική τους αποκατάσταση.

 

Προηγούμενο άρθροΓιαννούλη: Απογοήτευση προκαλεί το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Τρίπολης
Επόμενο άρθροΘεατρική παράσταση της Ομάδας Κωφών στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης