Βλάσης: Η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τους πυρόπληκτους της Αρκαδίας

Ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας στον Υπουργό Εργασίας

Την άμεση διευθέτηση του θέματος, που έχει προκύψει με την επιβολή μεγάλων προστίμων από το ΙΚΑ στους πυρόπληκτους της Αρκαδίας ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης.
Όπως αναφέρουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, προχώρησαν στην έκδοση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες για επισκευή υπαρχόντων κτισμάτων κι όχι εκ θεμελίων ανέγερσης καινούριων, χωρίς θεώρηση από το ΙΚΑ, μετά από προφορική διαβεβαίωση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΤΑΠ. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα, σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την οικονομική κρίση να ζητείται από 700 περίπου κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Αρκαδίας, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, να πληρώσουν μεγάλα ποσά και μάλιστα προσαυξημένα. Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψιν το διαπιστωμένο κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκείνη την περίοδο, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς επισκεύασαν οι ίδιοι τα σπίτια τους.
Με βάση τα παραπάνω ο Κώστα Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να αποδείξει στην πράξη την περιβόητη “κοινωνική ευαισθησία” του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των προστίμων, που καλούνται να πληρώσουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές πολίτες της Αρκαδίας, αλλά και αν θα εφαρμοστεί ο νόμος 3232/2004, που ορίζει έκπτωση 50% για επισκευές και μεταρρυθμίσεις παλαιών οικιών που βρίσκονται σε περιοχές δημοτικών, κοινοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων μέχρι 2.000 κατοίκων.



Παραθέτουμε την ερώτηση
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2016
Αρ. Πρωτ.: 4383
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: Καταβολή υπέρογκων προσαυξήσεων στο ΙΚΑ από τους πυρόπληκτους της Αρκαδίας
Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 που έπληξαν την περιοχή της Αρκαδίας καταστράφηκαν οι περιουσίες πολλών συμπολιτών μας. Η Πολιτεία τότε, μέσω του ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων έδωσε μια μικρή βοήθεια, προκειμένου να επιδιορθωθούν τα κατεστραμμένα σπίτια. Οι ενδιαφερόμενοι προχώρησαν στην έκδοση αδειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες για επισκευή υπαρχόντων κτισμάτων κι όχι εκ θεμελίων ανέγερσης καινούριων, χωρίς θεώρηση από το ΙΚΑ, μετά από προφορική διαβεβαίωση – όπως αναφέρουν – των αρμοδίων υπαλλήλων του ΤΑΠ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι εισφορές ΙΚΑ.
Σήμερα, 8 χρόνια μετά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ όχι μόνο ζητούν να πληρωθούν τα ανάλογα ένσημα, αλλά απαιτούν και υπέρογκες προσαυξήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους πληγέντες επιδιόρθωσαν τα οικήματά τους μόνοι τους.
Σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την οικονομική κρίση ζητείται από 700 περίπου κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Αρκαδίας που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, να πληρώσουν μεγάλα ποσά και μάλιστα προσαυξημένα.
Με δεδομένη την ιδιαίτερη φύση του ζητήματος αυτού και αλλά και το διαπιστωμένο κενό πληροφόρησης που παρατηρήθηκε την περίοδο εκείνη από τον κρατικό μηχανισμό και το οποίο έχει καταγραφεί στην Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (2010), η Πολιτεία οφείλει να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται, ο κ. Υπουργός
α) Αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των προστίμων που καλούνται να πληρώσουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές πολίτες της Αρκαδίας.
β) Αν θα εφαρμοστεί ο νόμος 3232/2004 που ορίζει έκπτωση 50% για επισκευές και μεταρρυθμίσεις παλαιών οικιών που βρίσκονται σε περιοχές δημοτικών, κοινοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων μέχρι 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού
Ο ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Βλάσης

Προηγούμενο άρθροΟδηγίες για την προστασία των μελισσοσμηνών λόγω ψεκασμών
Επόμενο άρθροΉττα στην Πάτρα για τους Παίδες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ