Βλάσης: Να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές σε Μαντινεία και Κορύθιο και να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2018 14:15

Την άμεση εκτίμηση των ζημιών, που προκάλεσαν στις καλλιέργειες σε Μαντινεία και Κορύθιο οι έντονες βροχοπτώσεις και την αποζημίωση των καλλιεργητών ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Όπως καταγγέλουν οι καλλιεργητές, κατά τους θερινούς μήνες εκδηλώθηκαν φαινόμενα ιδιαιτέρως έντονων βροχοπτώσεων στις δημοτικές ενότητες Μαντινείας και Κορυθίου του Δήμου Τρίπολης. Οι έντονες και άκαιρες αυτές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές μεγάλης κλίμακας κυρίως στις καλλιέργειες αμπέλου και πατάτας, αλλά και στις καλλιέργειες κηπευτικών γενικότερα.Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι καλλιεργητές δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εκτίμησης και αποζημίωσης. Με δεδομένο ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτεταμένες ζημιές, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή σοδειά τους, κρίνεται απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην αποζημίωσή τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους.

Για το λόγο αυτό ο κ. Βλάσης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών και να αποζημιωθούν άμεσα οι καλλιεργητές των πληγέντων περιοχών. Επιπλέον, ζητά να πληροφορηθεί με ποιο τρόπο το Υπουργείο σκοπεύει να ενισχύσει τους πληγέντες καλλιεργητές στην περίπτωση που οι εν λόγω ζημιές δεν καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, αλλά και αν ηγεσία του Υπουργείου προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και να καλύπτει μεγαλύτερο εύρος καταστροφών.

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση