Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το ΣΥΡΙΖΑ ο Ο. Βουδούρης

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 21:58

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών Οδυσσέας – Νίκος Βουδούρης θα είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Πελοποννήσου.Την πρόταση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σημειώνοντας την ανάγκη να προωθηθούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ώστε να δοθεί το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης με το φθαρμένο σύστημα του δικομματισμού. Η πρόταση αυτή αναμένεται να εγκριθεί την προσεχή Κυριακή με ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
 
Ο Οδυσσέας Βουδούρης γεννήθηκε το 1953 στην Βουδαπέστη. Είναι Ιατρός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Παρισίων και μιλά την Γαλλική, Αγγλική και Ιταλική γλώσσα. 
 
Απέκτησε δυο κόρες (Δανάη και Μυρτώ) με την Κλειώ Μακρή και δυο γιούς (Ιάσονα και ‘Άρη) με την Χριστίνα Βάζου. Εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά το 2009 με το ΠΑΣΟΚ στην Μεσσηνία, από το οποίο αργότερα αποχώρησε κι επανεξελέγη το 2012 με την ΔΗΜ.ΑΡ στη Β’ Αθηνών.  Ο Οδυσσέας Βουδούρης στις 7 Ιανουαρίου 2013 τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς και αφορμή της διαγραφής του στάθηκε η απόφασή του να διαφοροποιηθεί από την γραμμή της ΔΗΜ.ΑΡ. για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να ταχθεί  υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών και για τον Ευ. Βενιζέλο.
 
Απέκτησε τις πρώτες πολιτικές εμπειρίες του στα οδοφράγματα του Μάη του ’68, συμμετείχε στο γαλλικό φοιτητικό κίνημα την δεκαετία του ’70, εκλέχθηκε εκπρόσωπος των φοιτητών στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων της Grenoble και των Παρισίων. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της Grenoble και μέλος του ΔΣ της UNEF (“Γαλλική ΕΦΕΕ”). 
 
Από τη δεκαετία του ’80 δραστηριοποιείται στο ανθρωπιστικό κίνημα μετέχοντας σε χειρουργικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και άλλες κρίσεις (Σαλβαδόρ, Καμπότζη, Μάλι, Κουρδιστάν, Σομαλία, Βοσνία, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ιράν, Κόσοβο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ.) 
 
Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières, πρόεδρος του anthropos.gr, πρόεδρος-γενικός διευθυντής του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Πελοποννήσου, μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την Διαχείριση των Προβλημάτων Υγείας σε Μαζικές Καταστροφές, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.