Ζαχαριάς: «Θα υιοθετήσει η κυβέρνηση την πρόταση ΟΟΣΑ για ανάμιξη του ελληνικού ελαιολάδου με σπορέλαια;»

Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 07:10

Τριάντα πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Ζαχαριάς κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να αποκαλύψουν τις κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με την πρόταση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ανάμιξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια.Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαλείψει δύο απαγορεύσεις που αφορούν στην τυποποίηση ελαιόλαδου και νομοθετήθηκαν έτσι ώστε να προσφέρουν προστασία στο ελληνικό ελαιόλαδο ως προϊόν. Το λάδι μας, πρέπει να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο ποιότητας και διατροφικής αξίας που το χαρακτηρίζει παγκοσμίως ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να το χρησιμοποιούν ανόθευτο, αλλά και οι εγχώριοι παραγωγοί, και εξαγωγείς να εισπράττουν τα οφέλη της υψηλής του αξίας.

Σε έκθεση που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ μετά από παραγγελία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έναντι  900.000 ευρώ, προτείνονται μεταξύ άλλων “εργαλείων ανάπτυξης” για τη χώρα μας, η απελευθέρωση της παραγωγής, σήμανσης και πώλησης άρτου και γάλακτος, η πώληση Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, η απελευθέρωση της ενιαίας τιμής βιβλίων και η άρση της απαγόρευσης της ανάμιξης ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια για πώληση στην εγχώρια αγορά. Προτείνεται επίσης και η άρση της απαγόρευσης πώλησης ελαιόλαδου σε συσκευασίες άνω των 5 λίτρων σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, νοσοκομεία, κ.ά.).

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι μιας και το καθαρό ελαιόλαδο είναι ακριβό για μερικούς, εάν αναμιχθεί με άλλα φυτικά έλαια που είναι φθηνότερα, θα έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων στην αγορά, και κάποια ενδέχεται να είναι φθηνότερα. Υποστηρίζει επίσης ότι η μεγαλύτερη συσκευασία θα είναι φθηνότερη για τα καταστήματα εστίασης, και ότι κανονισμοί για τη σωστή σήμανση των προϊόντων θα προστατέψουν την ποιότητα του προϊόντος και το συμφέρον των καταναλωτών.

Μια σειρά από επιστημονικοί φορείς έχουν καταγγείλει την πρόταση του ΟΟΣΑ και αναφέρονται στους κινδύνους για την εγχώρια παραγωγή, την ποιότητα του ελαιόλαδου και τη δημόσια υγεία.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) επισημαίνει τον κίνδυνο εξαπάτησης των καταναλωτών λόγω αδυναμίας ελέγχου του ποσοστού του σπορέλαιου στο μίγμα. Τονίζει ότι δεν θα προκύψει μείωση του κόστους από μεγαλύτερες συσκευασίες ελαιόλαδου στα καταστήματα εστίασης, μιας και το κόστος αφορά κυρίως το ελαιόλαδο, και όχι την συσκευασία.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου αντιστοιχεί μόνο στο 2,3 % της παγκόσμιας αγοράς φυτικών ελαίων. Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι μοναδικής ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξάγεται σε ποσοστό 50% της παραγωγής του.  Αν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ εφαρμοστούν, θα συμβάλουν στην καταστροφή της εγχώριας παραγωγής και την εκμηδένιση σε λίγα χρόνια της διάθεσής του στις διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει πάνω από το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Είναι βαρύτατος εμπαιγμός να προσποιείται ότι κόπτεται να διασφαλίσει φτηνά προϊόντα αμφίβολης όμως ποιότητας και διατροφικής αξίας, όταν πληρώνει 900.000 € στον ΟΟΣΑ για «τεχνογνωσία» που παρέχεται δωρεάν στα εγχειρίδια της νεοφιλελεύθερης επέλασης ανά τον κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να απορριφθούν κατηγορηματικά οι προτάσεις του ΟΟΣΑ για ανάμιξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια. Στηρίζει τους παραγωγούς και το ελληνικό ελαιόλαδο, την ανάδειξη των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών του, την κατοχύρωση της ποιότητάς του, την προστασία του από τη νοθεία και άλλες αθέμιτες πρακτικές και κυρίως την κατανάλωση και την εξαγωγική του δύναμη.

Η ερώτηση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ (ΕΔΩ)