100 χρόνια ΙV Μεραρχία Πεζικού…

100 ΧΡΟΝΙΑ IV ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ



Στην Τρίπολη του Γέρου του Μοριά, εδρεύει η 4η Μεραρχία Πελοποννήσου

Η Μεραρχία συγκροτήθηκε με το νόμο ΓΛΕ΄ στις 7 Ιανουαρίου 1912 «Περί Οργανισμού του Στρατού» από τη Κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου με έδρα το Ναύπλιο. Το 8ο Σύνταγμα Πεζικού με έδρα το Ναύπλιο, το 9ο Σ.Π. με έδρα τη Καλαμάτα, το 11ο Σ.Π. με έδρα τη Τρίπολη και το 4ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού με έδρα την Αθήνα, αποτίμησαν τις οργανικές του Μονάδες.

Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με Διοικητή τον Στρατηγό Μοσχόπουλο, αποτέλεσε σχηματισμό της Στρατιάς Θεσσαλίας με συνολική Δύναμη 10.500 ανδρών.

Στη μάχη του Σαραντάπορου, και των Γιαννιτσών, η νίκη οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και επέτρεψε στη Στρατιά Θεσσαλίας να ασχοληθεί με την εκκαθάριση της Δυτικής Μακεδονίας από τις τουρκικές δυνάμεις.

Οι απώλειες σ΄αυτές τις μάχες: Αξιωματικοί νεκροί 6 και τραυματίες 96, οπλίτες νεκροί 35 και τραυματίες 254.

Κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε και πάλι στη πρώτη Γραμμή του μετώπου απέναντι στους Βούλγαρους στο Κιλκίς-Λαχανά, όπου για τη νίκη πλήρωσε βαρύ τίμημα με απώλειες 1257 ανδρών. Μέχρι την υπογραφή της Ειρήνης και το τερματισμό του Πολέμου συμμετείχε στις μάχες Δοϊράνης – Κρέσνας – Τζουμαγιάς – Σιδηροκάστρου – Προσοτσάνης και Ροδολίβου. Επέστρεψε στο Ναύπλιο το Νοέμβριο του 1913. Τον Απρίλιο του 1921 συμμετείχε στον πόλεμο της Μικράς Ασίας δίνοντας συνεχώς νικηφόρες μάχες φτάνοντας μέχρι το Αφιόν Καραχισάρ, αποχωρώντας τον Αύγουστο 1922 με την κατάρρευση του Ελληνικού Μετώπου.

Κατά το 1940 προέλασε προς το Αργυρόκαστρο με συνεχόμενες νίκες, όπου και ονομάσθηκε το 11ο Σ.Π. η ραχοκοκαλιά του Αλβανικού Μετώπου.

Η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα έλυσε το Γόρδιο δεσμό για τους Ιταλούς και σήμανε τη λήξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στα βουνά της Βορείου Ηπείρου και τη διάλυση της Μεραρχίας.

Στις 13 Γενάρη 2012 οργανώθηκε μία λαμπρή γιορτή από το Διοικητή της 4ης Μεραρχίας κ. Μάνθο Μπελέκο στο 11 Σύνταγμα Πεζικού στη Τρίπολη, στο Στρατόπεδο του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στη λαμπρή αυτή γιορτή έλαβε τιμητική πρόσκληση από το Μέραρχο η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων όπου την ετίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος Γεώργιος Ζαραφέτας, ο Γ. Γραμματέας Πάνος Αναγνωστόπουλος και ο Υπεύθυνος Τύπου Γεώργιος Τομάρας.

Κατά την άφιξή τους τους υποδέχθηκε ο Διοικητής του Κέντρου κος Γαβρίλος, όπου τους οδήγησε στο Γραφείο του και τους παρουσίασε στον Διοικητή της Μεραρχίας κ. Μπελέκο και στον εκπρόσωπο του Γ.Ε.Σ. κ. Στυλιανόπουλο και στο Διοικητή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως-Εφοδιασμού και Μεταφορών Σπάρτης κ.Σαπουντζής Αθανάσιος.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους Στρατοπέδου, και στην έκθεση Πολεμικού Μουσείου.

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων ευχαριστεί  το Διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πελοποννήσου για την τιμητική πρόσκληση που μας έστειλε και μας δόθηκε η ευκαιρία να καμαρώσουμε τα στρατευμένα νιάτα της Ελλάδος και τις δοξασμένες σημαίες των Συνταγμάτων για τις νικηφόρες μάχες τους.

Εμείς, η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, αισθανόμεθα υπερηφάνεια διότι συντελέσαμε στην παραμονή του Ιστορικού 11ου Συντάγματος Πεζικού που φέρει το όνομα του μεγάλου Αρκάδα Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και δεν επιτρέψαμε την καθαίρεση της επιγραφής από «Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» σε «Τοπική Αυτοδιοίκηση» και έτσι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την παραμονή του.

Η εκδήλωση τελείωσε με δεξίωση και εγκάρδιους χαιρετισμούς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Υπεύθυνη Τύπου

Ραβανή Δήμητρα

Aπό αριστερά στη φωτογραφία: Ο Διοικητής του 11ου Σ.Π. Τριπόλεως, κ. Γαβρίλος, ο Διοικητής του ΣΕΜ Σπάρτης, κ. Αθανάσιος Σαπουντζής,  ο Εκπρόσωπος  του Γ.Ε.Σ., Υποστράτηγος, κ. Αθανάσιος Στυλιανόπουλος, ο Διοικητής της IV Μεραρχίας Πελοποννήσου,  κ. Μάνθος Μπελέκος κι ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Αρκάδων, κ. Γεώργιος Ζαραφέτας.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο…
Επόμενο άρθροΑπολογισμός του έργου για το 2011…