Κ.Βλάσης στη ΔΡΤ για κορωνοϊό: “Χρειάζεται ατομική και συλλογική ευθύνη για να το ξεπεράσουμε” (ήχος)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης στην εκπομπή “Επί της ουσίας” με τον Μηνά Αρτόπουλο φιλοξενήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Κώστας Βλάσης, όπου και μίλησε για την πανδημία του κορωνοϊού και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.

“Είναι μια δύσκολη συγκυρία. Χρειάζεται ατομική και συλλογική ευθύνη για να το ξεπεράσουμε. Έχει μεγάλη σημασία και ο καθένας μας ξεχωριστά να πειθαρχεί για το καλό το δικό του και όλων”, δήλωσε αρχικά ο κ.Βλάσης, ενώ αναφερόμενος στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό τους χαρακτήρισε “ήρωες”, καθώς όπως είπε δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. “Οι άνθρωποι αυτοί είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον ιό. Και στην Καλαμάτα και στην Αθήνα και σε άλλα νοσοκομεία γιατροί έχουν νοσήσει. Όλο αυτό το προσωπικό των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας είναι σε εκτεθειμένοι σε κίνδυνο”, δήλωσε μεταξύ άλλων.



Στην συνέχεια επεσήμανε την ανάγκη να πειθαρχήσουν όλοι στις οδηγίες, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας. “Πολλοί ενδεχομένως να έχουν περάσει ασυμπτωματικά την νόσο και να μην το γνωρίζουν. Όσοι έχουν ελαφρά συμπτώματα δεν πρέπει, να πηγαίνουν σε δομές υγείας. Εκεί πηγαίνουν οι σοβαρά νοσούντες και οι ευπαθείς ομάδες. Οι υπόλοιποι μένουμε σπίτι, μέχρι να περάσουν τα συμπτώματα και δεν διασπείρουμε τον ιό. Έτσι θα αντέξει το σύστημα υγείας”, υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε: “Αν ξαφνικά έχουμε έξαρση πολλών κρουσμάτων, δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας, γι αυτό πρέπει όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες. Εμείς προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την διασπορά της νόσου.Μετά το δίμηνο θα ηρεμήσουν – όπως υπολογίζουμε – τα πράγματα”.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο τεστ ανίχνευσης του ιού, τονίζοντας πως “αν πηγαίνουμε όλοι να κάνουμε τεστ πάλι δεν θα αντέξει το σύστημα υγείας”.

Αναφορικά με τον επαναπατρισμό Ελλήνων δήλωσε: “Υπάρχει μια κατηγορία νέων που είναι σε μέρη όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αρχικά αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να απομονωθούν, για να μην έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που νοσούν στην χώρα που βρίσκονται. Έχουμε αιτήματα και προχωράμε στο να βρούμε τρόπο για να επαναπατριστούν συμπολίτες μας”, ενώ συμπλήρωσε: “Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο να κυκλοφορήσουν αυτοί οι άνθρωποι, να έρθουν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα και να μπουν σε καραντίνα εδώ ή είναι προτιμότερο για την ασφάλεια τους να μείνουν εκεί σε καραντίνα. Για οποιον δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψει τώρα, να το σκεφτεί λοιπόν δυο και τρεις φορές. Εμείς κοιτάμε και μέσω των προξενείων μας, το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν χώρες που έχουν αποκλείσει οι ίδιες τα σύνορα τους. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα”.

Παράλληλα τόνισε: “Είναι μια μεγάλη κρίση. Η Πολιτεία είναι εδώ για να βοηθήσει. Είναι μια κυβέρνηση που έχει δείξει πως παίρνει μέτρα για να βοηθήσει. Είμαι αισιόδοξος, πως από το καλοκαίρι και μετά η ελληνική οικονομία θα ανθίσει με πολύ πιο γρήγορους μάλιστα ρυθμούς από άλλες χώρες”.

Κλείνοντας ανέφερε: “Αν σε μεγάλα θέματα δεν φοράμε όλοι την φανέλα της εθνικής Ελλάδος δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Σε θέματα για παράδειγμα όπως ο κορωνοϊός και το μεταναστευτικό δεν είμαστε ενωμένοι, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας”.

Ακούστε την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΑποζημίωση και για τους αγρότες – κτηνοτρόφους που θα νοσήσουν ζητά η ΟΑΣΠ
Επόμενο άρθροΑστυνομικοί Αρκαδίας: “Δεν έχουμε ούτε ένα γάντι, ούτε μία μάσκα, ούτε ένα απολυμαντικό”