Αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 14:49

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή , 19/1/2020 στο πρώην Δημαρχείο Σελλασίας έκτακτη ΓΣ του Συλλόγου  με την παρουσία του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελλασίας , της Προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  Δ. Σπάρτης κ. Ελένης Δαράκη και του Αντιδημάρχου, αρμόδιου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου κ. Θανάση Καρλαύτη, με θέμα την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι κάτοικοι της Σελλασίας ενημερώθηκαν ότι τα χρήματα ( 19.000,00ευρώ) που είχαν εγγραφεί για την Γιορτή Ελιάς το 2019 στον προϋπολογισμό του ΝΝΠΠ Δ. Σπάρτης  δεν υπάρχουν ως μεταφερόμενο ποσόν για το 2020. Αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του Δήμου  για την πραγματοποίηση της Γιορτής το 2020 είναι το ποσόν των 10.000,00 ευρώ με δυνατότητα αύξησης , σύμφωνα με την δέσμευση της κ. Δαράκη, εφ’ όσον υπάρξει υλοποιήσιμη πρόταση για την πραγματοποίηση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2020.Ο Αντιδήμαρχος κ. Καρλαύτης  ενημέρωσε επιπλέον την συνέλευση των κατοίκων ότι ο Δήμος προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ένα  Συμπόσιο , το οποίο ονομάζει  SPARTAGROTICA. Περιεχόμενο αυτού του Συμποσίου θα είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η αναβάθμιση του brandname ( ?) , η πραγματοποίηση μεγάλου συνεδρίου ( δεν ανακοινώθηκε το θέμα)  και γενικότερα η έκθεση αγροτικού εξοπλισμού. Έχουν δε επιλέξει να πραγματοποιήσουν αυτό το Συμπόσιο (?) στις  25-29 Ιουνίου 2020, δηλαδή ένα μήνα πριν την περίοδο που γίνεται παραδοσιακά η διοργάνωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία.

Οι κάτοικοι διατύπωσαν διάφορες απόψεις για ενδεχόμενη συνεργασία των τριών φορέων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία το 2020 και αρκετές ήταν οι φωνές που μίλησαν για άρνηση του Δήμου Σπάρτης να ενισχύσει  την προσπάθεια αναβίωσης της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία  και για αφερεγγυότητα του ιδίου του Δημάρχου, ο οποίος, ενώ προεκλογικά είχε ρητά δεσμευθεί για την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία, σήμερα  φαίνεται να επαναλαμβάνει    το …μοντέλο Βαλιώτη, δηλαδή την μεταφορά της Γιορτής στην Σπάρτη.

Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλασίας , όσο και η Κοινότητα Σελλασίας  επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν . Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Αναστασία Κανελλοπούλου ενημέρωσε ότι επειδή το 2020 τα ΟΙΝΟΥΝΤΙΑ είναι αφιερωμένα στην ελιά και στο λάδι , ίσως να υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν όλες οι εκδηλώσεις με εξειδίκευση του περιεχομένου τους.

Η Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελλασίας κ. Μαρία Καλιαμούρη- Αθανασοπούλου ενημέρωσε από την πλευρά της ότι βούληση του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι η αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στην Σελλασία και ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα εργαστεί σύσσωμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας

Από το Τοπικό Συμβούλιο Σελλασίας