Δ. Παυλής: «Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη αυτών που έδωσαν τη ζωή τους!» (ph, vid)

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 18:47

Επίσκεψη – ξενάγηση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη στα υπόγεια κρατητήρια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης

Επίσκεψη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, τα οποία χρησίμευαν ως κρατητήρια την περίοδο της γερμανικής κατοχής, πραγματοποίησε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρη Παυλή, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Βρέντα και υπηρεσιακούς παράγοντες.Ο κ. Σπίρτζης ξεναγήθηκε στους χώρους των υπογείων, τους τοίχους των οποίων κοσμούν τοιχογραφίες – έργα τέχνης των κρατουμένων λίγο πριν οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα και άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία του χώρου, τόσο από τον υπάλληλο του Δικαστικού Μεγάρου, Χρήστο Κουταλιανό, όσο και από τον αντιδήμαρχο, Σπύρο Βρέντα.

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ μετά το τέλος της επίσκεψης, τόσο ο κ. Παυλής όσο και ο κ. Σπίρτζης στάθηκαν στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Δήμου – υπουργείου ώστε να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος, τον οποίο και οι δύο χαρακτήρισαν ως έναν «ιδιαίτερο και ιστορικό» χώρο που πρέπει ν αναδειχτεί ως μουσείο, όχι μόνο για την Τρίπολη, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα. Ακόμα, ο δήμαρχος Τρίπολης αποκάλυψε ότι μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει Προγραμματική με το υπουργείο Πολιτισμού, για τη χρηματοδότηση του έργου ώστε, όπως τόνισε, «να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, ώστε να γνωρίζουν οι νεότεροι τη θυσία τους, προκειμένου σήμερα να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα».

Να σημειώσουμε ότι παρών στην ξενάγηση ήταν και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΟΣΕ, ο οποίος σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στην παραχώρηση έκτασης 11 στρεμμάτων κοντά στο σταθμό του ΟΣΕ Τρίπολης και ενός κτηρίου, ώστε ο χώρος να αναπλαστεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ξενάγηση Σπίρτζη στα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης