Δ. Βόρειας Κυνουρίας | Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε καταυλισμό Ρομά

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021 15:59

8 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα Ρομά

Η 8η Απριλίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως ημέρα των ΡΟΜΑ σε ανάμνηση του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου τους που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971.Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ανακηρύχθηκε επίσημα το 1990 και αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου καθώς γιορτάζεται ο πολιτισμός τους.

Παρ’ όλο που αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης για πολλά χρόνια αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ΡΟΜΑ αλλά και για όλο τον κόσμο, καθώς συμβολίζει των αγώνα που δίνουν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για να διεκδικήσουν το αυτονόητο που είναι τα ίσα δικαιώματα. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να είναι το μεγάλο πρόβλημα που τους κρατά στο κοινωνικό περιθώριο.

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα αυτή ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά μαζί με τον Αντιδήμαρχο και Αντιπρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Β.Κ. κ. Γιώργο Κλεώπα και παρέδωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε όσους διαμένουν αυτήν την περίοδο εκεί.

Παράλληλα συνεργείο του Δήμου προχώρησε σε προληπτική απολύμανση των χώρων του καταυλισμού ως μέτρο πρόληψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και θα το επαναλαμβάνουν όταν απαιτείται.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά συμβολίζει την ειρήνη, συμβάλλει στην ένταξη, την ενσωμάτωση και την ενδυνάμωση των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά. Ας γίνει η ευκαιρία να σκεφτούμε την διαφορετικότητα των ανθρώπων και να κτίσουμε μια κοινωνία με σεβασμό στην ελευθερία και στον άνθρωπο.