Δ. Ζιακόπουλος: Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για βροχές τη νέα εβδομάδα…

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 19:24

ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗ ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΕΣ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για βροχές τη νέα εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Με δεδομένο ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι Ν-ΝΔ, τα σημαντικότερα ύψη βροχής αναμένονται στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Οι βασικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα επηρεάσουν την περιοχή μας είναι δύο. Η πρώτη από αυτές θα φέρει αρκετό νερό κυρίως στη δυτική Ελλάδα τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, ενώ η δεύτερη θα προκαλέσει πρόσκαιρες αλλά αξιόλογες βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το απόγευμα της Πέμπτης έως περίπου το βράδυ της Παρασκευής. Στη δεύτερη περίπτωση θα ενισχυθούν αρκετά και οι άνεμοι. Ακολουθεί η αναλυτική πενθήμερη πρόγνωση του καιρού.Την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα υπόλοιπα Ν-ΝΔ 3 με 5 και στα νότια πιθανώς τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά.

Την Τετάρτη οι βροχές σταδιακά θα περιοριστούν τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα πελάγη βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Πέμπτη αρχικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και οι τοπικές καταιγίδες κυρίως από τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα αυτά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν N-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι σταδιακά στα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Την Παρασκευή αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αλλά σχετικά γρήγορα και από τα βορειοδυτικά θα αρχίσει βελτίωση. Οι άνεμοι από Ν-ΝΔ θα γίνουν βαθμιαία Β-ΒΔ έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12-12-2011

ΘΡΑΚΗ:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών από το απόγευμα. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως από το απόγευμα. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

ΗΠΕΙΡΟΣ:

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ:

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Θερμοκρασία από 10 έως 16 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΒΟΙΑ – ΣΚΥΡΟΣ:

Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και πιθανώς από το απόγευμα τοπικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Θερμοκρασία: στα δυτικά από 10 έως 17 βαθμούς και στα ανατολικά από 7 έως 19 βαθμούς.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ:

Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί. Θερμοκρασία: στα δυτικά από 11 έως 18 βαθμούς και στα ανατολικά από 8 έως 20 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Θερμοκρασία από 10 έως 17 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς.

ΚΡΗΤΗ:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά. Θερμοκρασία από 11 έως 19 βαθμούς.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ:

Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Θερμοκρασία από 12 έως 19 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες κυρίως το πρωί.

Άνεμοι: Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 7 έως 16 βαθμούς.

Αττική:

Αραιές νεφώσεις. Το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Άνεμοι: ΝΔ 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 10 έως 19 βαθμούς.

ΑΝΕΜΟΙ:

Ιόνιο: Ν 3 με 5 μποφόρ και πιθανώς στις βορειότερες περιοχές 6 μποφόρ.

Θρακικό: Ν 3 με 5 μποφόρ.

Βόρειο Αιγαίο: Ν 3 με 5 μποφόρ.

Κεντρικό Αιγαίο: Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ.

Νότιο Αιγαίο: ΝΔ 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.

Κρητικό: Δ-ΝΔ 3 με 4 και στα δυτικά 5 μποφόρ.

Νοτιοδυτικό Κρητικό (Λιβυκό): Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ.

Θάλασσα Ιεράπετρας: Δ 3 με 5 μποφόρ.

Καρπάθιο: Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα σε όλους.

Δημήτρης Ζιακόπουλος

Μαθηματικός-Μετεωρολόγος

Πηγή: http://freemeteo.com