ΕΣΠΗΤ: Απεργούμε απαιτώντας την απόσυρση του κατάφορα αντεργατικού νομοσχεδίου

Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021 11:35

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΠΗΤ, σε συντονισμό με τις άλλες Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καλεί τους συναδέλφους μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν δυναμικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 10 Ιουνίου 2021, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις, που μαθηματικά οδηγεί στον στραγγαλισμό όσων εργασιακών δικαιωμάτων και εγγυήσεων έχουν απομείνει.

Οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΠΗΤ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, οι οποίοι απεργούν την ίδια ημέρα μετά την κήρυξη γενικής απεργίας από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα και ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.Με τον προσχηματικό τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρηση Εργασίας, Κυρώσεις Συμβάσεων και Ενσωματώσεις Οδηγιών», το νομοσχέδιο ουσιαστικά θεσμοθετεί «νέα ήθη» επί τα χείρω στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις υπερωρίες, τις απολύσεις και τις απεργίες.

Συγκεκριμένα:
• Με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ουσία επιβάλλεται μείωση των αποδοχών αφού η αυξημένη σε ώρες εργασία θα αμείβεται με ρεπό.
• Επιχειρείται η σαφής υποβάθμιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, με παράλληλη πριμοδότηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).
• Προβλέπεται περιορισμός της επαναπρόσληψης μετά από ακύρωση απόλυσης.
• Διευκολύνονται οι απολύσεις συνδικαλιστών.
• Οι ρυθμίσεις περί διαιτησίας είναι στα μέτρα της εργοδοσίας, όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών.
• Θεσμοθετείται αυστηρότερο πλαίσιο κήρυξης και πραγματοποίησης των απεργιών, που ουσιαστικά οδηγεί στον σαφή περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, ενώ προστίθεται διάταξη περί «Αστικής ευθύνης συνδικαλιστών», με αποτέλεσμα τον σαφή περιορισμό του συνδικαλιστικού δικαιώματος.
• Καταργείται το ΣΕΠΕ που ουσιαστικά ήλεγχε τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και προβλέπεται η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
• Οι ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις δεν λογίζονται πλέον ως κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημα της μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του ΟΜΕΔ, αλλά και να υποβαθμίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ :
• Απαιτεί την απόσυρση του κατάφωρα αντεργατικού νομοσχεδίου και αγωνίζεται με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της ενημέρωσης για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
• Υπερασπίζεται την αυτονομία του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ-ΕΤΑΣ, ως προϋπόθεση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφικής λειτουργίας και τη διασφάλιση του αγαθού της Ενημέρωσης
• Αντιστέκεται, μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, στον εργασιακό εξανδραποδισμό και καλεί τα μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 10ης Ιουνίου.

Οι δημοσιογράφοι δηλώνουμε ότι δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για:
 ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
 ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
 ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ