Ευρεία σύσκεψη για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Ηλεία

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013 05:22

Ευρεία σύσκεψη, με θέμα την πορεία αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και την ορθή αξιοποίηση και διάθεση των κονδυλίων του πρώην Ε.Τ.Α.Ε.Α. (πρώην Ταμείου Μολυβιάτη), πραγματοποιήθηκε, σήμερα το μεσημέρι, στο Λάτσείο Δημοτικό Μέγαρο του Πύργου, υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα και τη συμμετοχή της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, Βουλευτού Ηλείας, κλιμακίου Βουλευτών της Επιτροπής, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Χαράλαμπου Καφύρα, του Δημάρχου Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλου, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, με επικεφαλής το Διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγο Παναγιώτη Γιαννακόπουλο και των Ενόπλων Δυνάμεων.Στη σύσκεψη, αφού έγινε απολογισμός των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά και αυτών που έχουν προγραμματιστεί, για το άμεσο μέλλον, προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των πυρόπληκτων, αντηλλάγησαν απόψεις για την αποτελεσματικότερη κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην κατανομή των χρημάτων που διατέθηκαν για την πυροπροστασία από το κράτος στους Δήμους, καθώς και τα ποσά που διατέθηκαν στα τρία δασαρχεία του Ν. Ηλείας. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην σοβαρή έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, κυρίως δασολόγων στις παραπάνω αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κ. Αγγελάκας επεσήμανε, ακόμα, ότι το λυπηρό συμπέρασμα που βγήκε από τις πρόσφατες συσκέψεις που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με θέμα την πυροπροστασία, στις έδρες των τριών Περιφερειών της αρμοδιότητάς της, είναι η ανυπαρξία του επιθυμητού συντονισμού των συναρμοδίων φορέων, το πρώτο κρίσιμο 30λεπτο της πυρκαγιάς.

«Το κράτος έχει προβλέψει να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια για την πυροπροστασία -κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας. Χρέος όλων μας είναι να τα αξιοποιήσουμε, μέχρι το τελευταίο ευρώ, προς τη σωστή κατεύθυνση».

Κλείνοντας τη σύσκεψη, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, αφού αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη διήμερη επίσκεψη του κλιμακίου των Βουλευτών στις πληγείσες περιοχές του Νομού Ηλείας, ανακοίνωσε τα μέτρα που πρόκειται να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων.