Η Έκθεση και το πανηγύρι στη Τεγέα 14-21 Αυγούστου…

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΈΚΘΕΣΗ ΤΕΓΕΑΣ

Η Έκθεση και το Πανηγύρι της Τεγέας, θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου.



Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν στις 14 Αυγούστου.

Ο ΤΕΓΕΑΤΙΚΟΣ

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, δημιούργημα των Τεγεατών της Αθήνας και του Πειραιά, δεν είναι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κοινωφελή σωματεία της χώρας μας. Είναι – κατά γενική ομολογία – και ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της ελληνικής επικράτειας, έχοντας να επιδείξει μια πρωτοποριακή και πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1883 από θαρ­ραλέους Τεγεάτες, με πρωτοστάτη και εμψυχωτή έναν φλογερό πατριώτη, το Λεωνίδα Σβώλο. Από τότε ως τηλαυγής φάρος έλαμψε, εξακολουθώντας μέχρι τις μέρες μας να στέλνει το ελπιδοφόρο πνευματικό του φως σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο και οι δραστηριότητες του Τεγεατικού Συν­δέσμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αδιάκοπη

συλ­λογική προσφορά προς τον άνθρωπο και μια μεγάλη αγάπη προς τη γενέτειρα, που δεν είναι το συγκεκρι­μένο χωριό του καθενός αλλά μια ευρύτερη περιοχή, η Τεγέα.

Μερικά μόνο από τα σημαντικά επιτεύγματα του Τ.Σ. κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης Ιστορίας του είναι:

  • Η αναστήλωση του κατερειπωμένου αρχαίου Βυζα­ντινού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας.
  • Η ίδρυση πρότυπου αγροκηπίου, όπου κατ’ έτος φυ­τεύονταν και καλλιεργούνταν χιλιάδες καλλωπιστικά και οπωροφόρα δένδρα, τα οποία και διανέμονταν δω­ρεάν, προς διάδοση της δενδροκαλλιέργειας.
  • Η ίδρυση πρακτικής Γεωργικής Σχολής
  • Η ίδρυση και λειτουργία επί σειρά ετών της Οικο­κυρικής Σχολής.
  • Η τοποθέτηση, στο κέντρο του Συνδεσμικού χώρου, Παντεγεατικού Ηρώου στη μνήμη των πεσόντων στους πολέμους της πατρίδας μας.
  • Η αναβίωση των «Αλεαίων», των αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας, και η τοποθέτηση της «Ολυμπιακής Πλάκας» στο χώρο των πλατάνων σε ανάμνηση του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου (22-5-19341, όπου αποφασίστηκε η οργάνωση λαμπαδηδρομίας από την Ολυμπία έως το Βερολίνο.
  • Η οργάνωση της Γεωργοεκπαιδευτικής Έκθεσης Αρ­καδίας, που από το 1970 εξελίχτηκε σε Παμπελοποννησιακή.
  • Η δημιουργία και λειτουργία Λαογραφικού Μου­σείου στο κτήριο της Πρώην Οικοκυρικής Σχολής.
  • Η βράβευση των αριστούχων μαθητών και χορήγηση υποτροφιών σε Τεγεάτες μαθητές.
  • Κυριότερο όλων είναι η καθιέρωση, από την ίδρυση του, μεγάλης θρη­σκευτικής και εμπορικής πανήγυρης και πολλών παράλληλων εκδηλώ­σεων με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
  • Η εμποροπανήγυρη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, προσκυνητές και εμπορευόμενους από όλη την Ελλάδα.

Για την εξαίρετη και δημιουργική του δράση ο Τεγεατικός Σύνδεσμος αναγνωρίσθηκε και έχει Βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το Ινστιτούτο αξιοποίησης των πλου­τοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας και άλλους κρατικούς φορείς.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΓΕΑΣ

Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής, σε έναν ειδυλλιακό χώρο που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με τα σπουδαιότερα μνημεία της τεγεατικής αρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργανώνει κάθε χρόνο, παράλληλα με τη φημισμένη εμποροπανήγυρη, την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, την αρχαιότερη τοπική έκθεση της χώρας.

Έκθεση έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία 40 χρόνων στα τεγεατικά δρώ­μενα, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώ­νονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Το έτος 1960 ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, οργάνωσε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού της περιοχής την πρώτη Γεωργοεκπαιδευτική Έκθεση της χώρας. Η έκθεση αυτή λειτούργησε με τη συγκεκριμένη μορφή για μια δεκαετία με λαμπρά αποτελέ­σματα. Ήταν το 1970 η χρονιά που το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της σημασία, την προήγαγε σε Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Από τότε η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χάρη στη νευραλγική της θέση -Βρίσκεται στο σταυρο­δρόμι της Πελοποννήσου- αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του αγρότη της Τεγέας αλλά και της νότιας Ελλάδας γενικότερα με το Βιομήχανο, το βιοτέχνη και τον έμπορο. Μέσω αυτής οι εξελίξεις της γεωργικής τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα μηχανικής καλλιέργειας της γης έφτασαν στην Τεγέα, προβλήθηκαν αποτε­λεσματικά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και υιοθετήθηκαν από αυτόν, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, προοδευτικών μεθόδων καλλιέργειας, την αύ­ξηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση των όρων ζωής των Τεγεατών.

Τα τελευταία χρόνια η Έκθεση, διατηρώντας τον παραδοσιακά γεωργικό προσανατολισμό της, εμπλουτίστηκε με θεματικές που τη διατηρούν επίκαιρη και την καθιστούν επωφελή για τον κάτοικο της Τεγέας και ελκυστική για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα, στο χώρο αυτό εκτίθενται πλέον, εκτός από τα συμβατικά προϊ­όντα της τεγεατικής γης, νέα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και προτείνονται στους αγρότες της Τεγέας σύγχρονοι, εναλλα­κτικοί τρόποι ενασχόλησης με τη γεωργία. Οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προβολή των οποίων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ευαισθητο­ποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούν πρω­ταρχικούς σκοπούς της Έκθεσης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τέλος στον τομέα του πολιτισμού. Επιφανή εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικά σωματεία και πλήθος άλλων πολιτιστικών φορέων δίνουν το «παρών» στην Έκθεση, παρουσιά­ζοντας το πολυσχιδές έργο τους.

Κι όλα αυτά εν μέσω μιας σειράς σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στα πλαίσια της λειτουργίας της Έκθεσης, όπως η βράβευση αριστευσάντων Τεγεατών μαθητών, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Απόγευμα

  • 7.00μ.μ.: Μέγας Εσπερινός
  • 8.00μ.μ.: Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας
  • 9.00μ.μ.: Εγκαίνια της 41ης Παμπελοπονησιακής Έκθεσης Τεγέας
  • 10.00μ.μ.:Δεξίωση

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πρωί

  • 7.00 π.μ.: Πανηγυρική θεία Λειτουργία
  • 10.00π.μ.:Τέλεση Μυστηρίων

Απόγευμα

  • 7.00 μ.μ.: Ακολουθία Εσπερινού

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Πρωί

  • 7.00 π.μ.: Θεία Λειτουργία
  • 10.00π.μ.: Τελετή απονομής Βραβείων σε αριστεύσαντες μαθητές- μαθήτριες τεγεατικής καταγωγής, στο χώρο των Πλατάνων.
  • Απόγευμα

– 8.30μ.μ.: Μουσική Συναυλία έντεχνου τραγουδιού από ομάδα νέων Μουσικών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Παλυβού Κων/να

– 9.30μ.μ.: Χορευτική παράσταση με τίτλο «θάλασσα πλατιά» με την ομάδα του Τεγεατικού Συνδέσμου στο χώρο της Έκθεσης. Καλλιτεχνική επιμέλεια Θεοδωρακόπουλος Γιάννης

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Πρωί

– 7.00 π.μ.: Θεία Λειτουργία

– 9.30 π.μ.: Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των Ιδρυτών, Ευεργετών και των υπέρ της πατρίδος πεσόντων Τεγεατών.
– 10.00 π.μ.: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων.
Απόγευμα
8.30μ.μ.: Θεατρική παράσταση «Ευριπίδου Ελένη» στην αίθουσα τελετών του Μεγάρου του Τεγεατικού Συνδέσμου (πρώην Οικοκυρικής Σχολής) από μαθητές του Γυμνασίου Τεγέας.

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πρωί

  • 7.00π.μ.: Θεία Λειτουργία
  • Απόγευμα
  • 9.00μ.μ.: Συναυλία με τις νεανικές ορχήστρες του Αττικού Ωδείου Τρίπολης στο χώρο της Έκθεσης.
    Α ‘μέρος.: Έντεχνο Ελληνικό τραγούδι. Μουσική επιμέλεια Γ. Κρατημένος.

Β’ μέρος: Ξένο τραγούδι με rock μουσική. Μουσική επιμέλεια Γ. Παναγιωτόπουλος.

  • Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργος Κατραλής.
  • 10.30μ.μ.: Συναυλία νέων με Ελληνικά και ξένα τραγούδια από τα συγκροτήματα «Διαφωνούντες» και «Diamonds in flame».

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πρωί

7.00π.μ.: Θεία Λειτουργία Απόγευμα

8.30 μ.μ.: Γ’ Χορευτική Λαογραφική Συνάντηση, στο χώρο της Έκθεσης. Επιμελείται ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ».

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Πρωί

  • 7.00π.μ.: Θεία Λειτουργία

Απόγευμα

  • 9.00μ.μ.: Συναυλία με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια με τη Νάντια Καραγιάννη στο χώρο της Έκθεσης.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Πρωί

  • 7.00π.μ.: Θεία Λειτουργία

Απόγευμα

  • 8.30μ.μ.: Διαγωνισμός δημοτικού χορού και τραγουδιού, στο χώρο της Οικοκυρικής Σχολής.

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα ΤΕΕ Πελοποννήσου…
Επόμενο άρθροΔημήτρης Γιώτης ”Θεά Μου”…