Κ.Μαρινάκος στη ΔΡΤ 91,5: “To μεγάλο κομμάτι της πίτας το καρπούνται πέντε Περιφέρειες – Από το 10% που μένει η Πελοπόννησος προσδοκά το 2,5%”(ήχος)

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και την εκπομπή “Στον αέρα…δυο-δυο” με την Ντόρα Παπαιωάννου και την Τόνια Μεγρέμη μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

Αρχικά ο κ.Μαρινάκος προχώρησε σε έναν απολογισμό της καλοκαιρινής σεζόν, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν και ευχάριστα και δυσάρεστα. Το ευχάριστο όπως είπε ήταν οτι ανέκαμψε ο τουρισμός και είχαμε θετικό πρόσημο όσων αφοραά στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις. Δεν έγινε όμως το ίδιο στο θέμα της κερδοφορίας και στην προσδοκία των επιχειρηματιών να μπορέσουν να αντισταθμίσουν συσσωρεμένες ζημιές, λόγω της νέας κρίσης, της ενεργειακής. Ακόμα υπήρξε και φέτος μια ανομοιογενής εικόνα όσον αφορά στην τουριστική δραστηριότητα – μια μεγάλη παθογένεια του ελληνικού τουρισμού – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. “To μεγάλο κομμάτι της πίτας το καρπούνται πέντε περιφέρειες. Η άλλη Ελλάδα – όπως το λέμε – δυστυχώς περιορίζεται στο 10% της πίτας. Η Πελοπόννησος από αυτό το 10%, προσδοκά το 2,5% και αυτό δεν εκδηλώνεται σε όλους τους προορισμούς εξίσου”, δήλωσε μεταξύ άλλων.



Ο πρόεδρος του ΤΟΠ μίλησε και για την αναδιάρθρωση του πελατειακού χαρτοφυλακίου λόγω των διεθνών εξελίξεων (ρωσο-ουκρανική αγορά). “Είχαμε μια υποχώρηση σε περιοχές που είχαν ποσοστό αυτής της αγοράς, κυρίως η Δυτική Πελοπόννησος, η περιοχή της Κορινθίας και ενα μέρος της Αργολίδας. Σε αυτές τις περιοχές που είχαμε μια καθολική υποχώρηση αυτής της αγοράς, δεν μπορούμε να πούμε οτι αντισταθμίστηκε από άλλες αγορές”, υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως η αμερικανική αγορά (τόσο επισκεπτών όσο και ομογενών) έδωσε μια σημαντική στήριξη στην επιχειρηματικότητα.

Ο κ.Μαρινάκος αναφέρθηκε και στο έλλειμμα εργαζομένων αλλά και στα δημοσιεύματα που μιλούσαν για άθλιες συνθήκες διαμονής εργαζομένων κυρίως σε νησιωτικούς προορισμούς, καταγγέλλοντας ανοιχτά και δημόσια τέτοιου είδους φαινόμενα.

Για τα παράπονα κάποιων σχετικά με “έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών”, ανέφερε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φέτος δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, κάτι που όμως – όπως ανέφερε – φοβάται πως θα το βρούμε μπροστά μας λόγω της ενεργειακής κρίσης, που δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει.

Τέλος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τις επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν την χειμερινή σεζόν και θα έρθουν αντιμέτωπες με το τεράστιο κόστος θέρμανσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κατατεθεί αιτήματα (άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος “εξοικονομώ 2” για την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, παρέμβαση στο θέμα της επιδότησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κα) όπως μας γνωστοποίησε ο κ.Μαρινάκος τόσο στο Υπουργείο Ενέργειας, όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Προηγούμενο άρθροΟδ. Κωνσταντινόπουλος: Εκπροσώπηση της Βουλής στις αντικατοχικές εκδηλώσεις «Μέρες Μνήμης Μόρφου»
Επόμενο άρθροΗ Διοίκηση του Παναρκαδικού Α.Ο. αποχαιρετά με βαθιά οδύνη το Δημοσθένη Δαββέτα