Κ.Μαρκόπουλος στη ΔΡΤ: “Η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη – Κατώτερη των περιστάσεων η ηγεσία του Υπουργείου” (ήχος)

Τρίτη, 12 Μαΐου 2020 10:55

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και στον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Τρίτης (12/05) ο Κώστας Μαρκόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Αρχικά ο κ.Μαρκόπουλος μιλώντας για στις σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά εκπαιδευτικών και γονιών αναφορικά με την τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση μαθημάτων από τα σχολεία, τόνισε:”Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για όλους μας. Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες – όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί κατορθώσαμε με ίδια μέσα και κρατήσαμε ζωντανή την εκπαίδευση – ήρθε αυτή η τροπολογία για την για την live streaming μετάδοση, που ευτελίζει την παιδεία, απαξιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και θίγει το θέμα των προσωπικών δεδομένων των μαθητών“, ενώ συμπλήρωσε: “Αυτή η διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η τροπολογία αυτή μετατρέπει την παιδεία σε reality και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε παίχτες στο Big brother”, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο πως αυτή η διαδικασία που ξεκινά με αφορμή την πανδημία, ίσως χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ευρέως για απομακρυσμένες περιοχές.Παράλληλα ο κ.Μαρκόπουλος γνωστοποίησε πως θα γίνει σήμερα θα γίνει μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων για να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα, που προκύπτουν για την χρήση καμερών στα σχολεία.

“Οι υποστηρικτές του οπτικού και ακουστικού κοριού δεν γνωρίζουν, πως στα σχολεία μας φοιτούν μαθητές με παράλληλη στήριξη, πως μέσα στις τάξεις τα παιδιά κάνουν λάθη και δεν θα μπορούν ούτε να κάνουν μια ερώτηση, πως ο καθένας θα μπορούσε να μαγνητοσκοπήσει μια άτυχη στιγμή και να την κάνει viral στο διαδίκτυο;”αναρωτήθηκε ο κ.Μαρκόπουλος, ενώ ξεκαθάρισε: “Πρέπει άμεσα να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία. Εμείς δεν θα την εφαρμόσουμε, γιατί ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους”.

Στην συνέχεια σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την Παιδεία τόνισε μεταξύ άλλων: “Μόνο αναβάθμιση δεν υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο. Για ακόμα μια φορά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι κατώτερη των περιστάσεων”.

Τέλος μιλώντας για τις σκέψεις για επαναλειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων τόνισε: “Αν ανοίξουν τα σχολεία σημαίνει πως οι τάξεις των 20 – 25 παιδιών θα χωριστούν και θα κάνουν μισές – μισές ημέρες μάθημα. Αυτό σημαίνει πως συνολικά τα παιδιά θα κάνουν δέκα ημέρες μάθημα. Και εγώ ρωτάω. Αξίζει να διακινδυνεύσουμε τόσο πολύ για δέκα μέρες μάθημα;”

Ακούστε την συνέντευξη: