LIVE το 10o Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Τρίπολη

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙA ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ:

14:05 Αποσπάσματα από την ομιλία του κ.Τσιρώνη (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) στη συνεδρία “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια”



Σε όποιο χωρίο και αν βρεθώ ακούω για το τεράστιο πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας. Να σκέφτεστε όμως ένα πράγμα. Στην Ελλάδα η οδοποιία έχει κοστίσει τριπλάσια λεφτά ανά χιλιόμετρο απ΄ότι κόστισε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σπαταλήθηκαν και φαγώθηκαν χρήματα. Δεν αναζητούμε ενόχους. Υπεύθυνους αναζητούμε γιατί η Ελλάδα έχει γίνει η γίνει η δικτατορία της ανευθυνότητας.

Η χώρα γύρισε σελίδα και αυτό φαίνεται από αδιαμφισβήτητους δείκτες.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας της Ελλάδας.Επιτέλους ήρθε η φαρμακευτική κάνναβη. Με ενοχλεί η στενομυαλιά και με πληγώνει να ακούω κάποιους να λένε πως αυτά είναι δουλειές με φούντες. Μακάρι να είναι μεταφορικά πάντα δουλειές με φούντες.

Για πρώτη φορά ξεκινάμε να μπει η κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία στον πρωτογενή τομέα, για να απασχοληθούν και εκεί άνεργοι και όχι μόνο 8μηνίτες σε Δήμους.

Οι αναφορές του σε ειδικά ζητήματα της Πελοποννήσου:

Η κορινθιακή σταφίδα οφείλει όχι μόνο να είναι ΠΟΠ αλλά να αναγνωριστεί και ως super food.

O αγριόχοιρος είναι εισβάλλων είδος στην Πελοπόννησο, και κακώς ήρθε από τους κυνηγούς. Πρέπει να εξαλειφθεί. Επίσης πρέπει να δούμε και το θέμα με τα τσακάλια.

Έχει ήδη βγει το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας και δίνονται 8 εκατομμύρια αντί για 6 εκατομμύρια που δόθηκαν πέρυσι στην Πελοπόννησο. Τα δώσαμε ακριβοδίκαια γιατί τα αξίζετε.

13:40 Αποσπάσματα από την ομιλία του κ.Κατρούγκαλου (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών) στην συνεδρία “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια”

Το να γίνει η Ελλάδα κανονική σημαίνει έξοδος από τα μνημόνια. Χρειάζεται ταυτόχρονα όμως και τομές στο πολιτικό σύστημα και το παραγωγικό μοντέλο.

Το βασικό πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής είναι πως λόγω του κατακερματισμένου αγροτικού κλήρου δεν έχουμε δυνατότητα συγκέντρωσης εκείνης της κρίσιμης μάζας παραγωγής που θα επέτρεπε την τυποποίηση της και την εξαγωγή της με την προστιθέμενη αξία που θα έδινε μια ελαφριά βιομηχανία στους τόπους παραγωγής.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αγρότες, πως για να έχουν μέλλον οι ίδιοι και τα παιδιά τους πρέπει να συνεργαστούν.

Θέλω να συγχαρώ τον κ.Αποστόλου για τις νέες δυνατότητες που έδωσε στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και να σας καλέσω να τις αξιοποιήσετε.

13:29 Αποσπάσματα από την ομιλία του κ.Αποστόλου (Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων) στην συνεδρία “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια”

Ο αγροτικός χώρος βρίσκεται αυτή την ώρα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις τις οποίες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Αυτό που θέλουμε από την Πελοπόννησο είναι να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που έχει μέσα από δραστηριότητες που θα σέβονται το περιβάλλον και θα ενισχύουν την τοπική ταυτότητα. Θέλω να σημειώσω ότι εμείς έχουμε εκχωρήσει το 33 τοις εκατό των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, γιατί είμαστε αυτοί που θέλουμε την αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και το έχουμε κάνει πράξη. Η συνεργασία μας μέχρι τώρα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πάρα πολύ καλή.

12:58 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πρωινή συνεδρία “Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια”

12:52 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πρωινή συνεδρία “Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία”

Την συνεδρία παρακολουθούν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Παυλής, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπαηλιού, ο διοικητής του νοσοκομείου Καλαμάτας κ.Μπέζος καθώς και ο διοικητής του Παναρκαδικού νοσοκομείου Τρίπολης κ.Τομαρας.

11:47 Ο κ.Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής αγωνιζόμαστε να κλείσουμε μεταξύ άλλων και τα ανοιχτά ζητήματα με τους γείτονες μας με πνεύμα Ευρωπαϊκό.

Δεν είναι εύκολο να τα πετύχουμε όλα μαζί και άμεσα.

Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αυτό που συμβατικά λέμε επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι σημαντικό ότι γίνεται να στηρίζεται σε γερές βάσεις για να μην είναι ένα πυροτέχνημα.

Το ζητούμενο είναι να αναπτύξουμε μια νέα ανοιχτή οικονομία βασισμένη στις δυνατότητες των νέων ανθρώπων και στην τεχνολογία.

Για να είναι μακροχρόνια βιώσιμη η ανάπτυξη της νέας οικονομίας πρέπει να είναι δίκαιη και να μην αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες όπως έκαναν οι παλιές στρεβλές οικονομίες των δυο προηγούμενων δεκαετιών.

Να μην σχεδιάζονται πράγματα σε κλειστά γραφεία χωρίς τις κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς.

Καλούμαστε να σχεδιάσουμε μαζί σας την ανάπτυξη της νέας οικονομίας της Πελοποννήσου μέσω πολιτικών τόνωσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, του συνεταιριστικού κινήματος, της εκπαίδευσης – κατάρτισης των ανέργων κ.α

Η ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι ακόμα μακρύς.

Ο διάλογος είναι το πιο πρόσφορο μέσο για την επίλυση προβλημάτων.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε πολλές από τις γενικότερες και ειδικότερες παρεμβάσεις μας που σας αφορούν, κυρίως όμως θα σας ακούσουμε.

Ενδεικτικά αναφέρω τις εξής αξιοσημείωτες επιδόσεις. Μόλις πέρασε η πρώτη χρονιά στην Ελλάδα που μετά από δέκα χρόνια έχουμε ανάπτυξη και στα τέσσερα τρίμηνα. Έχει καταγραφεί ρεκόρ εξαγωγών.

Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης βρίσκεται σε προ κρίσης επίπεδα.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ:

Η Πελοπόννησος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα περιφέρειας όπου οι μεγάλες δυνατότητες υπερβαίνουν τα μεγάλα προβλήματα.

Κατατάσσεται ως περιφέρεια στην 7η θέση, δηλαδή στο μέσο της εθνικής κλίμακας από πλευράς κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Είναι μια περιοχή την οποία η οικονομική κρίση έπληξε λιγότερο από τον μέσο όρο της χώρας, καθώς την περίοδο 2008-2015 η προστιθέμενη αξία της μειώθηκε κατά -23% έναντι -27% πανελλαδικά.

Έχει επίσης συγκριτικά χαμηλό ποσοστό ανεργίας 15,9% έναντι 20,2% στο σύνολο της επικράτειας, ποσοστό που είναι το τέταρτο χαμηλότερο στη χώρα, αφού μεταξύ δ’ τριμήνου 2014 και γ’ τριμήνου 2017 πέτυχε να μειώσει την ανεργία κατά 7,5 εκατοστιαίες μονάδες έναντι 5,9 αντίστοιχα στη χώρα συνολικά.

Μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση της περιόδου 2008-2015, επέδειξαν οι παραγωγικοί τομείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού η μεν βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε αισθητά λιγότερο από αυτή της χώρας συνολικά
(-16%), ενώ η γεωργική παραγωγή αυξήθηκε 1% έναντι -3% κάμψης στο σύνολο της επικράτειας.

Συγκριτικά καλύτερες του εθνικού μέσου όρου ήταν στο ίδιο διάστημα οι επιδόσεις των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Νοέμβριο, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αυξήθηκε 38% έναντι μόλις 15% στη χώρα συνολικά.

Οι αντιστάσεις αυτές της Πελοποννήσου στην κρίση, μαρτυρούν συγχρόνως τις μεγάλες δυνατότητες και περιθώρια που έχει η Περιφέρεια, για μία δυναμική ανάπτυξη, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Γιατί, είναι ένας πλούσιος τόπος, με μια μοναδική πολυμορφία και σημαντικές προοπτικές.

Σήμερα, οι γνώμες, όπως και οι προσπάθειες που καταβάλλονται, συγκλίνουν στο ότι βασικοί αναπτυξιακοί άξονες στην περιοχή μπορεί να είναι:

Η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και η έρευνα, συσχετιζόμενη με την παραγωγική βάση.

Χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, με σύνδεση στη μεταποίηση και οργανωμένη διάθεση των αγροτοβιομηχανικών προϊόντων και με την τόνωση της εξωστρέφειας.

Επι πλέον, με την αξιοποίηση και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων και ιστορίας, την βελτίωση του περιφερειακού και τοπικού δικτύου με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την καλύτερη αξιοποίηση των αεροδρομίων για την προσέλκυση επενδύσεων στο τουριστικό τομέα.

Για τη χρηματοδότηση των μέτρων που θα υπηρετήσουν τους στόχους της Περιφέρειας, η Πολιτεία θα συμβάλλει με μία σειρά από χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία όπως ήδη το πράττει ως τώρα.

Όμως για να είναι αποτελεσματική η συνδρομή αυτή θα χρειασθεί ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων και δήμων.

Η Ελλάδα σήμερα ανοίγει τα φτερά της για τη μεταμνημονιακή εποχή και είναι έτοιμη για ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα προς τα εμπρός.

Κινούμενη πάντα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οικονομικής και δημοκρατικής, οικοδομεί ένα νέο εξωστρεφές, παραγωγικό πρότυπο που είναι φιλικότερο μεν προς την επιχειρηματική και επενδυτική δράση, αλλά και ικανό συγχρόνως να αποδώσει τα οφέλη του σε όλη την κοινωνία, διαφυλάσσοντας την συνοχή της και το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης.

Η μεταμνημονιακή εποχή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργικής συμμετοχής απ’ όλους μας ανεξαρτήτως πολιτικών χρωματισμών και κομματικών προτιμήσεων.

Απαιτεί συναινετικό πνεύμα και διαφανείς διαδικασίες στη λειτουργία του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Απαιτεί όχι μόνον ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της χαμένης αυτοπεποίθησης του λαού μας και στην ικανότητα του να πάρει πάλι τις τύχες της οικονομίας στα χέρια του.

Οι δυνατότητες της χώρας είναι πραγματικά μεγάλες και μπορούν να την αναδείξουν σε αποφασιστικό παράγοντα γεωπολιτικής σταθερότητας και περιφερειακής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου.

Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο το αναπτυξιακό παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργεί η δυνητική αναγόρευση της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Βεβαίως, δεν είναι μόνον οι προκλήσεις μεγάλες, αλλά και οι κίνδυνοι.

Χρειάζεται σύνεση και ψυχραιμία, αλλά προπάντων χρειάζεται η χώρα μας να αποτελέσει τον πρεσβευτή της Ευρώπης στην περιοχή.

Η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ, όπως χρειάζεται γρήγορες και καθαρές λύσεις στα προβλήματα με τους Βαλκάνιους γείτονές μας.

Γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και ειρήνη.

Και η ανάπτυξη στην οποία στοχεύει η χώρα μας αγκαλιάζει όλα τα Βαλκάνια.

Όμως πρώτο βήμα της μεταμνημονιακής εποχής είναι η έξοδος από το Μνημόνιο.

Ο Αύγουστος είναι πολύ κοντά και μας φέρνει αντιμέτωπους με νέα καθήκοντα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις δυνατότητες της «επόμενης μέρας».

Το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα είναι λιγότερες οι δυσκολίες.

Θα είναι περισσότερες όμως οι ευκαιρίες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα πειστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, μια οραματική πρόταση που θα ενεργοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις.

11:34 Στο βήμα του συνεδρίου ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ.Δημήτρης Παπαδημητρίου

11:22  Ο κ.Τατούλης ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δεν είναι εδώ ένα συνέδριο, όπου ερχόμαστε για να γνωρίσουμε τα προβλήματα. Δεν είναι ένα συνέδριο, όπου η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τους πολίτες και τους θεσμούς για τα προβλήματα. Εδώ είναι ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να δώσουμε λύσεις.

Κυριοι υπουργοί είναι γνωστό πως η κεντρική κυβέρνηση για πολλά χρόνια θα ασχολείται με τα δημοσιονομικά ζητήματα που έχει η χώρα. Είναι όμως επίσης γεγονός πως η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας περνά κατά κύριο λόγο μέσα από τις Περιφέρειες. Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Χωρίς δυνατούς Δήμους και Περιφέρεια είναι εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος από την κρίση. Η χώρα άντεξε γιατί είχε δυνατές περιφέρειες κάτι που σήμερα ‘όμως δεν είναι αποδεκτό. Οι περιφέρειες αντιμετωπίσουν προβλήματα κυρίως σε ανθρώπινους πόρους.

Δυνατοί Δήμοι και δυνατές Περιφέρειες θα πρέπει να είναι το σύνθημα αυτού του συνεδρίου.

Θα πρέπει κυρίως να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη η οποία ουσιαστικά θα θωρακίσει με περισσότερες αρμοδιότητες την Περιφερειακή και την αυτοδιοικητικη διοίκηση. Χωρίς αυτές τις αρμοδιότητες δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύπτουν.

Θεωρώ πως το 10ο συνέδριο θα πρέπει να στείλει εμβληματικά τις δικές του απόψεις και προτάσεις σε όλη την χώρα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοστάτησε σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα.

Το κεντρικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει το συνέδριο είναι η εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία της Περιφέρειας.

Εδώ και καιρό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για να δημιουργήσουμε τη δική μας Περιφερειακή Τράπεζα που θα μπορεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο να ενισχύει τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό είναι μια μεγάλη καινοτομία και ανοίγει έναν νέο δρόμο για όλη την χώρα.

Αυτό το συνέδριο θα πρέπει να καταλήξει ως θεσμός για τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στο κομμάτι των υποδομών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια όμως να δαπανούμε ούτε ένα ευρώ σε ατελέσφορες επενδύσεις που δεν έχουν μπει στη λογική και στο στόχαστρο του στρατηγικου σχεδιασμού.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η Πολιτεία θα πρέπει κυρίως να επενδύει στις δημόσιες επενδύσεις. Το υπόλοιπο κομμάτι είναι ευθύνη της ιδιωτικής οικονομίας.

Η ενεργειακή μας πολιτική και οι σχέσεις μας με της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μας δίνουν μια μεγάλη δυναμική για την Περιφέρεια μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω, πως μπορούμε πιστεύοντας στους πολίτες μας και τις δομές μας, να τα καταφέρουμε. Μεσσίες δεν υπάρχουν στον κόσμο. Η μόνη ελπίδα της χώρας είναι οι ανιδιοτελής πολίτες! Με στεναχωρεί πως σε αυτό το αναπτυξιακό συνέδριο υπάρχουν διάσπαρτες αστυνομικές δυνάμεις.

11:10 Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέβηκε στο βήμα για να κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου

11:05 Ο κ.Παυλής ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:

Μήπως το συνέδριο αυτό είναι διαφορετικό; Θα μας δοθούν λύσεις τώρα; Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι ξεκάθαρη. Ναι είναι απαραίτητο να γίνει αυτό το συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των φορέων. Η συμμετοχή των φορέων και η μεγάλη διαβούλευση που θα γίνει αυτό το διήμερο είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πολλά συμπεράσματα για την αναπτυξιακή περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας. Η πατρίδα χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι βιώσιμο και δίκαιο.

Διαμορφώνοντας ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που θα βασίζεται στην προσέλκυση νέων επενδύσεων βελτιώνοντας και την εξωστρέφεια.

Η χώρα σε λίγους μήνες βγαίνει από μια μεγάλη κρίση και ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις παθογένειες, όπως η πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια και η διαπλοκή.
Τωρα που η χώρα φαίνεται να βγαίνει από το τέλμα, οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, εξειδικεύοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας και παράγοντας υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Το 10 συνέδριο έχει σχεδιαστεί για να υπάρξει διάλογος και εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος που η Τρίπολη φιλοξενεί αυτή την ιδιαίτερα ελπιδοφόρα διαδικασία του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Η Τρίπολη είναι μια πόλη με ιστορία. Έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και για αυτό συμμετείχαμε και στο ζήτημα διαχείρισης του προσφυγικού.

Πιστεύω πως από αυτά που θα συζητηθούν εδώ, θα προσεγγιστούν τα σοβαρά ζητ’ηματ για να χτιστεί το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης τα χώρας.

Η κρίση μας έκανε όλους σοφότερους και έτσι όλοι μας θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να μην επαναλάβουμε και τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε ένα μοντέλο που χρεοκόπησε την χώρα.

Εύχομαι στο κλείσιμο του συνεδρίου αυτού να είμαστε όλοι σοφότεροι.

10:59 O Δήμαρχος Τρίπολης κ.Παυλής ανεβαίνει στο βήμα για έναν σύντομο χαιρετισμό

—————————————————————————-

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σας προσκαλούν στις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη.

Το Συνέδριο αυτό είναι το 10ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021».

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης. Μέσω της διαβούλευσης, θα επιδιωχθεί η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη ενεργειών σε συνάρτηση αφενός με τις προτεραιότητες της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021», αφετέρου με τις πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί ή σχεδιαστεί από την Περιφέρεια, σηματοδοτώντας την μετάβαση της περιοχής, από την εποχή της κρίσης στην εποχή της Δίκαιης Ανάπτυξης.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν με ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα συνεχιστούν με τέσσερις συνολικά συνεδρίες, και θα κλείσουν με μια Ειδική Θεματική Συνεδρία για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει άλλες τέσσερις συνολικά συνεδρίες.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, την Δευτέρα 26/2/2018 και την Τρίτη 27/2/2018.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη 27/2/2018 στις 6:30 μ.μ. στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.

Η κεντρική εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου

Δείτε LIVE τις εργασίες του συνεδρίου:

ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α’ ΗΜΕΡΑΣ 

Έναρξη – Χαιρετισμοί

11:30 – 14:30 Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία | Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Εξωστρέφεια

11:30 – 14:30 Παράλληλη Πρωινή Συνεδρία | Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία

14:30 – 17:30 Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία | Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα

14:30 – 17:30 Παράλληλη Απογευματινή Συνεδρία | Πολιτιστική Κληρονομιά, Τουρισμός και Αθλητισμός

17:30 – 20:30 Ειδική Συνεδρία | Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και Τοπική Ανάπτυξη

 

Προηγούμενο άρθροΔημ. Κρίγκος: Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους και η αποχέτευση Λέρνας
Επόμενο άρθροΈρχεται νύχτα Shock Price…cool edition στην Τρίπολη!