Ο Κ.Τζιούμης μιλά στη ΔΡΤ | Για εμάς είναι σημαντικά και τα μικρά και τα μεγάλα έργα – Θέλουμε να ομορφύνουμε την ζωή των πολιτών (ήχος)

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021 11:57

Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης και τον δημοσιογράφο Μηνά Αρτόπουλο μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Δήμαρχος Τρίπολης κ.Κώστας Τζιούμης.

Για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγίου Βασιλείου:Η μελέτη έχει περάσει από την οικονομική επιτροπή. Η παράταξη του κ.Τσιαμούλου έχει εκπρόσωπο εκεί, άρα έχει την μελέτη. Αν δεν του την έχει δώσει ο εκπρόσωπος του, αυτό ειναι δικό τους θέμα.

Θα φτιαχτεί μια πλατεία κόσμημα και αυτό δεν αρέσει σε μερικούς, γιατί λειτουργούν με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Αντί να πουν μπράβο, που εντάξαμε ένα τόσο μεγάλο έργο, λένε αστεία πράγματα. Δεν θέλουν, να γίνει η πλατεία και προσπαθούν, να βρουν διάφορα, να πουν. Εμείς θέλουμε να φτιαχτεί η κεντρική πλατεία και να μην είναι σε αυτό το χάλι που είναι τα τελευταία χρόνια.

Ο κ.Σμυρνιώτης ήταν προσβλητικός για τους μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Δεν μπορεί ένας πρώην Δήμαρχος να λέει πως υποβάλλεται μια ανώνυμη μελέτη. Είναι προσβολή για τους άξιους επιστήμονες, που έχουμε στον Δήμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ιδιώτες μελετητές είναι καλύτεροι; Πρέπει να το εξηγήσει αυτό ο κ.Σμυρνιώτης.

Η μελέτη που περιγράφει ο κ.Σμυρνιώτης που κατά την άποψη του ήταν πιο αξιόλογη από αυτή που έγινε, ξεκίνησε από το 2001 και αργότερα ο κ.Σμυρνιώτης προσπάθησε να την εντάξει, αλλά δεν τα κατάφερε. Για την μελέτη αυτή δόθηκαν 500.000 ευρώ και ο κ.Σμυρνιώτης είχε βάλει και 110.000 ευρώ για τεχνικούς συμβούλους. Εμείς είπαμε, πως αφού η μελέτη έγινε το 2001, δεν ταιριάζει με τις σύγχρονες συνθήκες. Φτιάξαμε μια άρτια μελέτη για μια σύγχρονη πλατεία, χωρίς να πληρώσουν ούτε μια δραχμή οι πολίτες.

Ο κ.Τσιαμούλος να απαντήσει στους πολίτες – που λέει οτι πετάξαμε την παλιά μελέτη – γιατί το 2012 δεν ψήφισε επι Δημαρχίας Σμυρνιώτη αυτή την μελέτη. Γιατί τότε δεν την ψήφισε και τώρα κόπτεται γι΄αυτή την μελέτη; Το πρόβλημα είναι μικροπολιτικό.

Μιλάνε για παραφουσκωμένο προϋπολογισμό, για να υπάρξουν παρερμηνείες. Φτιάχνουμε μεγαλύτερο κομμάτι της πλατείας και βάζουμε καλύτερα υλικά.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε υπογράψει την σύμβαση για να μπει ο εργολάβος.

Για τις εκδηλώσεις του 2021 ανέφερε μεταξύ άλλων:

Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα που κατά γενική ομολογία είναι εκπληκτικό, πλούσιο, ποιοτικό, ποικίλο και με αρκετές υποδομές. Εγώ προκαλώ τον οποιονδήποτε να συγκρίνει το πρόγραμμα μας με εκείνα που έχουν άλλοι ιστορικοί Δήμοι. Το αφήνω στην κρίση των πολιτών. Με αυτοπεποίθηση λέω, πως το δικό μας είναι το πιο ποιοτικό.

Ο κ.Σμυρνιώτης αντί να πει το αυτονόητο, πως είναι ένα καλό πρόγραμμα και να κάνει παρατηρήσεις, ξεκίνησε μικρόψυχα και μικροπολιτικά την τοποθέτηση του.

Χτες μίλησα με τον κ.Τσιαμούλο ο οποίος μου ζήτησε – και είχε δίκιο και το δέχτηκα – να ενταχθεί στο πρόγραμμα μας η εκδήλωση που γίνεται για τους πρόσφυγες.

Η γενική εικόνα – που δεν το άκουσα – είναι πως και το βίντεο του σήματος είναι εκπληκτικό.

Για την 25η Μαρτίου κάναμε ότι έκαναν και οι άλλοι ιστορικοί Δήμοι, αλλά και όλη η χώρα. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε κάτι άλλο.

Για το φυσικό αέριο:

Πρέπει να κάνουμε μια σειρά από ενέργειες, για να εξασφαλίσουμε φθηνό φυσικό αέριο και κυρίως την επιδότηση των τελών σύνδεσης για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες.

Για τα αδέσποτα:

Όταν θα έρθει το θέμα με τα αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα δώσουμε όλα τα στοιχεία. Οτι και να πει ο καθένας, τα στοιχεία δεν αλλάζουν. Θα ακουστούν όλες οι απόψεις και οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Για την ΚΕΔΗΤ:

Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι για της Δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι ισολογισμοί δείχνουν πως είναι συνεχώς ζημιογόνα η ΚΕΔΗΤ. Άποψη μου είναι πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί να μένουν τόσο καιρό απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Λύση για εμένα είναι η λύση της επιχείρησης και η απορρόφηση όλων των υπαλλήλων από τον Δήμο (και του ορισμένου και του αορίστου χρόνου). Αυτή θα είναι η καλύτερη λύση για όλους.

Αυτή την στιγμή ο Δήμος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΚΕΔΗΤ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά το Πάσχα. Θα καλέσω σε μια συζήτηση τους επικεφαλής, για να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάρει αποφάσεις, πρέπει να λήξει αυτό το θέμα.

Τέλος σχολιάζοντας την φράση του Ν.Τσιαμούλου, πως “μια παρέα διοικεί τον Δήμο… “, ανέφερε, πως με τα λεγόμενα του προσβάλλει τους δημότες, ενώ για την δήλωση, πως η Δημοτική Αρχή βγάζει μόνο φωτογραφίες και κάνει μικρορουσφέτια, δήλωσε μεταξύ αλλων: “Αν κάνουμε έργα ή βγάζουμε μόνο φωτογραφίες, θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας. Πέρα από τα μεγάλα έργα εγώ θεωρώ εξίσου σημαντικά τα μικρά έργα, που ομορφαίνουν την ζωή των πολιτών”.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: