Ο κόουτς των Μικτών Αρκαδίας μιλάει στη «Μικτή Ζώνη» για τη φετινή προσπάθεια!

Γράφει ο Φώτης Αλεξόπουλος
 
Ο προπονητής των Μεικτών Ομάδων της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας, Δημήτρης Λαλουδάκης, μίλησε στην εκπομπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης για την φετινή προσπάθεια στις Ενωσιακές ομάδες. Ένα σημαντικό κεφάλαιο σε επίπεδο υποδομών του Αρκαδικού ποδοσφαίρου που οι τοπικοί παράγοντες, οι άνθρωποι της Ένωσης, καθώς το τοπικό ποδόσφαιρο γενικότερα θα έπρεπε με κάθε τρόπο να το υποστηρίζουν και να το ενισχύουν.

 
Ο κ. Λαλουδάκης σε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα ανέφερε την «εικόνα» στην οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται η προετοιμασία στις Μεικτές και η διαδικασία επιλογών των παικτών των ομάδων Νέων και Παίδων, ενώ αναφέρθηκε στο επίπεδο των νέων αθλητών στην περιοχή σ’ αυτές τις ηλικίες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα και σημασία μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι αθλητές να αποκτήσουν παιδεία και σωστή νοοτροπία πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι.
Αρχικά τα όσα ο Ενωσιακής προπονητής δήλωσε είχαν ως εξής: «Πιστεύω ότι φέτος είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο από πέρυσι. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας εδώ και τρεις εβδομάδες. Κάνουμε τις προεπιλογές από τα παιδιά που αγωνίζονται στις ομάδες της Αρκαδίας. Την ομάδες των Νέων απαρτίζουν φέτος παιδιά που έχουν γεννηθεί το 1999 και το 2000 και την ομάδα των Παίδων παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2001 και το 2002. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα έχω δει τουλάχιστον το 95% των παιδιών τα οποία ξεχωρίζουν για την αγωνιστική τους απόδοση και το ταλέντο τους, γενικότερα στην Αρκαδία και μέσα στην επόμενη εβδομάδα που είναι και η τελευταία εβδομάδα της προετοιμασία μας, αφού ξεκινούν τα παιχνίδια μας στις 29/10 (το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 22/10) ημέρα Τετάρτη παίζοντας στο Άργος με την ομάδα της Αργολίδας».
 
Σχετικά με τη διάθεση των νεαρών ποδοσφαιριστών και το κίνητρο να ξεχωρίσουν και να διεκδικήσουν θέση στις ομάδες:
«Υπάρχει ενδιαφέρον και κίνητρο από τα παιδιά να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της Μεικτής ομάδας Αρκαδίας και αυτό είναι το ευχάριστο και δική μου προσπάθεια είναι να θέλουν τα παιδιά να έρθουν σ’ αυτή την ομάδα έχοντας ένα σοβαρό κίνητρο. Το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνιζόμαστε είναι ουσιαστικά Πανελλήνιο πρωτάθλημα προεπιλογής για τις Εθνικής ομάδας Κ-15. Κι αυτό είναι σοβαρό κίνητρο γι’ αυτά τα παιδιά. Το πρόβλημα μας γιατί πάντα υπάρχουν προβλήματα, είναι ότι αργούμε να ξεκινήσουμε τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας με τις ομάδες μας με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο χρόνο προετοιμασίας όλο αυτό το διάστημα μένοντας πίσω σε σχέση με άλλους Νομούς».
 
Στο αν λόγω των υποχρεώσεων των σωματείων να συγκροτήσουν παιδικές ομάδες και να χρησιμοποιούν νέα παιδιά έχει αρχίσει να φαίνεται μέσα στις Μεικτές ομάδες σε επίπεδο ποδοσφαιρικής ποιότητας των παιδιών ο κ. Λαλουδάκης σχολίασε:
«Υπάρχουν κάποιες ακαδημίες που κάθε χρόνο είναι και περισσότερες και αρχίζουν να δουλεύουν λίγο πιο σωστά, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πια, προπονούνται καλύτερα, έχουν καλύτερες εμπειρίες και ποδοσφαιρικές παραστάσεις με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και να είναι πιο έτοιμα ποδοσφαιρικά. Αυτό που μας λείπει είναι τα παιχνίδια. Παιχνίδια που μπορεί να είναι μέσα από το τοπικό παιδικό πρωτάθλημα και τα παιχνίδια μέσα από τις ομάδες τους. Θεωρώ ότι το καλύτερο πράγμα για να βελτιωθούν αυτά τα παιδιά είναι να παίζουν. Εκεί έχουμε ένα τεράστιο κενό αφού μας λείπουν παιχνίδια. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τις ακαδημίες μακάρι να μπορέσουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό πράγμα είναι να υπάρχει μία ακαδημία που να δουλεύει σωστά».
 
Σχετικά με το διπλό ρόλο που ο ίδιος έχει ως Ενωσιακός προπονητής και τη δυσκολία αυτού του ρόλου, αφού πέρα από το προπονητικό κομμάτι καλείται να «χτίσει» σε χαρακτήρες:
«Εξαρτάται από το ποια οπτική γωνία το βλέπει κανείς. Ο δικός μου ρόλος είναι διπλός τόσο εκπαιδευτικός όσο και σαν προπονητής. Για μένα είναι αυτονόητο ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί εκπαιδεύεται και σε άλλα πράγματα. Εμένα προσωπικά δεν με αφορά 100% το αγωνιστικό κομμάτι. Αυτό που λέω στα παιδιά είναι: “Σας δίνεται μία ευκαιρία να κάνετε ένα διαφορετικό σχολείο”, διότι εκπαιδεύονται να είναι πειθαρχημένοι, να είναι συνεπείς, να λειτουργούν ομαδικά, να μπορούν να συνεργάζονται με μένα, τους προπονητές και τους παράγοντες τους. Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο αυτό στο έργο μας και λίγοι το βλέπουν από αυτή την οπτική γωνία. Ξέχωρα από το ταλέντο που μπορεί να έχει κάποιος και πραγματικά μπορεί να ξεχωρίσει και να είναι η ευκαιρία του μέσα από αυτό τα πρωτάθλημα να κάνει ένα άλμα ποδοσφαιρικό».
 
Στο ότι ο ίδιος καλείται να δημιουργήσει ποδοσφαιριστές που πιθανόν να στελεχώσουν ακόμη και τις Εθνικές ομάδες:
«Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθούμε είναι σημαντικός. Καταρχάς αποτελεί μία σχολική εκδήλωση αφού τα παιδιά παίρνουν άδεια από το σχολείο τους προκειμένου να συμμετάσχουν σ’ αυτό το πρωτάθλημα και δεν δικαιολογούνται οι απουσίες που κάνουν. Άρα η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια αυτής της εκδήλωσης είναι ανάλογη με το ρόλο τους, είτε σαν ποδοσφαιριστές, είτε σαν εκπρόσωποι όλης της Αρκαδίας στο πρωτάθλημα το οποίο συμμετέχουν. Οπότε αν έχεις την ευαισθησία, αν έχεις την ικανότητα να το περάσεις αυτό στα παιδιά, θεωρώ ότι είναι μία τεράστια επιτυχία από μόνη της. Όπως και κάτι όλα που προσπαθώ πολύ με το διπλό ρόλο που έχω και είναι ότι σε καμία περίπτωση το ποδόσφαιρο δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για το ότι δεν δουλεύω ή δεν διαβάζω. Μπορούν πολύ εύκολα να φτιάξουν το χρόνο τους έτσι ώστε να χωρέσουν όλες οι υποχρεώσεις.
Από εκεί και πέρα ένας άλλος ρόλος τον οποίο αναλαμβάνουμε είναι ότι με τη βοήθεια του διαιτολόγου Δημήτρη Μπερτζελέτου, συμβουλεύουμε τα παιδιά το τι πρέπει να τρώνε κατά τη διάρκεια μίας ημέρας που έχουν μία αθλητική δραστηριότητα ή ένα παιχνίδι. Τα πρωινό, μεσημεριανό ή το απογευματινό τους και τι νερά πρέπει να πίνουν που και αυτό είναι μία άλλη εκπαίδευση. Κάτι άλλο που καλούμαι να κάνω είναι συνεργάζομαι με τους προπονητές των ομάδων, να βλέπω τα μειονεκτήματα που ίσως φαίνονται πολύ έντονα και να μπορώ να δίνω κάποιες συμουλές προς κάποιες κατευθύνσεις είτε στα ίδια τα παιδιά, είτε στους προπονητές τους, προκειμένου να βελτιωθούν στην προπόνηση. Κι αυτό γιατί η δική μας προσέγγιση και ποδοσφαιρική συναναστροφή περιορίζεται σε λίγο χρόνο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα».
 
Τέλος ανακεφαλαιώνοντας την κουβέντα που έγινε ο κ. Λαλουδάκης σχολίασε:
«Εγώ θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να κάτσουμε σ’ ένα μεγάλο τραπέζι όπως εγώ για παράδειγμα που είμαι φέτος στις Μεικτές ή σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου που με ενδιαφέρει το άθλημα στην Αρκαδία τα τελευταία χρόνια, οι προπονητές των ομάδων, οι παράγοντες των ομάδων. Να βρούμε λύσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές και κατ’ επέκταση το Αρκαδικό ποδόσφαιρο».



Προηγούμενο άρθροΔέδες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελ/σο: «Η Περιφερειακή ηγεσία να εγκαταλείψει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου»
Επόμενο άρθροΟ Πρέσβης της Κύπρου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων
Αργύρης Καρδαράς
Δημοσιογράφος, Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 91,5